Stine Bosse: Dette er hverken en mink-, en instruks- eller en coronakrise. Det er en potentiel forfatningskrise

Stine Bosse: Dette er hverken en mink-, en instruks- eller en coronakrise. Det er en potentiel forfatningskrise

15.12.2020

.Hvis det, vi kommer til at se, er Venstre og Socialdemokratiet, der studehandler den ene potentielle lovovertrædelse med den anden, så stander landets grundlov i våde. Så er der reelt ingen sikret ret og lighed for loven, fordi de værnende regler, der er sat til at beskytte os mod magtovergreb, kan sættes ud af kraft, alene fordi to store partier er udfordret på præcis samme principper.

Kommentar af Stine Bosse

NÅR VORES POLITIKERE står ansigt til ansigt, ikke med hinanden, men med sig selv, så står de i valget mellem at være statsmænd og -kvinder eller ulidelige parenteser i Danmarkshistorien. Det er netop den forestilling, vi ser spille sig ud i disse dage.

Begge regeringsbærende partier står overfor samme valg. Skal de forfægte landets grundlov, hvoraf det klart fremgår, at alle er lige for loven, og landet bygges på dette; “lov er lov” og “med lov skal land bygges”. Eller skal de forfalde til billige løsninger, der beskytter dem selv og hinanden.

Intet mindre end borgernes tillid til vores system er på spil. Ikke til politikere, eller enkeltpersoner, nej til vores forfatning og konstitution: Måden vi har bygget vores demokrati, vores retsstat og, ja, vores danske model.

 

Der er reelt gået hul på vores demokrati, hvis de værnende regler, der er sat til at beskytte os mod magtovergreb, sættes ud af kraft
_______

 

HVIS DET, VI KOMMER til at se, er Venstre og Socialdemokratiet, der studehandler den ene potentielle lovovertrædelse med den anden, så stander landets grundlov i våde. Så er der reelt ingen sikret ret og lighed for loven.

Det vil opleves fristende at lade den ene brøde nette ud imod den anden, og Socialdemokratiet har været meget stille. Det er jo deres “statsministerkandidat”, der er på spil. Og meningsmålingerne er med dem. Det kan jo friste enhver til at se lidt igennem fingrene med selv lovbrud, må man forstå. Og det præcis samme kan man måske sige om Venstre. Ja, det er næstformanden, Inger Støjberg, der hænger i en tynd tråd, men er det nu også det i virkeligheden? Medmindre man i toppen af Venstre begynder at tage loyalitet, lovbrud og magtarrogance alvorligt, så kan det vel blive til en “statsministerkandidat,” vi ser dingle frit i luften.

Der er reelt gået hul på vores demokrati, hvis de værnende regler, der er sat til at beskytte os mod magtovergreb, sættes ud af kraft, alene fordi to store partier er udfordret på præcis samme principper – og det er på trods af, at lov er lov, lighed for loven og med lov skal land bygges.

Det, jeg her taler om, er hverken en mink-, en instruks-eller en coronakrise. Det er en forfatningskrise. Hvis ikke vi kan stole på at politikere tager deres opgave som hinandens vagthunde alvorligt, men kun bruger alvorlige sager til at generere medieopmærksomhed for derefter at ile videre til næste transmitterede samråd, uden skygge af samvittighed, så er vi ilde stedt.

 

Folketinget er jo så at sige sat til at beskytte Folketinget, men der er tale om en reel fejl i grundloven, hvis et flertal på tværs kan beskytte hinanden mod hvad som helst
_______

 

TÆNK HVAD dette i sidste ende kan betyde. Overgreb mod borgerne? Om det er ejendomsretten, der krænkes eller samlivet der interveneres i uden lovhjemmel, uden respekt for landet øverste myndighed: De valgte til Folketinget. Uanset, så er dette vilde forhold, som vi må og skal undgå kan foregå i vores land.

Folketinget er jo så at sige sat til at beskytte Folketinget, men der er tale om en reel fejl i grundloven, hvis et flertal på tværs kan beskytte hinanden mod hvad som helst. At tænke sig at et parti en dag opnåede absolut flertal, så ville alt kunne ske, som vi desværre ser andre steder – også i Europa.

Et inderligt juleønske til Venstre-folk og Socialdemokrater er derfor: Ta “bukserne” på, ret blikket stift mod kommende generationer og beskyttelsen af rammerne for deres demokratiske deltagelse, læs om jeres forgængeres heltemod, også når det kræver ofre, og giv os sikkerhed for at vores demokrati og retsstatsprincipper gælder og er til at stole på – også når der er meget på spil.

Det er sikkert glimrende med juridiske notater, advokatundersøgelser osv., som flere partier i kølvandet på offentliggørelsen af instrukskommissionens delkonklusioner har efterspurgt, men det er og bliver i sidste ende et stort ansvar at være folkevalgt. Det kan ikke sendes til “konsulenter” for at få opklaret det politiske element. Det kan kun være overbevisning, stamina, og troskab overfor ånden i vores retsstat, der bliver afgørende.

Derfor har vi brug for de nødvendige forarbejder til i første omgang en rigsret, og får vi brug for en til, så må vi snuppe en mere. Det er spillereglerne – og de gælder. ■

 

Et inderligt juleønske til Venstre-folk og Socialdemokrater er derfor: Ta “bukserne” på
_______

 Stine Bosse (f. 1960) er formand for Europabevægelsen og Plan Børnefonden og bl.a. bestyrelsesformand for BankNordik og TelePost Greenland. Hun er uddannet cand. jur. ved Københavns Universitet. ILLUSTRATION: Stine Bosse [Foto: pressefoto]