Lars Aslan (S) om Afghanistan: Nej, det er ikke alt sammen Vestens skyld

08.09.2021


Man kommer sjældent særligt langt ved kun at komme med en enkelt forklaring på, hvorfor tingene er endt, som de er i Afghanistan. Som i alle andre konflikter er tingene ikke så sort-hvide. Men det hjælper ikke at give Vesten hele skylden. For det afghanske folk er i den grad også blevet svigtet af korrupte ledere, religiøse fanatikere og mandschauvinistiske stammeledere.Kommentar af Lars Aslan Rasmussen, folketingsmedlem for Socialdemokratiet

ALLE BLIVER PÅVIRKET af billederne fra Afghanistan, og frustrationen over, at islamisterne i Taliban nu har taget magten igen er naturligvis stor.

Men det er en anelse trættende at høre argumentet om, at det hele er Vestens skyld. For det er en traver, der bliver hevet frem hver gang, der er noget galt i Mellemøsten og blev fx for nylig antydet ift. Afghanistan i Informations debatspalter. Lignende eksempler er ikke svære at finde.

Den falske fortælling bidrager kun til at sætte hele regionen i en offerrolle, hvor diktatoriske ledere og religiøse fanatikere kan bortlede opmærksomheden fra deres egen inkompetence og fejlslagne stater.

Vesten kunne bestemt have gjort mange ting anderledes. Ikke kun i Afghanistan men også mange andre steder i regionen. Men tror man virkelig, at det var meget federe for alle afghanere, før Taliban kom til magten for anden gang? Det styre, der nu er faldet, var bundkorrupt, undertrykte religiøse og etniske mindretal på det groveste, og behandlede kvinder som andenrangsborgere. Skulle man være i tvivl om det er rigtigt, kan man med fordel læse Amnesty International og Human Rights Watchs mange rapporter om Afghanistan fra før Taliban igen tog magten (se fx denne fra 2010).

 

Det er ikke Vestens skyld, at konservative kræfter synes, kvinder er mindre værd
_______

 

DET ER NOGET den danske presse desværre beskæftiger sig alt for lidt med, så lad os lige dvæle ved de faktiske forhold.

1) Det er ikke Vestens skyld, at sunni- og shiamuslimer konstant er i konflikt. I rigtig mange lande i Mellemøsten fylder den ældgamle og ligegyldige teologiske konflikt mellem shia- og sunnimuslimer alt, på nær nogle få undtagelser med shiamuslimerne som underklassen. Her er Afghanistan ingen undtagelse, for forholdet mellem de to grupper er konstant anspændt og har ført til mange massakrer og fordrivelser.

2) Det er ikke Vestens skyld, at de afghanske ledere var bundkorrupte. Afghanistan er et af verdens mest korrupte lande, og landets nu tidligere magthavere var udelukkende til for dem selv og deres nærmeste familier. Faktisk ligger landet på samme høje korruptionsniveau som Congo og Haiti. Et niveau som har været konstant de sidste mange år, uanset hvilken præsident der har haft magten. Hele systemet var og er præget af gennemsyret nepotisme, der har sit greb om alle institutioner i samfundet.

3) Det er ikke Vestens skyld, at konservative kræfter synes, kvinder er mindre værd.
Hvis man tror, at undertrykkelsen af afghanske kvinder er en opfindelse Taliban har skabt, tager man fejl. Den tidligere præsident Kazai indførte allerede efter Talibans fald love, der begrænsede kvinders rettigheder, og byggede en del af landet på den diskriminerende sharia-lovgivning.

Talrige rapporter dokumenterer, at langt de fleste afghanske kvinder har oplevet vold i hjemmet, og at teenagere systematisk bliver giftet væk. Ligesom kvindesagsaktivister blev forfulgt og udsat for overgreb. De her ting kan sikkert gå fra slemt til værre med Taliban, men Afghanistan har bestemt ikke været et kvindeligt paradis indtil nu

4) Det er ikke Vestens skyld, at det er så svært at rumme religiøse og etniske mindretal. Kristne mindretal er stort set ikke længere eksisterende i Afghanistan, og jøderne er helt forsvundet. Samme udvikling ser vi overalt i Mellemøsten, hvor islamismen har utroligt svært ved at rumme andre trosretninger – og faktisk helst ser dem udryddet. Hellere ikke etniske minoriteter blev behandlet særligt godt af det tidligere styre, hvor der var en nærmest kasteagtig rangordning af de etniske grupper, med Hazara-folket helt nederst i hierarkiet.

Og lad os hellere ikke glemme den omfattende brug af prostituerede drengebørn, som landets rige elite gjorde flittigt brug af, herunder også enheder fra hæren. Mange har sikkert set filmen ”The Dancing Boys of Afghanistan,” som i al sin gru viser, hvordan små drenge bliver udnyttet seksuelt.

 

Vesten har hverken opfundet dogmatiske udlægninger af islam eller fundet på, at det åbenbart er helt umuligt at reformere den religion eller forholde sig kritisk til, hvad der står i koranen
_______

 

VESTEN HAR HVERKEN opfundet dogmatiske udlægninger af islam eller fundet på, at det åbenbart er helt umuligt at reformere den religion eller forholde sig kritisk til, hvad der står i koranen. Tværtimod er vores civilisation netop bygget på religionskritik og adskillelse af politik og religion. Netop det kunne mange lande i Mellemøsten lære noget af, i stedet for at se det som et fjendebillede.

Det er denne dogmatik, der er med til at undertrykke kvinder overalt i den muslimske verden og er med til at fastholde en åndelig stagnation i landene i Mellemøsten, hvor imamer og feudale stammeledere kan misbruge religionen til egen vinding.

Man kommer sjældent særligt langt ved kun at komme med en enkelt forklaring på, hvorfor tingene er endt, som de er i Afghanistan. Som i alle andre konflikter er tingene ikke så sort-hvide. Men det hjælper ikke at give andre (Vesten) hele skylden. For det afghanske folk er i den grad også blevet svigtet af korrupte ledere, religiøse fanatikere og mandschauvinistiske stammeledere. ■

 

Den falske fortælling bidrager kun til at sætte hele regionen i en offerrolle, hvor diktatoriske ledere og religiøse fanatikere kan bortlede opmærksomheden fra deres egen inkompetence og fejlslagne stater
_______

 

Lars Aslan Rasmussen (f.1978). Uddannet speciallærer. Medlem af Borgerrepræsentationen fra 2005-2016 og valgt til Folketinget i 2016, hvor han er ligestillings, LGBT- og indfødsretsordfører. [FOTO: pressefoto]