Mette Bock om S og SFs projekt: Nu handler det mest om at sikre overførselsindkomster

Mette Bock om S og SFs projekt: Nu handler det mest om at sikre overførselsindkomster

14.05.2013

.

UGEN IFØLGE… Hver uge beder RÆSON et panel af skiftende politikere – fra både rød og blå blok – vurdere konsekvenser og implikationer af en række aktuelle begivenheder. Svarene offentliggøres løbende. I denne runde spørger vi bl.a.:


I.
RØD LEJR. “Det er afgjort forkert at betragte Socialdemokraterne som et venstrefløjsparti” fastslog Bjarne Corydon (S) på forsiden af RÆSON KOMPAKT i marts. Har han ret? Er den nuværende ledelse – anført af Thorning og Corydon – ifærd med at ændre grundlæggende på Socialdemokraternes placering på det politiske spektrum?

■ METTE BOCK (LA): Den klassiske venstrefløj/højrefløj-skala er forældet og ubrugelig. Socialdemokraterne er blevet et reaktionært, konservativt parti og det samme er SF. For dem handler det først og fremmest om at bevare og de ser konsekvent bagud. De burde finde tilbage til deres eget ideologiske udgangspunkt, som helt indtil slutningen af 1960’erne indebar et primært fokus på at skabe rigtige arbejdspladser og gode rammer for industrien – og herefter sætte det ind i en ny tids behov. Nu handler det desværre mest om at sikre overførselsindkomster for de flere end 800.000 danskere, vi har parkeret udenfor fællesskabet. Det er synd for alt og alle. Desværre er de fleste danske partier blevet socialdemokratier. Også Venstre, Konservative og ikke mindst DF. Der er mildt sagt behov for politisk nytænkning – i hele det politiske spektrum. Og behov for, at kommentatorer og journalister udvikler nye approaches i den politiske analyse.

II.
DAGPENGEPAKKE. Er regeringens dagpengepakke et udtryk for at Socialdemokraterne siden valget HAR ført en politik, der trods alt har været længere til højre end selv partiets mest reformivrige ledelsesmedlemmer ønsker det? Burde man bruge pengene anderledes? Hvis ja, hvordan?

■ METTE BOCK (LA): Planen er udtryk for, at regeringen endnu engang viger tilbage for at gennemføre og fastholde nødvendige reformer. Den nye ordning vil formentlig få den negative effekt, at flere fastholdes på offentlig forsørgelse i længere tid. De milliarder, der anvendes på ordningen, burde i stedet anvendes til at forbedre de rammevilkår, der kan sikre investering i nye rigtige arbejdspladser.


III.
BLÅ LEJR. Både V, K og LA lover i disse dage en fuldtonet reformkurs under en blå regering. Man kunne sige: ‘En klar liberalistisk valgplatform – med tydelig kan til den nuværende regering – kan koste Løkke stemmer men vil sikre ham manøvrerum, når magten er hans’. Ville du være enig i dén betragtning?

■ METTE BOCK (LA): Jeg tror, Løkke har opdaget, at befolkningen er mere reformvillig end han i mange år troede. Det opdagede han, da han annoncerede en reform af efterlønsordningen. Derfor tror jeg ikke en klar reformkurs vil koste stemmer. Det vil blive opfattet som et rent trut i trompeten – i modsætning til de falske trut, den nuværende regering præsterede før det seneste valg. Løkke vil for alt i verden styre udenom en ny løftebruds-situation. Bortset herfra, er det mit håb, at en ny, borgerlig regering ikke blot vil handle liberalistisk i forhold til den økonomiske politik – men også løfte hovedet og formulere en åben, liberal værdipolitik. Vi er blevet alt for lukkede, angste og indadvendte. Både på venstrefløjen og hos V, K og O. Danmark er altså ikke en ø og alt ukendt og nyt er ikke ondt!


IV.
DE DANSKE JOBCENTRE. I dagpengedebatten insisterer regeringen på at mange initiativer forlængst er igang. Mette Frederiksen (S) har varslet store ændringer i Jobcentrenes arbejde. Hvad mener du: Er det pr. definition en opgave for den offentlige sektor at hjælpe arbejdsløse i job? Hvis ja, hvorfor? Hvis nej, hvorfor ikke?

■ METTE BOCK (LA): Det er statens opgave at sikre økonomiske rammevilkår, der skaber vækst, investeringslyst og dermed arbejdspladser. Det kan vi gøre ved at sænke skatten på arbejde til 40 procent og fjerne en lang række hæmmende afgifter. Hvis ikke vi går til problemets rod, vil arbejdspladserne fortsat flytte udenlands og investeringerne gå udenom Danmark. Og så kan jobcentrene hoppe og springe, for hvis jobbene ikke er der, nytter det ikke. Vi skal skabe rigtige produktionsjob. Ikke opfinde kortsigtede lappeløsninger og pseudo-job, der ikke ændrer den grundlæggende situation.