TANKERÆKKEN Uddrag: Emma Holten

TANKERÆKKEN Uddrag: Emma Holten

13.11.2016


TANKERÆKKEN er RÆSONs interviewserie, som behandler de vigtigste temaer i verden og Danmark lige nu. Vi har samlet et kort uddrag af artiklen i en gratis udgave af interviewet.Af redaktionen

I TANKERÆKKEN spørger vi en række af Danmarks førende forskere, politikere og meningsdannere om deres holdning til demokratiets tilstand, mediernes rolle i debatten, politikerne og partiernes udfordringer samt de presserende kriser i Europa og verden – og deres bud på løsninger herpå.

Læs hele interviewet med Emma Holten her (for abonnenter). Eller læs det første interview i rækken med tidligere ambassadør Jørgen Ørstrøm-Møller: Eliten har tabt forbindelsen til befolkningen (gratis).

Emma Holten om demokrati:

“Den største hindring for kritik af demokratiet er, at folk tror, at de allerede har et perfekt demokrati.”

“Problemerne er jo ulighed og folks følelse af magtesløshed i konfrontationen med et kæmpe system, og der er ikke noget bedre svar på det end mere socialisme og mere solidaritet.”

“Jeg har vildt meget tillid til den unge generation, men jeg har ikke tillid til, at det er den ældre generation, der kommer til at mobilisere dem.”

Emma Holten om feminisme:

“De er fuldkommen dæmoniserede, og når folk skal give mig et kompliment, så siger de: du er ikke en rødstrømpe, du er en flot feminist. Og så tænker jeg bare, at jeg håber, de nyder deres abort, deres barsel og deres ligeløn”

“Jeg ser faktisk unge mennesker kalde sig selv feminister, og det gjorde de ikke for bare ti år siden”

Emma Holten om ulighed og dansk politik lige nu:

“Der er der ikke nogen partier i Danmark, der er venstreorienterede nok til mig.”

“Derfor er velfærdsstaten for mig helt central for, hvordan jeg tænker feminisme. Og derfor bekymrer demonteringen af velfærdsstaten, som vi ser lige nu, mig helt vildt.”

“Den største nuværende skuffelse for mig i dansk politik er Socialdemokratiet, der lige så stille viser sig som sådan et socialkonservativt parti og ikke et socialistisk parti”

“Det har taget Alternativet ti sekunder at nå en ret stor størrelse i dansk politik. Der er tydeligvis et publikum for en ret radikal kritik af de etablerede systemer, og det var dem, Socialdemokraterne plejede at være, men de har hvilet på laurbærrene og troet, at deres base var sikker.”

Emma Holten om racisme og splittelse:

“På samme måde er racisme mod muslimer et alvorligt problem, og det er altså ikke bare noget, der kommer fra underklassen. Det er noget, der er blevet drevet af en politisk elite.”

“Selvfølgelig er det ikke fantasi, når fattige mennesker i Danmark siger, at det er dem, der rammes af flygtningestrømme. Men det skyldes jo, at vi har lavet et økonomisk system, som betyder, at når vi skal dække nogle udgifter, så tager vi pengene fra de fattige i stedet for de rige. (…) Det er jo slet ikke blevet diskuteret, om man skulle sætte topskatten op for at klare flygtningekrisen.”

“Det, der er lykkedes for højrepopulismen i Danmark og andre steder i Europa, er at få den danske økonomiske underklasse til at opfatte sådan nogle som mig som deres fjende.”

Læs hele interviewet med Emma Holten her (for abonnenter).

TEGN ABONNEMENT NU:
250 kr./året inkl. porto og ekspedition
– Rabatpris for studerende og pensionister: 200 kr.

ILLUSTRATION: Emma Holten. Fotograf, Jacob Jørgensen/RÆSON