Morten Messerschmidt om Merkel og Hollande: Et slogan om “Mere Europa!” siger ingenting

Morten Messerschmidt om Merkel og Hollande: Et slogan om “Mere Europa!” siger ingenting

07.10.2015


LYNKOMMENTAR af Morten Messerschmidt

Både Merkel og Hollande angav en præcis analyse af, hvad Europas problemer er: økonomisk recession, indvandringen, manglende folkelig opbakning mv. Men de angav begge den samme, forkerte løsning, som efterhånden er blevet et direkte mantra i EU: Mere Europa! Men mantraet siger reelt intet, for hvad er det så for en fælles politik, dette ”Mere Europa” skal indeholde? Det væsentlige er selvsagt, at regler virker og løser problemerne – ikke hvor de kommer fra.

Når Merkel taler om fælles løsninger for tilstrømningen af udlændinge, mener hun, at landene skal tvinges til mod deres vilje at tage imod udlændinge, som hun har budt velkommen. Det er det glade vanvid. Den eneste fornuftige måde at håndtere tilstrømningen på er at flytte EUs asylbehandling ud af EU, således at den ikke holder hånden under menneskesmuglere og de mest ressourcestærke, men derimod hjælper de svageste. Men det vil Merkel – og EU – ikke. Derfor er ”mere Europa” ikke svaret. Det samme gælder Hollande, når han taler om den økonomiske krise. Der er ingen tvivl om, at hvis euroen skal blive en succes, er langt mere fælles styring af finans-, arbejdsmarkeds- og skattepolitikken nødvendig. Den slags er nødvendig for at skabe en fælles økonomisk base. Men det er bare ikke, hvad franskmændene og de fleste andre europæere beder om.

Således er de to statsledere blevet det impotente billede på, hvad der er galt med EU. Det fejler intet med ambitionerne, men med realitetssansen. Og derfor kan jeg ikke lade være med at ønske mig, at vi snart får besøg af en helt anden statsmand – nemlig britiske David Cameron, som både tør anvise fornuftige løsninger på Europas problemer og i øvrigt tage sin befolknings kritik af EU alvorligt. Merkel og Hollande magter ingen af delene.