Alexander Grandt (S) om burkaforbuddet: Hvorfor demonstrerer venstrefløjen sammen med yderliggående islamister?

Alexander Grandt (S) om burkaforbuddet: Hvorfor demonstrerer venstrefløjen sammen med yderliggående islamister?

11.08.2018

.


Der er noget, der er helt galt på venstrefløjen. Det må der være, når burkaforbuddet vækker flere følelser hos en progressiv, venstreorienteret feminist, end det kønsapartheid burkaen i sin grundessens er et udtryk for.

Kommentar Af Alexander Grandt, folketingskandidat i Odense (S)

DEN BENYTTES af de mest yderliggående ortodokse muslimer. Den repræsenterer værdier og systemer, der vil kvæle vores liberale frihedsrettigheder. Den er et forsvar for et patriarkalsk og dybt religiøst samfund, hvor guds ord står over folkestyret, hvor manden er hævet over kvinden, og hvor menneskets personlige frihed ikke eksisterer.

Burkaen er fundamentalismens klæde. Den er ikke forenelig med det liberale demokrati. De mennesker, der frivilligt bærer den, er ikke demokrater, og at undlade at tale dem imod er et større svigt af det liberale demokrati end det burkaforbud, et flertal i folketinget har stemt igennem.

Det er demokratiets indbyggede forbandelse, at man må acceptere, at selv de mest antidemokratiske holdninger også eksisterer i et demokratisk samfund. Derfor er jeg imod burkaforbuddet. Men det sande forsvar for det liberale demokrati findes i opgøret med demokratiets fjender – ikke i alliancen med dem. Her svigter kulturrelativisterne og venstrefløjsaktivisterne, når de demonstrerer side om side med dem, der foragter vores folkestyre. Hvis de vil kæmpe for det liberale demokratis principper, må de også bruge deres energi på at kæmpe mod alt det, burkaen står for. Når burkaforbuddet kan vække flere følelser hos en progressiv, venstreorienteret feminist, end det kønsapartheid, burkaen i sin grundessens er et udtryk for, så er der noget helt galt.

JEG TROEDE, at venstrefløjen kæmpede for den kønsmæssige ligestilling. For den seksuelle frigørelse, så jeg og andre LGBT+-personer kan leve et frit liv. For et frit liv – hvor man er fri af lænkerne fra dogmatiske religiøse doktriner. Den kvinde, der tvinges i burka, kan aldrig tages til indtægt for burkaens ideologi. Hun er et offer for den. Men den kvinde, der frivilligt tager den på – og de mænd, der advokerer for, at muslimske kvinder skal gøre det – de bør mødes af en venstrefløj, der argumenterer dem imod.

 

Berøringsangsten for at angribe de antidemokratiske og totalitære strømninger er efterhånden symptomatisk for venstrefløjen
_______

 

Berøringsangsten for at angribe de antidemokratiske og totalitære strømninger er efterhånden symptomatisk for venstrefløjen. Her vil man hellere invitere sig selv på dialogkaffe, moskérundtur og kulturmøder, end man vil demonstrere mod islamismen. Det er misforstået tolerance. Og det er en våd klud i ansigtet på de tusindvis af danske muslimer, der i dagligdagen kæmper mod yderligtgående forkynderes forsøg på at radikalisere det danske indvandrermiljø.

Venstrefløjens berøringsangst over for de yderligtgående islamister er en lige så stor fejltagelse som det yderste højres generaliseringer af enhver muslim.

Derfor er der brug for, at venstrefløjen stempler ind i kampen mod de former for fundamentalistisk religiøs praksis, der tager friheden fra mennesker. Modstanden mod burkaforbuddet på venstrefløjen er ikke blot et resultat af bekymringen for demokratiske principper – den viser også en negligering af, hvad burkaen og niqabben står for. Det er et udtryk for, at mange på venstrefløjen ikke har forstået omfanget af den ideologi, der ligger bag.

Det er jo ikke, fordi der på venstrefløjen ikke eksisterer en kamp mod patriarkalske samfundsstrukturer, seksuel undertrykkelse og antidemokrater. Når det handler om hvide mænds undertrykkelse af kvinder, så er konfrontationen hård. Når det handler om folkekirkepræster, der ikke vil vie homoseksuelle, så er konfrontationen hård. Når det ekstreme højre marcherer i gaderne, så står venstrefløjen klar med et modsvar. Men i forsvaret for det frie liberale liv over for ortodoks og fundamentalistisk islam, så bliver kritikken ikke bare vag, men larmende tavs.

I STEDET VENDES kanonerne mod os, der kritiserer burkaen, niqabben og den fundamentalistiske ideologi, der ligger bag dem. Vi bliver anklaget for at være fordomsfyldte og islamofobiske racister. Men vores modstand mod burkaen er også et forsvar for islam. For muslimers ret til at være frie demokrater. For muslimske kvinders ret til ligestilling. For retten til at være LGBT+ og muslim på samme tid. Hvordan kan det nogensinde blive fordomsfuldt, islamofobisk eller racistisk at kæmpe for, at den personlige frihed også gælder muslimer?

Der er en ideologi, der vil et andet samfund end vores. Den eksisterer ikke, fordi folk ikke har forstået fortræffelighederne ved det liberale demokrati, men fordi der findes mennesker, der ganske enkelt er imod de værdier, vores samfund er skabt af. Burkaforbuddet er vedtaget, men fundamentalismen eksisterer stadig. Nu må det være slut med at demonstrere sammen med de ortodokse og i stedet demonstrere imod dem. ■

 

Burkaforbuddet er vedtaget, men fundamentalismen eksisterer stadig. Nu må det være slut med at demonstrere sammen med de ortodokse og i stedet demonstrere imod dem
_______

 

Alexander Grandt Petersen (f. 1989) er folketingskandidat for Socialdemokratiet, opstillet i Odense. Han er tidligere forbundsformand for DSU. ILLUSTRATION: Kvinder i niqab under demonstration imod tildækningsforbuddet på Den Sorte Plads i København, onsdag den 1. august 2018 [foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix]