Rasmus Nordqvist: Danmark har brug for mere end blot justeringer i et regeringspapir. Vi skal gentænke hele samfundet

Rasmus Nordqvist: Danmark har brug for mere end blot justeringer i et regeringspapir. Vi skal gentænke hele samfundet

27.06.2019

.


Danmark har fået en ny regering. Men har vi fået en ny retning? Det er langt mere tvivlsomt. For trods gode hensigtserklæringer mangler rød bloks forståelsespapir det grundlæggende opgør med mange års fejlslagen økonomisk og økologisk tænkning.

Kommentar af Rasmus Nordqvist

Selvfølgelig er det positivt, at Danmark får en ny regering. Selvfølgelig er det positivt, at samme regering med sit parlamentariske grundlag bestående af SF, R og Ø lægger op til at rulle flere af de ulykker tilbage, som den tidligere regering har gennemført, fx omprioriteringsbidraget og uddannelsesloftet. Selvfølgelig er det positivt, at vi nu får en regering, der lover at gå forrest i klimakampen, der lover at ville styrke vores velfærd, og som vil bekæmpe den stigende ulighed. Som vil investere i uddannelse og tage ansvar ude i verden. Alt det er godt.

Alt andet ville også være helt uansvarligt, når vi ser på de monumentale kriser og dybe udfordringer, vi står over for – og når vi ved, at Danmark er et af verdens rigeste og mest velorganiserede lande. Et land, der netop er blevet velstående og velfungerende ved at investere i mennesker – hvad end de så er babyer, ældre eller studerende, om de bor i Danmark eller ude i verden.

På den måde er det politisk set en af de bedste dage for Danmark i lang tid. Det er dagen, hvor Danmark et kommet tilbage på sporet. Tilbage til et Danmark, som Danmark førhen har været, og som vi som minimum bør være igen. Det er et Danmark, der tilsyneladende igen vil vende sig ud mod verden.

Men om vi med troværdighed kan kalde det en ny retning for Danmark, er slet ikke sikkert. For det er – desværre – stadig politik på det etablerede systems præmisser. Der er – som det er fremlagt og med den sparsomme detaljeringsgrad, der er naturlig – primært tale om justeringer frem for det nybrud, den markante nye retning, vi for alvor har brug for, hvis vi skal skabe og fremtidssikre et grønt velfærdssamfund. Et velfærdssamfund, hvor vi opererer med tre bundlinjer – den økonomiske, den sociale og den miljømæssige – og ikke bare forsætter vores blinde jagt på og afhængighed af økonomisk vækst.

 

Vi mente ikke – og mener fortsat ikke – at det politiske projekt, der er lagt frem, sikrer det nybrud og den vision for vores samfund, som vi har brug for
_______

 

Det var derfor, at Alternativet allerede før valget meldte ud, at vi ikke ville være parlamentarisk grundlag for en S-regering. Vi mente ikke – og mener fortsat ikke – at det politiske projekt, der er lagt frem, sikrer det nybrud og den vision for vores samfund, som vi har brug for. Det sikrer ikke den gennemgribende grønne humanisme, som bør være definerede for det 21. århundrede.

Der er ikke systemkritik i aftalepapiret. Der er ikke for alvor et opgør med business-as-usual. Det er i stedet en fastholdelse af et politisk status quo, der i store træk er skyld i, at vi står midt i en kæde af sammenbundne kriser: klimakrisen, ulighedskrisen og biodiversitetskrisen.

Men vi kan selvfølgelig blive positivt overraskede, når projektet folder sig ud. Ligesom vi også kan blive lige så skuffede, som vi blev det, da Thorning og Corydon skulle sætte en ny retning for Danmark efter 10 år med Fogh og Pia Kjærsgaard ved roret. Jeg håber det bedste.

Jeg håber, at Mette Frederiksens regering har modet og viljen til at sikre et brud med den neoliberale økonomiske politik og afhængigheden af økonomisk vækst, som har formet dansk politik i årtier.

Jeg håber, at det bliver en regering, som vi kan holde af, ikke bare fordi den er nogle centimeter bedre end Løkke-regeringen, men fordi den faktisk gennemfører noget politik, som man kan sætte pris på, hvis man ønsker en progressiv udvikling af vores samfund.

Jeg håber, at det bliver en regering, som i stedet for blot at bevare og forsvare en gammel samfundsmodel er optaget af at forny, forandre og forbedre det land, som er vores, og som forhåbentligt igen kan komme til at inspirere resten af verden med nye løsninger på påtrængende problemer.

 

Jeg håber, at det bliver en regering, som genopdager det socialdemokratiske mod til at være samfundsarkitekter, sådan som man var det, da man grundlagde velfærdsstaten
_______

 

Jeg håber, at det bliver en regering, som genopdager det socialdemokratiske mod til at være samfundsarkitekter, sådan som man var det, da man grundlagde velfærdsstaten. Da man havde visionen og overbevisningen til at etablere et fintmasket socialt sikkerhedsnet, at gøre uddannelse fri og lige for alle og at skabe et sundhedsvæsen, hvor langt det meste var gratis. Den slags store og samfundsformende idéer skal igen kunne få plads og luft under vingerne – hvad end det så er borgerløn, et borgerting, 30 timers arbejdsuge eller en seriøs afviklingsplan for den fossile energi i Nordsøen.

Uanset hvad kan jeg garantere, at vi i Alternativet vil tage vores rolle som Folketingets frie politiske stemme dybt seriøst. Selvfølgelig vil vi søge indflydelse og indgå kompromisser, men vi vil ikke kompromitteres. Vi vil være Folketingets grønne vagthund. Vi vil fortsat sætte den grønne barre tårnhøjt – og i tråd med videnskabens anbefalinger. Vi vil blive ved med at insistere på, at vi først for alvor kan løse klimakrisen, hvis vi har modet til at gentænke hele vores samfunds retning.

Hvis vi har modet til at redefinere, hvad rigdom er. Hvad vækst er. Hvad afkast er. Hvad arv er. Og har modet til at redefinere, hvordan vi bedst lever i samspil med alt det andet levende liv, som vi deler planeten med. Dét ville være en grundlæggende ny retning for Danmark, ikke blot småjusteringer af utilstrækkeligt status quo. Forhåbentlig kan vi få regeringens og dens støttepartier med. ■

 

Uanset hvad kan jeg garantere, at vi i Alternativet vil tage vores rolle som Folketingets frie politiske stemme dybt seriøst. Selvfølgelig vil vi søge indflydelse og indgå kompromisser, men vi vil ikke kompromitteres
_______

 



Rasmus Nordqvist (f. 1975) er MF for Alternativet. ILLUSTRATION: Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet, Pia Olsen Dyhr fra SF, Pernille Skipper fra Enhedslisten og Morten Østergaard fra Radikale efter de afsluttede regeringsforhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg, 25. juni 2019 [foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix]