Journalisternes ed – Borberg og Budtz: Mediernes rolle som repræsentant for offentligheden forsvinder

Journalisternes ed – Borberg og Budtz: Mediernes rolle som repræsentant for offentligheden forsvinder

01.04.2017

.

JOURNALISTERNES ED #6 [RÆSON PODCAST] ”Journalistikken forekommer at være nødvendig for et moderne demokrati og et frit informationssamfund. Med andre ord: Der har aldrig været mere brug for journalistikken.” Sidste udsendelse af ’Journalisternes ed’, der har to gæster i studiet: Vibeke Borberg, chef for forskning og viden på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og David Budtz Pedersen, forskningsleder på Humanomics Research Center og lektor på Aalborg Universitet. Der bliver talt om det post-faktuelle demokrati, medieret, presseetik, digitale medier, den offentlige samtale, informationssamfundet for en bred betragtning og meget mere.

CITATER:
– David Budtz Pedersen: ”Det monopol som de traditionelle, redaktionelle medier har haft på nyheds- og vidensformidling i dag er, i meget høj grad, blevet brudt. De sociale medier har fået en meget mere nærværende rolle for rigtig mange medieforbrugere og borgere. Det handler grundlæggende om, at den redaktionelle redigerede virkelighed – som vi er vant til i forskningen, men som også er et ideal for journalistikken – bliver udfordret af den meget uredigerede virkelighed på de sociale medier og generelt i den ekstreme strøm af information og data, som vi bliver præsenteret for som borgere, vælgere og privatpersoner.”

– Vibeke Borberg: ”Medierne har været den repræsentative offentlighed; det er dem, der har mødt op i folketingssalen og retssalene og fortalt os borgere, hvad der foregik derinde. Når politikerne ikke længere har brug for dem på samme måde til at nå ud med budskaberne, så har medierne ikke denne rolle mere. Når vi så samtidig ser, at politikerne laver lovgivning som for eksempel den nye offentlighedslov, som betyder, at medierne har meget svært ved at komme ’ind bagved’, så betyder det, at den rolle [mediernes rolle som den repræsentative offentlighed] forsvinder; eller den bliver i hvert fald stærkt udfordret i den her tid. Så medierne er sådan set – på alle de parametre, som de ellers har siddet tungt på – i øjeblikket udfordret.”

– Vibeke Borberg: ”Jeg synes egentlig aldrig, at der har været mere brug for journalistikken, end der er lige nu. Vi har brug for, at journalisterne er klædt godt på og er veluddannede, og at de er i stand til at foretage den sortering af informationsstrømmen som gør, at vi kan blive præsenteret for den redigerede udgave af virkeligheden, som vi har brug for.”

“Journalisternes ed” er en ny podcastserie fra RÆSON, af og med Victor Lange, der interviewer sine gæster om både journalistikkens principielle fundament og dens aktuelle situation.

Om baggrunden for serien fortæller Lange: “Journalistikken er som profession, institution og faglighed i krise. Min påstand er, at journalistikkens faglige krise er en grundlæggende etisk krise. For at løse denne krise må journalisterne sværge. Sværge ed på et krav om at kende til deres fags etiske grundlag, om at forpligte sig til en efterlevelse af dette sæt af principper og til sidst: På en loyalitetserklæring til de personer, som faget i sidste ende tjener. For hvis ikke du sværger, er du ikke journalist.”

Find RÆSONs Podcasts i iTunes
Find RÆSON Podcast på Soundcloud



Victor Lange (f. 1993) har arbejdet som journalist og redaktør på blandt andet “Regnfang” og Alternativets medie, “Altivisten”. Han arbejder lige nu med forholdet mellem etik, politik og journalistik i forbindelse med Københavns Universitet, hvor han også studerer filosofi.