Kristian Jensen: At Biden taber senatet kan være præcis det, som USA har brug for

Kristian Jensen: At Biden taber senatet kan være præcis det, som USA har brug for

05.11.2020

.Biden vinder præsidentposten, mens Republikanerne formentlig tager Senatet. Hvilket både er Bidens ulykke og hans store held. For venstrefløjen i det Demokratiske Parti vil nemlig kræve sig betalt for deres indsats under valgkampen med en politik, som er uspiselig for de fleste amerikanere. Men med et Republikansk Senat er Biden nødt til at gøre det, som han er ekspert i: Søge samarbejde hen over midten.

Kommentar af Kristian Jensen, MF og tidl. udenrigsministerfor Venstre

JEG VED GODT, at det i skrivende stund ikke er endeligt afgjort, men jeg er ganske sikker i min sag. Og har faktisk været det gennem længere tid: Biden vinder valget. Bl.a. derfor smed jeg også en plovmand på Biden som præsident, da Oddset midt om natten efter valget gav odds 4-1 på Biden som præsident. I takt med at flere stemmer er kommet ind, og flere stater er blevet afgjort, så står min beslutning om at spille med som en bedre og bedre ide.

Lige nu står Biden til 264 valgmænd og med 5 uafklarede stater, så skal kun én af staterne falde ud til Demokraternes fordel for at sikre dem sejren. Og både Nevada, Georgia og Pennsylvania ser i mine øjne ud til at falde ud til Bidens fordel, når og hvis alle stemmer bliver talt op. Der er så lille en margin, så mange ikke optalte brevstemmer og så store forskelle i hvem der vinder frem på brevstemmer, at alle 3 stater kan ende med at blive Demokratiske sejrer.

 

Så hvis stemmerne, der er talt op nu, gælder, så vinder Biden. Hvis man fortsætter, så vinder han større. Det er Trumps dilemma
_______

 

TRUMPS DILEMMA ER, at hvis han kræver optællingerne stoppet nu, vil han tabe, fordi han allerede er bagud i Nevada, som er den sidste brik i puslespillet til at opnå de krævede 270 valgmænd. Og hvis han accepterer, at alle stemmer tæller, fordi han håber på et skifte i Nevada, vil han sikkert tabe Georgia og Pennsylvania.

Mange kan sikkert huske valget i 2000, hvor optællingen af stemmer mellem Bush og Gore endte i et retssalsdrama, og hvor USA’s højesteret til sidst bestemte, at der ikke skulle tælles flere stemmer op. Det betød, at det daværende resultat blev gældende, og at Bush blev præsident. Så hvis stemmerne, der er talt op nu, gælder, så vinder Biden. Hvis man fortsætter, så vinder han større. Det er Trumps dilemma.

 

Hvis Biden ville blive tvunget til at søge mod yderfløjene for at få gennemført sin politik, så vil Republikanerne stå godt til at vinde stort ved midtvejsvalget i 2022 og det næste præsidentvalg i 2024
_______

 

DER ER INGEN TVIVL om, at Demokraterne havde drømt om at vinde både præsidentembedet, Repræsentanternes Hus og Senatet. I skrivende stund ser det ud til, at kampen om Senatet er afgjort til fordel for Republikanerne. Hvilket både er Bidens ulykke og hans store held.

Naturligvis drømmer enhver regeringsleder og præsident om at have sit eget flertal i parlamentet, så det vil gå nemt med at få gennemført den lovede politik. Med et flertal i Senatet ville Biden kunne handle hurtigt og være effektiv i gennemførsel af en grøn omstilling, en mere retfærdig beskatning og sikring af bedre borgerrettigheder.

Omvendt ville et klart flertal til Demokraterne i Senatet øge forventningerne til, hvor meget og hvor hurtigt Biden kan forandre USA. Den venstrefløj i partiet, som var lige ved at få opstillet Bernie Sanders som præsidentkandidat og som sikrede høj valgdeltagelse i afgørende svingstater, vil kræve sig betalt for deres indsats. Og dermed vil Biden risikere at blive trukket langt ud mod venstre og tabe vælgere på midten, som også var afgørende for en sejr.

 

Den gang, som fysisk og symbolsk adskiller grupperne i Kongressen, har virket som en afgrundsdyb kløft i de seneste år. Hvis det skal lykkes Biden at gennemføre effektiv lovgivning, så skal han finde de moderate stemmer på den anden side
_______

 

DET STÅR KLART, at uanset hvor meget europæere og danskere er faldet for AOC (Alexandria Ocasio-Cortez, medlem af Repræsentanternes Hus) og andre nye stjerner på Demokraternes venstrefløj, så vil deres politik være for venstreorienteret til de fleste amerikanere. Hvis Biden ville blive tvunget til at søge mod yderfløjene for at få gennemført sin politik, så vil Republikanerne stå godt til at vinde stort ved midtvejsvalget i 2022 og det næste præsidentvalg i 2024.

Den gang, som fysisk og symbolsk adskiller grupperne i Kongressen, har virket som en afgrundsdyb kløft i de seneste år. Hvis det skal lykkes Biden at gennemføre effektiv lovgivning, så skal han finde de moderate stemmer på den anden side.

Men med et Republikansk Senat er Biden nødt til at gøre netop det, som han er ekspert i: Søge samarbejde hen over midten, skabe kompromiser og finde fælles fodslag med personer, som han egentlig er uenig med. Og at han på den måde er tvunget til at række ud og søge samarbejde er måske præcis det, som USA har brug for i de kommende 4 år. ■

 

Men med et Republikansk Senat er Biden nødt til at gøre netop det, som han er ekspert i: Søge samarbejde hen over midten, skabe kompromiser og finde fælles fodslag med personer, som han egentlig er uenig med
_______

 
Kristian Jensen (f.1971) er MF for V, tidligere næstformand, skatte-, finans- og udenrigsminister. ILLUSTRATION: Robin Skjoldborg for RÆSON