Nikolaj Villumsen: Syrien bliver endnu en forfejlet dansk krig

Nikolaj Villumsen: Syrien bliver endnu en forfejlet dansk krig

21.03.2016


Lige nu drøfter Folketinget regeringens forslag om at sende danske specialstyrker og kampfly til Syrien. Får regeringen forslaget igennem risikerer Danmark at ende i endnu en forfejlet krig. En krig, der blot vil styrke de ekstreme kræfter. Vi bør i stedet styrke fredsforhandlingerne og hjælpe de sekulære kræfter.

KOMMENTAR af Nikolaj Villumsen, MF (EL)

Grundlæggende burde Danmarks dårlige erfaringer fra krigene i Irak, Afghanistan og Libyen få politikerne til at tænke sig rigtig grundigt om. Det synes dog desværre ikke at være tilfældet. Regeringen er på vej til igen at sende Danmark i krig uden at ane, hvem indsatsen reelt vil gavne.

Danmark bør selvfølgelig bidrage til kampen mod Islamisk Stat. Jeg mener, at det er vigtigt, at vi styrker indsatsen. Men Danmarks indsats bør bidrage til at svække ekstremisterne og styrke de demokratiske kræfter – og det gør regeringens krigsplaner ikke.

For det første er der intet Islamisk Stat hellere vil end at bekæmpe vestlige styrker. Det vil være genialt for deres propaganda at få lov til at kæmpe mod vantro specialstyrker fra Danmark. For det andet så aner regeringen ikke, hvem det danske militære bidrag skal støtte. Den syriske borgerkrig er en dybt kompliceret og blodig stedfortræderkrig, hvor internationale og regionale stormagter bruger parterne i konflikten som værktøjer for at fremme egne dagsordener.

 

Udenrigsministeren har ikke kunne udelukke, at det danske militærbidrag vil kunne understøtte ekstreme grupper… som intet ønsker at have med demokrati og menneskerettigheder at gøre.
____________________

 

Lige nu bevæbner Danmarks allierede i den tyrkiske og saudiske regering eksempelvis den islamistiske oprørsgruppe Ahrar al-Sham. Ahrar al-Sham har erklæret, at de kæmper side om side med al Qaedas syriske gren, Jabhat al-Nusra. Sammen kæmper de mod sekulære oprørsgrupper, der samarbejder med de syriske kurdere. Samtidigt bomber tyrkisk militær civile i de kurdiske områder i Syrien.

Udenrigsministeren har ikke kunne udelukke, at det danske militærbidrag vil kunne understøtte ekstreme grupper, som Ahrar al-Sham, der nok er imod Assad og Islamisk Stat, men som intet ønsker at have med demokrati og menneskerettigheder at gøre. Ligesom, at han ikke har kunnet udelukke, at danske specialstyrker vil indsamle oplysninger, som bruges af russerne i deres uhæmmede bombardementer af civile.

Vi bør lære af de forfejlede krige og stoppe med at tro, at demokrati og menneskerettigheder vokser op ad jorden, når vi har bombet et land synder og sammen. Invasionen af Irak skabte absolut ikke det demokrati eller den frihed, som Anders Fogh talte om. Invasionen af Irak skabte kaos og muliggjorde fremvæksten af Islamisk Stat. Det er på tide, at vi lærer lektien. Vi kan ikke få demokrati i Mellemøsten blot fordi vi bomber. Vi kan ikke sikre menneskerettigheder og en fredelig udvikling, hvis vi støtter undertrykkende regimer eller reaktionære islamistiske grupper.

Danmarks prioritet bør i stedet for være at støtte FN’s fredsforhandlinger i Syrien. Vi kan gøre en forskel, hvis vi bidrager til at nødstedte civile får humanitærhjælp, og hvis vi bidrager til at der sker en genopbygning i de befriede områder, som eksempelvis den kurdiske by Kobane, der stadig ligger i ruiner.

 

Danmark vil kunne gøre en vigtig forskel, hvis vi arbejder for at sekulære oprørsgrupper får lov til at deltage i fredsforhandlingerne.
____________________

 

Danmark vil kunne gøre en vigtig forskel, hvis vi arbejder for at sekulære oprørsgrupper får lov til at deltage i fredsforhandlingerne. Indtil nu er det lykkedes Tyrkiet og Saudi Arabien at holde vigtige sekulære oprørsgrupper ude af forhandlingerne, mens de har lukket ekstreme islamister, som Ahrar al-Sham ind i varmen. Hvis vi skal Islamisk Stat til livs, så skal vi støtte de sekulære oprørere. Her er det oplagte at støtte alliancen af arabiske, kurdiske og kristne grupper, der har samlet sig i Syrian Democratic Forces. De kontrollerer et område på størrelse med Danmark og beskytter millioner af civile. Da jeg besøgte de befriede kurdiske områder i Syrien mødte jeg masser af unge mennesker, der vil bekæmpe Islamisk Stat, og som ønsker Assad hen hvor peberet gror. Men de mangler våben, beskyttelsesudstyr og international anerkendelse.

Vi bør lære lektien fra de tidligere danske krige. Vi har ikke brug for endnu en forfejlet krig med kaos og dræbte og ødelagte danske soldater til følge. Lad os i stedet støtte de lokale demokratiske kræfter i deres kamp mod IS og Assad og bakke op om FN’s fredsforhandlinger.

ILLUSTRATION: Enhedslisten.dk