Idéfestival 2023: Katrine Stevnhøj deler sine anbefalinger

Idéfestival 2023: Katrine Stevnhøj deler sine anbefalinger

22.05.2023

.

Katrine Stevnhøj (f. 1993) er ph.d.-stipendiat ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, hvor hun forsker i politisk aktivitet i belarusiske og russiske eksilmiljøer. Katrine formidler regelmæssigt sin forskning som ekspert i danske medier, som foredragsholder og som skribent ved blandt andet Ræson og Dagbladet Information. Hun har tidligere boet og studeret i Rusland samt været valgobservatør i blandt andet Kaukasus og Centralasien.

Til efteråret deltager hun i premiereudgaven af RÆSONs nye årlige Idéfestival. Da festivalen er dedikeret til ‘de tanker, der flytter og forandrer verden’ har vi bedt en række af de medvirkende dele deres anbefalinger til artikler, bøger og medier:

Jeg er glad for The Daily fra The New York Times, som er en daglig nyhedspodcast, der på en halv time går i dybden med et aktuelt emne.

Til dem der ikke kan russisk, men gerne vil læse russiske nyheder, kan jeg anbefale det uafhængige russiske medie Meduza, der oversætter en stor del af sin journalistik til engelsk.

24 spørgsmål til professoren med Lone Frank. Her går videnskab og forskningsformidling op i en højere enhed.

Journalist Kjeld Hyldal og fotograf Mads Nissen har skrevet og fotograferet et rørende portræt af den faldne ukrainske soldat Oleg Kravets i Politiken. Det giver et sjældent personligt og nærværende indblik i krigens konsekvenser.

I “Russia Wants to Lock Ukraine Back in the Soviet Cellar” udgivet af det amerikanske nyhedsmagasin TIME, skriver Peter Pomerantsev om der, hvor invasionens fysiske og abstrakte dimensioner mødes.

Weekendavisens ugentlige børneinterview – Hvad tænker du på? Små mennesker med stort udsyn.

Secondhand-tid af den belarusiske forfatter Svetlana Aleksijevitj. Med sin vidnesbyrdlitteratur skriver Aleksijevitj en lige dele smuk og brutal følelseshistorie over den sovjetiske æra, som alle burde læse.

I Vi troede ikke, det kunne ske her deler den danske historiker Christian Axboe Nielsen sin viden og førstehåndsberetninger om Jugoslaviens sammenbrud og krigene i 1990erne. Et stærkt værk. Særligt i dag, hvor der endnu en gang er krig i Europa.

I erindringsværket Fri, skriver den albanske politolog Lea Ypi om at vokse op under kommunismens sidste år i Albanien. En påmindelse om at intet er for evigt – heller ikke ideologier og regimer.

Læs mere om Idéernes, visionernes, drømmenes og demokratiets festival 28-29. oktober 2023

PRESSEFOTO: Marie Leine