Hvem vinder valget? Lav et arrangement med RÆSON

Hvem vinder valget? Lav et arrangement med RÆSON

18.06.2018


RÆSON samarbejder hvert år med uddannelsesinstitutioner over hele landet om en bred vifte af arrangementer – fra et enkelt foredrag til halv- og heldagskonferencer.

RÆSON har mange års erfaring i arrangementer. Siden 2011 har vi stået bag den årlige “Vidensfestival” i København (der er udsolgt år efter år – 2018-udgaven, der fandt sted i marts, blev udsolgt i november 2017!). Vi laver en række andre faste arrangementsserier, herunder “RÆSON på DOKK1” (Aarhus), Salon (på Det Kongelige Teater, København) og “RÆSON Aften” (på Vartov, også i København).

Med gymnasier og højskoler har vi over mange år lavet vidt forskellige arrangementer. Hvert år laver vi heldagskonferencen “Globalt Medborgerskab” med Rysensteen Gymnasium i København (der har op mod 1.000 studerende som deltagere) samt arrangementet “Røddingdøgnet” på Rødding Højskole. Andre eksempler: Løbende arrangementer på Silkeborg Gymnasium, demokratidag på Ribe Katedralskole (2014), heldagskonferencen “Politik og medier” på Svendborg Handelsgymnasium (2015), en heldagskonference om fake news på Lyngby Gymnasium (2017) og arrangementer på vej mod folketingsvalget (Næstved Gymnasium og HF, Frederiksberg Gymnasium) (2018) – de to sidstnævnte består både af et foredrag (v/Clement Kjersgaard), en stor paneldebat og en workshop for de studerende.

Alt – varighed, temaer, medvirkende mm – beslutter vi i samarbejde med de enkelte institutioner. Og alle detaljer planlægges gennem en tæt dialog, så vi kan skræddersy både form og indhold til undervisningens krav og rammer. Kontakt os med en forespørgsel – eller for at få tilsendt en oversigt over mulighederne: Skriv til os her: redaktionen@raeson.dk

Hvem vinder valget? Helt frem til næste valgdag tilbyder vi arrangementer om valgets temaer. Som uddannelsesinstitution kan I bestille alt fra et enkelt foredrag (1-2 timer) over en paneldebat (2-3 timer) til en hel dag, med de elementer, I vælger. Fx:
Temaer fx: Er dansk politik i opbrud? Har verden brug for EU? Er demokratiet truet? Hvilke visioner og værdier har politikerne? Afgør udlændingepolitikken valget? Har vi råd til velfærd om 10 år? Er uddannelsessystemet til for de studerende eller for samfundets skyld? Hvilken forskel gør “fake news”? Bliver klimakrisen løst? Hvem har magten – politikerne eller pressen?
Foredrag og oplæg med bl.a.: Clement Kjersgaard, tv-vært og udgiver af RÆSON
Paneldebatter med: Politikere, eksperter og meningsdannere

__________________________________

DEMOKRATIDAG PÅ RIBE KATEDRALSKOLE
24. OKTOBER 2014
– Heldagskonference for alle gymnasiets elever
– Varighed: 4 timer
– Arrangør: RÆSON og Ribe Katedralskole

Fredag d.24/10 stod RÆSON og Ribe Katedralskole for første gang sammen bag en Demokratidag fra kl.9.45-14, bygget op i 4 punkter. Først mødtes Kristian Jensen (næstformand, V) og Troels Ravn (MF, S) i en duel, der var nøje struktureret af en række spørgsmål, som klasserne havde forberedt i ugerne op til dagen. Duellen foregik over 2 x 45 minutter med Clement Kjersgaard som ordstyrer. Derefter blev Kristian Jensen interviewet af Clement Kjersgaard om fremtiden for Venstre og om det forestående folketingsvalg. Efter 30 minutters frokostpause var Clement alene på scenen, hvor han holdt foredrag om verdenssituationen nu – med god tid til elevernes spørgsmål, der handlede om alt fra USA’s Mellemøstpolitk til Kinas udfordringer. Dagens sidste punkt var et foredrag: Hvem snyder vælgerne? spurgte Asmus Leth Olsen og Frederik Hjorth, der er mændene bag bogen “Poligak”, og begge ph.d.-studerende ved Københavns Universitet.

På Ribe.nu skrev de: “Intens debat i dag på Ribe Katedralskole. Med Clement Kjærsgaard som ordstyrer, og en sal med særdeles engagerede og spørgelystne elever, dystede Kristian Jensen (V) og Troels Ravn (S) i en politisk debat omhandlende, SU, social ulighed, Danmarks forhold til USA, asylpolitik, islamistiske krigere, landdistriktsudfordringer og meget mere” [se omtalen her].
__________________________________

RØDDINGDØGNET 2014: TID TIL VISIONER
– Demokratibegivenhed for unge
– Varighed: 40 timer
– Arrangør: RÆSON og Rødding Højskole

Hvert år i oktober samler Rødding Højskole og RÆSON gymnasieelever fra hele landet til Røddingdøgnet, hvor de fra fredag til søndag – over 40 timer – finder løsninger på Danmarks største udfordringer. De studerende skulle i år bl.a. besvare fire opgaver, som de blev stillet af de fire debattører ved åbningsarrangementet (se nedenfor) og mødte i løbet af weekenden en række udfordrere, efterhånden som arbejdet skred frem.

TV-Syd bragte fredag d.24/10 en længere reportage om arrangementerne i Ribe og på Rødding. “Unge har svaret på fremtidens verden”, skrev JyskeVestkysten 26/10 i en reportage om om Røddingdøgnet. “Det var helt fantastisk. Jeg vil virkelig anbefale andre ungdomsråd at tage afsted til lignende arrangementer”, fortæller Jakob Lundbye fra Thisted Kommunes Ungeråd (TKU), der tog med til arrangementet.
__________________________________

GLOBAL CITIZENSHIPDAG FOR DE STUDERENDE PÅ RYSENSTEEN
– Heldagskonference
– Varighed: 4,5 timer
– Arrangør: Rysensteen Gymnasium og RÆSON

Igen i år var RÆSON med, da Rysensteen Gymnasium samlede alle sine elever – op mod 1.000 – i en af DGI-Byens største haller i hjertet af København. Som en del af gymnasiets Global Citizenship-program samler vi hvert år eksperter og politikere på scenen for at diskutere en række spørgsmål med global rækkevidde. Dagen var struktureret af en serie film, som klasserne har lavet på deres rejser verden rundt og som én for én introducerede de temaer og dilemmaer, der efterfølgende blev diskuteret på scenen. Det første punkt på dagsprogrammet var – som sidste år – en duel mellem fhv. udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) og fhv. udviklingsminister, udenrigspolitisk ordfører Søren Pind (V) med Clement Kjersgaard (udgiver af RÆSON) som ordstyrer. Herefter fulgte oplæg og paneldebatter – alle struktureret af elevernes film samt af spørgsmål fra salen.

__________________________________


ILLUSTRATION: Framegrab fra TV-Syd oktober 2014 [foto: TV-Syd]