Jakob Mark: Sæt de Radikale udenfor døren

Jakob Mark: Sæt de Radikale udenfor døren

12.09.2016

.

Det bør være slut med partiets borgerlige indflydelse på dansk økonomi. Der er intet flertal – heller ikke med Radikal deltagelse – bag Løkkes skattelettelser. Til gengæld findes der et massivt velfærdsflertal – bygget på S, SF og DF.



KOMMENTAR af Jacob Mark

DET RADIKALE Venstre med Morten Østergaard i spidsen er endnu engang villig til at indgå i en bindende aftale med blå blok. En aftale vil ifølge Morten Østergaard være gældende efter et valg – også selvom der skulle sidde et rødt flertal, som ikke har været med til at indgå aftalen. 
Den radikale partileder mener, at det var en succes sidste gang i 2011 da man også forringede vilkårene for danske lønmodtagere.

Set ud fra et radikalt synspunkt, er der måske også noget ræson i den bevægelse, partiet foreslår. Det er jo trods alt næsten samme scenarie som da man forringede forholdende for efterløn- og dagpengemodtagerne og stillede som hovedkrav til en S og SF-regering, at man skulle sluge dén kamel og acceptere de besparelser. Partiet var gået voldsomt frem ved 2011-valget, og man behøver ikke at være historiker for at huske, at det også endte med at være forudsætningen for den daværende regerings grundlag, at den skulle videreføre den borgerlige økonomiske politik. 
Kan Radikale gøre det igen? Der er ingen tvivl om, at det er det, de prøver på. For mig at se skal der være en helt afgørende forskel fra dengang. Der er idag et kæmp stort flertal for velfærd og imod borgerlig økonomisk politik. Det er det flertal, jeg kalder: Velfærdsflertallet.



DE RADIKALES PLAN er borgerlig økonomisk politik – og markant anderledes fra den politik, som Velfærdsflertallet i Danmark bør føre. I De Radikales udspil: ”Vores børn – vores ansvar” finansierer partiet nemlig skattelettelser ved at hæve pensionsalderen for danskerne og ved fortsat at lade kontanthjælpsmodtagere og folk på overførselsindkomster blive fattigere og fattigere fra år til år (fordi man mindreregulerer deres indkomster efter 2020). Det er den rene økonomiske, radikale politik. Den er slem nok i sig selv, fordi den fuldstændig glemmer, at mennesker ikke er skabt til at arbejde til de stiller træskoene, og overser at man ikke kommer fattigdom til livs ved at afskaffe fattigdomsydelserne (tværtimod: vi skal give de mennesker, der er på overførselsindkomster, mere mellem hænderne – ikke mindre).

Men derudover er det svært at forestille sig, at det kun er den rene Radikale politik der skulle blive kompromiset til en 2025-plan. Hvor store topskattelettelser vil partiet byde ind på, før de siger stop? Hvor lang tid skal folk arbejde før partiet, siger stop? Hvor meget skal uddannelsesinstitutionerne spare, før partiet siger stop? Det er min frygt, fordi det var en tilsvarende studehandel, der drev dagpengemodtagere ud i usikkerhed kort før sidste folketingsvalg.

 

Hvis Dansk Folkeparti mener det, når de siger, at de ikke vil have topskattenedsættelser – jamen, så ER der et alternativ. Hverken SF eller S ønsker jo disse skattelettelser.
_______

 

HVORFOR EGENTLIG acceptere den Radikale indflydelse? Som jeg kan tælle, så er der 90 mandater alene i SF, S og DF’s mandater. Hvis man medregner Enhedslisten, der måske ikke vil være med i en forpligtende plan, men som helt sikkert ikke vil skære på velfærden, så er der over 100 mandater mod velfærdsbesparelser. 
Hvorfor sætter S, DF og SF sig ikke sammen og bliver enige om Danmarks kommende økonomiske politik? Hvis Dansk Folkeparti mener det, når de siger, at de ikke vil have topskattenedsættelser – jamen, så ER der et alternativ. Hverken SF eller S ønsker jo disse skattelettelser. 
Hvis DF mener det, når de siger, at de ikke vil hæve pensionsalderen ligesom R – jamen, så er der et alternativ, for også SF og S er imod. Hvis Dansk Folkeparti virkelig vil hjælpe de ældre og forhindre store besparelser på folkeskolen, som de har foreslået – jamen, så er der et alternativ. Det vil SF og S også.

Der er en reel mulighed for at lave økonomisk politik uden om det lille mindretal i Danmark, der ønsker at give skattenedsættelser til de rige og spare på antallet af lærere, sygeplejersker og pædagoger i fremtiden. Så lad os dog gøre det. Det er jo i bund og grund det, der er problemet for Lars Løkke. Der ER ikke et flertal for topskattenedsættelser i Danmark, og når han ikke kan samle et flertal, så kan han ikke lede landet.

JEG SIGER IKKE, at SF, S og DF skal lede landet. Til det er der nok for langt på andre områder. Men jeg siger at vi skal sætte De Radikale, Liberal Alliance og Venstre ude for døren og lave en økonomisk plan, der strækker sig over næste valg og som giver tryghed om Danmarks velfærd. ■

 

Hvorfor egentlig acceptere den Radikale indflydelse? Som jeg kan tælle, så er der 90 mandater alene i SF, S og DF’s mandater
_______

 

ILLUSTRATION: Officielt pressefoto [SF]