Efter Trump: Èn mand skal redde Det Republikanske Parti fra total nedsmeltning

Efter Trump: Èn mand skal redde Det Republikanske Parti fra total nedsmeltning

18.10.2016


Donald Trumps kandidatur til præsidentembedet har splittet det Republikanske Parti, og det bliver op til Formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, at klinke skårene efter valget – uanset vinder.INTERNATIONAL KOMMENTAR af Kristian Anker Møller

Når Hillary Clinton den 8. November efter alt at dømme lader sig hylde som USAs kommende præsident, skal der ryddes op hos Republikanerne. Donald Trump har splittet partiet, og det bliver i høj grad formanden for Repræsentanternes hus, Paul Ryan, der skal klinke skårene.

Trumps kampagne har hamret en kile ned igennem det Republikanske Parti: I én lejr findes Trumps tro støtter, mens en mere moderat gruppe samler sig i Paul Ryans lejr. Og Trump og Ryan er vitterligt milevidt fra hinanden på snart sagt alle punkter.

 

Trumps kampagne har hamret en kile ned igennem det Republikanske Parti
_______

 

De to Republikanske chefers iskolde forhold er blevet offentligt udstillet den seneste uges tid. Efter Washington Post offentliggjorde videoen, hvor Donald Trump åbent taler om at forgribe sig på kvinder, reagerede Paul Ryan ved at bede Trump om at holde sig væk fra et kampagnearrangement i Ryans hjemstat, Wisconsin. Det var ellers første gang, de to ledende Republikanere skulle have stået skulder ved skulder og talt hinandens sag.

Formanden har ifølge kilder også fortalt medlemmer af Repræsentanternes Hus, at hans eneste opgave fremadrettet er at sikre, at Demokraterne ikke overtager magten i Huset. Underforstået, at Trump må sejle sin egen sø i valgkampen mod Clinton.

Den udvikling har Trump taget ilde op. Mandag og tirsdag i sidste uge sendte han en række tweets ud, hvor han blandt andet kaldte Ryan en ‘svag og ineffektiv leder’ og beskyldte ham for at være illoyal og for ikke at støtte Trump. Den følgende søndag – i går – skrev han følgende: ‘Demokraterne har en korrupt politisk maskine, der støtter slyngelagtige Hillary Clinton. Vi har Paul Ryan, der altid bekæmper den Republikanske præsidentkandidat!’

Trump gør splittelsen i partiet dybere, og så er det op til Ryan at glatte ud efter valget. Og mens det er svært at argumentere for, at Ryan ligefrem bekæmper Trump, er der ingen tvivl om, at USAs højst rangerende folkevalgte Republikaner ikke er glad for partiets radikale præsidentkandidat.

Ryan har gennem hele valgkampen forsøgt at holde Trump i armslængde i en akavet pardans. Ryan tilbageholdt i gennem længere tid sin offentlige støtte – endorsement – til Trump, inden han fodslæbende meldte sig under fanerne i juni. Siden har Ryan ved flere lejligheder taget skarpt afstand fra Trumps kontroversielle udtalelser. Det gælder for eksempel Trumps racistiske udtalelser om en dommer af mexicansk oprindelse.

 

Ryan har gennem hele valgkampen forsøgt at holde Trump i armslængde i en akavet pardans
_______

 

Resultatet er, at det Republikanske Parti er splittet mellem to ledere, der ikke trækker i samme retning. På højrefløjen står Trump og råber op om, at mørke magter har fixet resultatet af valget den 8. november, samtidig med at han beskylder Ryan for at modarbejde ham. På den modsatte fløj forsøger Ryan efter bedste evne at undgå at skulle forholde sig til Trumps udgydelser.

Det er en svær balancegang. 8. November stemmer amerikanerne ikke bare om præsidentposten, der er som bekendt også valg til Kongressen. Her skal Ryan forsøge at holde en vis afstand til Trump, samtidig med at det er afgørende, at de Republikanske vælgere er tændte nok til at komme op af sofaen og stemme.

For magtbalancen kan tippe i Kongressen. De seneste prognoser tyder på, at Republikanerne fastholder overtallet i Repræsentanternes Hus, men flertallet skrumper sandsynligvis. Det i sig selv gør Ryans arbejde som leder sværere. Og det er i forvejen ikke let at finde balancegangen mellem partiets Tea Party-inspirerede højrefløj, der er ivrige Trump-støtter, og mere moderate kræfter.

Derudover spår FiveThirtyEight, at Republikanerne mister deres flertal i Senatet. Og da det efterhånden regnes næsten som en formalitet, at Clinton bliver USAs næste præsident, skal Ryan altså balancere mellem en splittet Republikansk medlemsskare i Huset og Demokraterne i Senatet og det Hvide Hus.

Ryans hidtidige ageren i Huset giver ikke noget entydigt billede af, hvordan han vil gå til den opgave. På den ene side har han i høj grad tidligere været en benhård konservativ, der har gjort sit for at modarbejde Obamas agendaer. På den anden side strikkede han i 2013 en budgetaftale sammen med Demokraten Patty Murray fra Senatet.

Ydermere kan man notere sig, at Ryan interesserer sig mere for politiske aftaler helt ned i detaljen end det mere personfikserede og konfliktsøgende, som flere medlemmer af partiets højrefløj står for. Flere kommentatorer har også påpeget, at han ligesom Clinton er åben over for små skridt frem for de store, historiske aftaler. Og at de to faktisk har et vist overlap i deres prioriteter – for eksempel på områder som investeringer i USAs utidssvarende infrastruktur, reform af kriminaljustitssystemet, og indsatser mod fattigdom, skriver Washington Post.

 

Ryan interesserer sig mere for politiske aftaler helt ned i detaljen end det mere personfikserede og konfliktsøgende
_______

 

Først og fremmest skal Ryan dog sikre fælles fodslag i eget Hus. En del afhænger af de kommende uger og i hvor høj grad, Trump bliver ved med at fremføre sin vilde forestilling om, at valget er fixet, og Republikanerne bliver snydt af ‘etablissementet’ bestående af medier og Demokraterne. Uanset hvad venter der Paul Ryan en svær opgave. ■

ILLUSTRATION: Paul Ryan til det republikanske CPAC-møde. Foto: Wikipedia Commons

Kristian Anker-Møller (f. 1984) er freelancejournalist og uddannet cand.ling.merc. i Amerikanske Studier fra CBS. Han har desuden arbejdet med kommunikation for det Demokratiske Parti i Wisconsin. Twitter: @Ankermoeller