Laura Lindahl: Kære Socialdemokrater. Skal nydanskere i arbejde eller ej?

Laura Lindahl: Kære Socialdemokrater. Skal nydanskere i arbejde eller ej?

08.02.2018


Virkeligheden er nok den, at de andre røde partier ønsker, at det langt bedre skal kunne betale sig for flygtninge at sidde derhjemme. Og det er formentlig den politik en kommende socialdemokratisk regering kommer til at føre. Men sig dog tingene, som de er, i stedet for at henlægge det til en kommission.

Kommentar af Laura Lindahl

I DERES NYE udlændingeudspil foreslår Socialdemokratiet, at det ikke skal være muligt for asylansøgere at søge asyl i Danmark. De skal i stedet sendes til danskdrevne lejre i udlandet. Det er vi i Liberal Alliance faktisk enige i. Vi går nemlig ind for, at vi skal hjælpe mennesker i nærområderne frem for i Danmark. Vi skal have lavet en langsigtet løsning, hvor hele asylsystemet skal reformeres, så det passer til det 21. århundredes geopolitiske virkelighed. Flygtninge er i dag villige til at flygte meget langt med henblik på permanent ophold i Danmark, og det skal vi i den grad tage seriøst!

Men der, hvor kæden hopper af, er Socialdemokratiets forslag om at hæve ydelserne her i landet. Det er vi i Liberal Alliance ikke enige i. Ydelserne skal hverken hæves gennem tilskud til husleje eller såkaldte børnepakker, for ydelsesniveauet er fuldstændig afgørende for at få folk i job.

Hvis vi vil have integrationen til at fungere, så skal vi løse nogle fundamentale udfordringer blandt udlændinge. Vi skal få folk ind på arbejdsmarkedet, så de kan lære sproget, forsørge sig selv og bidrage til samfundet. I skolerne skal vi lukke hullet mellem udenlandske og danske elever. Vi skal løse ghettoproblematikkerne, så der ikke dannes parallelsamfund. Og vi skal få gjort op med den sociale kontrol.

FOR MIG at se er deltagelse på arbejdsmarkedet måske det allervigtigste redskab, hvis vi vil løse disse udfordringer. Man skal ikke undervurdere værdien af socialisering på arbejdspladsen. At have noget at stå op til om morgenen. At være del af et fællesskab. At have en mening med tilværelsen. Samtidig ved vi, at der er en stærk sammenhæng mellem kriminalitet og ledighed.

Når man ser på beskæftigelsen blandt udlændinge, går det i den rigtige retning, men der er stadig meget lang vej til der, hvor vi skal være. Det redskab, som har haft den allerstørste effekt med at skubbe udlændinge ind på arbejdsmarkedet, har været at skære i ydelserne til nytilkomne, så de dermed har et større incitament til at tage et arbejde.

 

Socialdemokraterne gav flygtningene en massiv lønforhøjelse for ikke at lave noget. Og ikke nok med det gjorde de også kæmpe skade på integrationen
_______

 

VI HAR i Danmark udviklet en socialdemokratisk forsørgerstat med tårnhøje ydelser – måske endda de højeste ydelsesniveauer i verden. Dét er en massiv hindring for at få flygtningene ind på arbejdsmarkedet, og det er der en logisk grund til. For hvis man er vant til en meget lav levestandard – og til for den sags skyld slet ikke at betale skat – så er det danske forsørgelsesniveau for højt. Alligevel valgte Socialdemokratiet i sin sidste regeringsperiode at tilbagerulle det, som dengang hed starthjælpen – i dag integrationsydelsen. Det, mener jeg, var en stor fejl.

Dermed gav Socialdemokraterne nemlig flygtningene en massiv lønforhøjelse for ikke at lave noget. Og ikke nok med det gjorde de også kæmpe skade på integrationen. Det kan hverken danskere eller udlændinge være tjent med.

I stedet for at indrømme deres helt forfejlede retorik om fattigdomsydelser, så har Socialdemokraterne i deres udspil valgt den meget visionære tilgang at henlægge spørgsmålet til en kommission. Sjældent har man set noget så tyndt. Slidte fraser er simpelthen ikke nok. Skal nydanskere ifølge Socialdemokratiet i arbejde eller ej?

VIRKELIGHEDEN er nok den, at de andre røde partier ønsker, at det langt bedre skal kunne betale sig for flygtninge at sidde derhjemme. Og det er formentlig den politik en kommende socialdemokratisk regering kommer til at føre. Men sig dog tingene, som de er, i stedet for at henlægge det til en kommission. ■

 

I stedet for at indrømme deres helt forfejlede retorik om fattigdomsydelser, så har Socialdemokraterne i deres udspil valgt den meget visionære tilgang at henlægge spørgsmålet til en kommission
_______

 

Laura Lindahl (f. 1983) er medlem af Folketinget og udlændingeordfører for Liberal Alliance. ILLUSTRATION: Mette Frederiksen præsenterer Socialdemokratiets udlændingeudspil, februar 2018 [foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix]