Anders Storgaard (K) om syrienskrigerne: Hvornår blev det borgerligt at være hykler?

Anders Storgaard (K) om syrienskrigerne: Hvornår blev det borgerligt at være hykler?

22.02.2019Hvis vi borgerlige vil fastholde, at andre lande har pligt til at tage imod deres kriminelle udlændinge, så bliver Danmark også nødt til at tage ansvar for de danske IS-krigere. For danske borgere er Danmarks ansvar. Alt andet er et udtryk for rendyrket hykleri.

Kommentar af Anders Storgaard, formand for Konservativ Ungdom

Når jeg læser debatten om de danske IS-krigere, så skammer jeg mig som konservativ over det hykleri, jeg oplever fra borgerlige debattører. Borgerlighed handler om at tage ansvar. Hvordan kan vi kræve, at andre skal tage ansvar for deres kriminelle borgere, når vi selv står på spring for at løbe fra enhver form for ansvar for folk, der er født og opvokset i Danmark?

Mit standpunkt bunder ikke i, at jeg har ondt af IS-krigere, der har forrådt Danmark og begået uhyrligheder for et terrorregime. For min skyld kunne de rådne op i Syrien i en mørk celle. Men for mig handler urimeligheden om, at nogle ønsker at tørre problemet med de danske jihadister af på andre lande – danske statsborgere er vores ansvar, ikke deres. Det er simpelthen ikke rimeligt, at amerikanerne, vores kurdiske allierede eller irakiske styrker, der har kæmpet vores krig mod Islamisk Stat for os, skal sidde tilbage med ansvaret for mennesker, der er født, opvokset og blevet radikaliseret i vores land.

For lad os også anerkende én ting: Der er ingen lande, der synes, det er fantastisk at modtage voldtægtsforbrydere, mordere eller terrorister. Jeg kan godt forstå, at danske politikere med rette er bekymrede for, hvad der sker, når disse radikaliserede mennesker kommer hjem til et dansk retssystem, der alt for ofte har vist sig for blødsødent. Men vores utilstrækkelighed er simpelthen ikke nogen undskyldning for ikke at tage ansvar og tørre problemerne af på vores allierede.

Argumentationen bliver både hyklerisk og absurd, når selvsamme meningsdannere herefter vender sig rundt og taler for (med rette), at andre lande har pligt til at tage imod deres kriminelle udlændinge eller terrorister.

 

Argumentationen bliver både hyklerisk og absurd, når selvsamme meningsdannere herefter vender sig rundt og taler for (med rette), at andre lande har pligt til at tage imod deres kriminelle udlændinge eller terrorister
_______

 

Prøv at forestille jer at være i irakernes eller kurdernes sted: Disse mennesker har lige kæmpet en omfattende krig mod et morderisk kalifat, der ikke mindst har Vesten og Danmark som sin hovedfjende. Alligevel har Vesten afholdt sig fra at involvere sig militært med tropper på jorden og mange af irakernes og kurdernes landsmænd er døde, fordi de måtte gå forrest, da Vesten tøvede. Til gengæld har flere tusinde vestlige borgere valfartet til for at kæmpe for fjenden, og de har plyndret, voldtaget og myrdet i disse lande. Nu står de lokale så med nogle af disse helt konkrete mennesker, der er født i Danmark, og som absolut intet forhold har til hverken Irak og Syrien – men her udgør de også en sikkerhedsrisiko.

Nu skal Danmark så ifølge borgerlige iagttagere kigge på vores allierede og sige, at det er deres problem – og vi er i øvrigt fuldstændig ligeglade med vores egne borgere, men vil de ikke lige tage imod nogle af deres egne kriminelle? Helt ærligt, hvordan i alverden kan det være borgerlig ansvarlighed?

Helt kynisk kan man sige, at vi kan være ligeglad med amerikanerne, kurderne og irakerne – lad dem sejle deres egen sø. Virkeligheden er bare, at det er en utrolig kortsigtet tankegang, der underminerer enhver form for legitimt krav om at kunne sende kriminelle udlændinge hjem. Man kan simpelthen ikke fastholde begge standpunkter uden at være en hykler. Hvis man vil fastholde, at lande på den måde kan tørre egne problemer af på andre lande, så skal man afholde sig fra at løfte pegefingeren over for dem.

Stod det til mig, så førte vi en anden politik: I Danmark skal vi tage ansvar for vores egne borgere, og hvis danskere går i krig og begår forbrydelser, så er det ikke Irak eller USA’s problem, men vores problem. Om vi så skal sende frømandskorpset ud for at hive dem hjem for at give dem en passende straf, så skal vi i Danmark gøre det, vi kræver af andre lande: Vi skal tage ansvar – og det er jeg glad for at se, at justitsminister Søren Pape (K) holder fast ved. Og når de kommer til Danmark, så skal vi sørge for at have straffe så hårde for deres forbrydelser og landsforræderi, at de aldrig får lov til at komme ud af fængslet og gøre mennesker fortræd igen. Det er for mig indbegrebet af borgerlig ordentlighed og ansvarlighed frem for pinligt hykleri. ■

 

Når de kommer til Danmark, så skal vi sørge for at have straffe så hårde for deres forbrydelser og landsforræderi, at de aldrig får lov til at komme ud af fængslet og gøre mennesker fortræd igen
_______

 Anders Storgaard (f. 1994) er Landsformand for Konservativ Ungdom. ILLUSTRATION: En lastbil fører en gruppe mænd væk fra det, der tidligere var Islamisk Stat-kontrolleret territorium [foto: EPA/MURTAJA LATEEF/Scanpix]