TANKERÆKKEN Uddrag: Uffe Elbæk

TANKERÆKKEN Uddrag: Uffe Elbæk

26.11.2016


TANKERÆKKEN er RÆSONs interviewserie, som behandler de vigtigste temaer i verden og Danmark lige nu. Vi har samlet et kort uddrag af artiklen i en gratis udgave af interviewet.

 

Af redaktionen

I TANKERÆKKEN spørger vi en række af Danmarks førende forskere, politikere og meningsdannere om deres holdning til demokratiets tilstand, mediernes rolle i debatten, politikerne og partiernes udfordringer samt de presserende kriser i Europa og verden – og deres bud på løsninger herpå. Læs hele interviewet her.

Uffe Elbæk om demokrati:

“Færre har lyst til at være medlem af et politisk parti, og færre og færre af de, der er medlem, har lyst til at stille op til folkevalgte positioner. De, der så endelig stiller op, ligner hinanden mere og mere på tværs af partierne.”

“Mediernes konfliktfokus og Christiansborgs konfliktfokus indgår i en form for negativ synergi, og derfor kan man som borger sidde og kigge på det her cirkus og sige, ’det her skal vi ikke have noget med at gøre.”

“Politik er blevet en konkurrence om, hvem der kan administrere det velfærdssamfund, vi kender i dag, mere end det handler om, hvordan det skal udvikles og blive bedre.”

Uffe Elbæk om klima:

“Jeg vil gerne understrege, at for os forandrer klimakrisen alt”

“I dag er der flere flygtninge på grund af klimaforandringerne, end der er på grund af krig.”

“Vi må jo rykke sammen med Kina og Indien og Latinamerika og så håbe på, at Trump ikke vinder næste valg.”

“Jeg er normalt meget positiv og tror på en lykkelig slutning, og det er jeg stadigvæk, men lige nu ser jeg ting ske i verden, som minder om perioden mellem Første og Anden Verdenskrig.”

Uffe Elbæk om økonomi:

“Nu har den økonomiske model sprængt de rammer, der gjorde den nogenlunde bæredygtig, og derfor må de demokratiske rammer løbe forbi økonomiens globalisering og sætte rammerne op igen.”

“På 100 års sigte eller 200 års sigte er man nødt til at skabe en global regering. Det tror jeg, og det er ikke nødvendigvis Alternativets holdning, men personligt er det sådan, jeg ser det. Der er brug for noget, der kan inddæmme og sætte rammer for en global økonomi. Ellers tror jeg, at vi står overfor et civilisationssammenbrud.”

Uffe Elbæk om Trump:

“Med Trump er vi gået fra grøn til gul i sikkerhedsniveau. Vi nærmer os nok det røde, men dog stadig gul. Vi har med en præsident at gøre, der har lovet sin befolkning en masse ting, som man kan se, at han aldrig vil kunne indfri, og sådan nogle despoter kan jo altid starte en krig og skabe en ydre fjende”

Læs hele interviewet med Uffe Elbæk her (for abonnenter). Eller læs de første interview i rækken med tidligere ambassadør Jørgen Ørstrøm Møller (gratis) og feminist og debattør Emma Holten.

TEGN ABONNEMENT NU:
250 kr./året inkl. porto og ekspedition
– Rabatpris for studerende og pensionister: 200 kr.

ILLUSTRATION: Uffe Elbæk. Fotograf, Jacob Jørgensen/RÆSON