Morten Løkkegaard: Trumps kamikaze-kurs sætter 200 års venskab i fare

Morten Løkkegaard: Trumps kamikaze-kurs sætter 200 års venskab i fare

08.03.2018


Denne artikel er gratis. Fuld adgang til sitet kræver årsabonnement: 250 kr./200 for studerende+pensionister (inkl. 4 trykte magasiner sendt med posten, nye betalingsartikler hver uge m.m.)

Kommentar af Morten Løkkegaard (V), medlem af Europa-Parlamentet

MED ET enkelt tweet har den amerikanske præsident bragt hele den globale handel og fremtidens fælles velstand i fare. Det er svært at finde dækkende ord for, hvor sørgeligt, skadeligt og fundamentalt forkert hans kurs er. “Vanvittigt” kunne være et bud.

Præsidenten, hvis univers kun indeholder vindere og tabere og åbenbart ikke kan rumme muligheden for, at alle parter kan vinde på frihandel, forkaster med sit tweet 200 års økonomisk tænkning og 70 års handels- og velstandsstrategi. Det må ikke ske. Vi må appellere til alle præsidentens republikanske kolleger om at tale manden til fornuft.

 

Vi må appellere til alle præsidentens republikanske kolleger om at tale manden til fornuft
_______

 

EU’s reaktion er klar
Omvendt er vi også nødt til at reagere, så Trump forstår alvoren i sine uansvarlige handlinger. De basale principper om handel mellem gode venner er sat over styr, hvis han fører sine handelshindringer ud i livet. Trump skal ikke tro, at vi bare ser måbende til, mens han forsøger at bygge mure omkring USA og ødelægge vore industrier og globale eksport.

EU-Kommissionen har i dag præsenteret tre bud, som blandt andet indeholder en straftold på Harley Davidson-motorcykler, cowboybukser og amerikansk whiskey. EU er klar til at trykke på knappen, HVIS det bliver nødvendigt. Trump skal ikke være i tvivl om, at hans aggression mod Europa kommer til at ramme ham som en boomerang – og der bliver ikke lagt fingre imellem.

 

Trump skal ikke være i tvivl om, at hans aggression mod Europa kommer til at ramme ham som en boomerang – og der bliver ikke lagt fingre imellem
_______

 

Jeg bakker op om et stærkt europæisk svar på Trumps kamikaze-kurs.

Republikanere ryster i bukserne
Det har allerede fået formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, til at reagere – heldigvis. Han går nu imod sin egen præsidents linje. Måske netop fordi hans hjemstat, Wisconsin, står til at blive ramt af EU’s gengældelses-sanktioner.

Dermed bliver Trumps strategi, “America First Tariffs”, formentlig ikke den succes for de stater, som Trump ønsker at lefle for. Tværtimod vil de stater blive ramt hårdest.

Samtidig er det vigtigt at understrege, at EU’s reaktion er nøje afvejet og balanceret, så den ikke overstiger USA’s skadelige told-forhøjelser på stål og aluminium. Disse forhøjelser vil påvirke europæisk eksport med skønnet 6 milliarder euro årligt, mens gengældelses-tolden “kun” omfatter amerikansk eksport for 2,8 milliarder euro.

Dette er ikke Trumps første slag mod frihandel. Det virker til gengæld til at være en del af en større krig mod hele det frihandelssystem, som handelspartnere har bygget op sammen med udgangspunkt i WTO (World Trade Organization).

 

Dette er ikke Trumps første slag mod frihandel. Det virker til gengæld til at være en del af en større krig mod hele det frihandelssystem, som handelspartnere har bygget op sammen
_______

 

En alvorlig situation
Trumps administration har længe undladt at nominere nye dommere til WTO’s appelinstans, som kan behandle de sager, hvor handelspartnere muligvis har forbrudt sig mod hinanden og de forskellige handelsaftaler. Appelinstansen mangler nu dommere, og er kun én dommer-retræte mere væk fra at være u-funktionsdygtig. Det sker i september 2018. I så tilfælde vil der ikke længere være en appelinstans at gå til, hvis lande som USA ikke følger reglerne.

 

Trumps administration har længe undladt at nominere nye dommere til WTO’s appelinstans, som kan behandle de sager, hvor handelspartnere muligvis har forbrudt sig mod hinanden og de forskellige handelsaftaler. Appelinstansen mangler nu dommere, og er kun én dommer-retræte mere væk fra at være u-funktionsdygtig
_______

 

Allerede i dag fungerer instansen langsommere, fordi de kun er fire dommere tilbage i stedet for de normale syv. EU kan ikke vente på, at et dommerdrænet WTO færdigbehandler en eventuel klage mod USA’s manøvre, og derfor har EU følt sig nødsaget til at gribe til modsvar på tolden.

Trump er altså ved at smide sten i det maskineri, der netop er sat i verden for at stoppe ledere som ham i at gøre det, han nu har lagt op til. Det er et klart forsøg på obstruktion.

Det er selvfølgelig ikke en situation, vi bare kan lade stå til. Derfor gik jeg tidligere i år sammen med andre medlemmer af Europa-Parlamentet og adresserede vores bekymringer til medlemmer af den amerikanske kongres. I håbet om, at det kunne få amerikanerne overbevist om situationens alvorlig.

Så alvorlig er situationen, og imens jeg håber, at Trump ikke tager dette skadelige skridt, forstår jeg, at EU må handle, hvis han gør. ■

Morten Løkkegaard (f. 1964) er medlem af Europa-Parlamentet (V). ILLUSTRATION: Morten Løkkegaard [foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix]