RUNDBORDDavid Troels Garby om Løkke: Det virker som et spørgsmål om kort tid før nogle af topfolkene beslutter hvem der skal overtage

RUNDBORD
David Troels Garby om Løkke: Det virker som et spørgsmål om kort tid før nogle af topfolkene beslutter hvem der skal overtage

27.05.2014

.

RUNDBORDET skrives af RÆSONS CHEFREDAKTION

1. “Noget, der kun kan betegnes som en jordskredssejr”. – Lars Løkke Rasmussen om Dansk Folkepartis succes i sin tale til partiet på valgaftenen. Hvad var valgets største overraskelse
DAVID TROELS GARBY: Valgets helt store overraskelse er i mine øjne, at Løkkes bilagsrod alligevel blev så dyrt for Venstre, som det gjorde. Ikke kun kostede det et mandat, men hele den efterfølgende ballade som nu kan ende med at koste ham formandsposten er voldsom.

2. Er Løkke reelt truet som Venstres formand?
DAVID TROELS GARBY: Ja, det virker som om presset efterhånden er så massivt, at det kun er et spørgsmål om kort tid før nogle af topfolkene i partiet får strikket en aftale sammen om hvem der skal overtage.

3. Hvad er sandsynligheden for, at Dansk Folkeparti IKKE bliver et af Danmarks to største partier ved næste folketingsvalg?
DAVID TROELS GARBY: Dansk Folkepartis mulighed er naturligvis, at Venstre lader Lars Løkke og dermed nedsmeltningen i det parti fortsætte frem til valget, men det virker jo som om, at det ikke kommer til at ske. Men der er lang tid til næste valg og der kan nå at ske meget indtil da.

4. Bør Kristian Thulesen Dahl frygte Morten Messerschmidt?
DAVID TROELS GARBY: Som i en der vil udfordre ham som partiformand? Nej.

5. “Venstre kommer til at rykke sig” – Kristian Thulesen Dahl på forsiden af RÆSONs martsnummer. Hvad betyder DF’s succes for forholdet til Venstre – og for blå bloks kommende valgkamp
DAVID TROELS GARBY: Ikke noget. EP-valg er én ting, folketingsvalg er noget andet.

6. “Skeptikerne vinder. Det er et signal, vi er nødt til at tage ned. Vi, der tror på den europæiske sag, er nødt til at tage alvorligt at danskerne m.fl. synes, at der går også en grænse. Det håber jeg et nyt parlament og en ny kommission vil tage alvorligt. Så vi finder en ny og bedre balance […] og i højere grad end nu respekterer nationernes egenart”. – Lars Løkke Rasmussen, i sin tale på valgaftenen. Er Venstre ifærd med at ændre sin EU-politik – og på sigt: flytte magt tilbage til nationalstaterne?
DAVID TROELS GARBY: Der har jo i mange år været en strømning på højrefløjen af folk, som var mere og mere kritiske over for dele af det forpligtende samarbejde i EU, men om det bliver til meget mere end en retorisk stramning af politikken, tvivler jeg på. Dertil er der stadigvæk for mange i Venstre, som er glade for det europæiske samarbejde.

7. “Venstre er bevæget sig ind på en midterkurs med målet om at blive et bredtfavnende, folkeligt midterparti. Jeg er liberal, og derfor er Venstre ikke længere partiet for mig”. – Kasper Elbjørn, der forlader Venstre dagen efter valget. Er de aktuelle konflikter i Venstre et udtryk for uenighed også om den politiske linje – eller alene et resultat af formandens bilagssager? Vil Løkke, der er blevet kritiseret for topstyring, være nødsaget til at ændre sin ledelsesstil?
DAVID TROELS GARBY: Kasper Elbjørns udmelding virker ikke til at have noget som helst med den aktuelle diskussion om bilag at gøre. Han er nok bare mere liberalist end liberal, og derfor melder han sig ud. At ingen i Venstre lige nu diskuterer politik, er nok et meget godt udtryk for, at den aktuelle ballade udelukkende handler om Løkkes person og dømmekraft, ikke noget politisk. Og udefra virker det ikke som om, at topstyring er Venstres eller Løkkes største problem. Snarere tværtimod.

8. “Jeg er pavestolt” – Margrethe Auken. I dele af København var SF – som fik sit andetbedste EP-valg nogensinde – det største parti. Hvad kan SF lære af valget?
DAVID TROELS GARBY: SF kan vel lære, at det er godt for dem, når Enhedslisten ikke stiller op. Og at så mange stemmer på SF, så kort tid efter at partiet lå og roede rundt nede omkring spærregrænsen, er godt nyt for Pia Olsen Dyhr. Vælgerne kan godt tilgive SF for deres deltagelse i regeringen.

9. “Statsministeren er excellent til at forvandle alle nederlag til sejre” – Lars Løkke Rasmussen i partilederrunden. Hvad bør Thorning lære af valgresultatet?
DAVID TROELS GARBY: Jeg synes, at der er to konkrete ting, Socialdemokraterne kan lære af det her. Nemlig, at EP-valgene er blevet væsentligt mere fokuserede på personer og ikke mindst på spidskandidaterne. Derfor bliver det op ad bakke, når partiet vælger at stille med en spidskandidat, som knap halvdelen af danskerne overhovedet kender i forvejen og to, så skal man ikke være så bange for at støde vælgerne fra sig med lidt mere kantede budskaber. Partiet har kørt store annoncekampagner med ufarlige budskaber, som ”Jeppe siger: Nej til kemi i legetøj”, som ingen kan være uenige i. Socialdemokraterne kommer desuden alt for ofte til at fremstå som forsvarere af alt muligt tåbeligt, der kommer fra Bruxelles.

David Troels Garby (f. 1980) er redaktør på den socialdemokratiske netavis PioPio og den ene halvdel af holdet bag FB-siden “Dansk Politik”. Har en fortid i blandt andet fagbevægelsen og som kampagnemedarbejder for forskellige S-kandidater. En endnu fjernere fortid som aktiv i bl.a. elevbevægelsen og Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.