Stine Bosse i RÆSONs kommentarserie: Hvad er det nye danske Socialdemokrati?

Stine Bosse i RÆSONs kommentarserie: Hvad er det nye danske Socialdemokrati?

14.03.2021

.

Hvis nogen troede, at Socialdemokratiets projekt i 2021 handler om retsstaten, beskyttelsen af borgernes rettigheder, respekt for myndigheder og international solidaritet, så tog de fejl.

Kommentar af Stine Bosse

I STEDET FOR at søge allierede blandt europæiske socialdemokrater, så vælger Mette Frederiksen sine legekammerater blandt Dansk Folkepartis brødre og søstre i EU. Rejsen med den højrenationale Kurtz til Israel for at lave en vaccinealliance, der kun muligvis kan udmøntes i noget konkret om flere år, vidner om dette. Hvem fulgte i hendes fodspor? Ungarns Orbán og Tjekkiets Zeman. Begge statsledere, der mere eller mindre ser stort på EU’s grundværdier.

”Unionen bygger på værdierne respekt for menneskelig værdighed, frihed, demokrati, ligestilling, retsstaten og respekt for menneskerettighederne, herunder rettigheder for personer, der tilhører mindretal,” lyder Unionens artikel 2, der fortsætter: ”Dette er medlemsstaternes fælles værdigrundlag i et samfund præget af pluralisme, ikke-forskelsbehandling, tolerance, retfærdighed, solidaritet og ligestilling mellem kvinder og mænd”

 

Hvad lavede hun i Israel, bortset fra at søge anerkendelse fra Søren Espersen?
_______

 

Ingen i EU-systemet forstod besøget. Man havde netop rejst sig fra middagen i Bruxelles og svoret hinanden den helt afgørende loyalitet mht. vacciner, da hun annoncerede sin rejse. Det må have været svært at være udenrigsminister, da den beslutning blev taget. Det, der ikke kan forklares, kan ikke forsvares!

MEN IKKE BLOT på dette punkt skiller Mette sig ud. Mettes medlemmer af Europa-Parlamentet var forleden de eneste socialdemokrater, der stemte imod det store flertal, der nu opfordrer alle EU-lande til at tage imod deres statsborgere, der sidder i lejrene i Syrien [se fx Politiken, red.]. Og hvis ikke dét gør indtryk på Mette, så kan hun spørge vores myndigheder her i landet. De anbefaler samstemmende, at børnene tages hertil, og at forældrene retsforfølges her. Præcis som vi forventer, at andre stater skal tage imod deres statsborgere, så skal vi naturligvis også selv gøre det.

HVIS DER ER ÉN TING, pandemien har slået fast, så er det verdens helt tydelige forbundenhed. Selv ikke den mest resistente antiglobalist kan i alvor mene, at Danmark kan klare sig alene mod det globale virusangreb. Det til trods, så ser vi et Socialdemokrati under Mette Frederiksens ledelse, der i snart sagt alle dispositioner bringer os længere væk fra vores internationale fællesskab, EU.

Og så har jeg slet ikke talt om ’børnenes statsminister’, der tårevædet undskylder for statens gerninger – altså dem, der ligger langt tilbage i fortiden. Det var godt, at Godhavnsdrengene fik deres undskyldning. Det kunne vi være bekendt! Men Mettes egentlige ansvar er i dag. Herunder for danske børn, der lever under helt ubærlige forhold, som de ikke på nogen måde selv har været herre over.

 

Og så har jeg slet ikke talt om ’børnenes statsminister’, der tårevædet undskylder for statens gerninger – altså dem, der ligger langt tilbage i fortiden. Det var godt, at Godhavnsdrengene fik deres undskyldning. Det kunne vi være bekendt! Men Mettes egentlige ansvar er i dag
_______

 

MÅSKE NAIVT, TROEDE VI, at dét netop var en del af grundlaget i Socialdemokratiet: Forståelsen for børnene. Deres forskellige vilkår. Deres uskyld. Og kollektivets forpligtelse overfor alle børn. Det ér vel det, Mette taler om, når samtalen falder på tvangsfjernelse af børn?

I partiets program hedder det ligefrem: ”Samtidig er det vigtigt at huske, at Socialdemokratiets værdier om frihed, lighed og solidaritet ikke er begrænset til Danmark. Tværtimod er vi en del af en international bevægelse. Og alt for mange steder i verden er det stadig de få, der sidder på goderne, mens vores grundlæggende værdier har trange kår. Derfor er der også brug for et stærkt Socialdemokrati med stærke værdier internationalt.”

MEN HVORNÅR GÆLDER DET? Hvornår skal vi virkelig stå vagt om retsstatsprincipper? Hvornår skal vi lytte til myndighederne? Hvornår kommer hensynet til børnene først? Hvornår kalder det internationale samarbejde på solidaritet? Svaret er pt: Når Mette siger det. ■

 

Hvornår skal vi virkelig stå vagt om retsstatsprincipper? Hvornår skal vi lytte til myndighederne? Hvornår kommer hensynet til børnene først? Hvornår kalder det internationale samarbejde på solidaritet?
_______

 
Stine Bosse (f. 1960) er formand for Europabevægelsen og Plan Børnefonden og bl.a. bestyrelsesformand for TelePost Greenland og medlem af COOP ambas bestyrelse. Hun er uddannet cand. jur. ved Københavns Universitet. ILLUSTRATION: Stine Bosse [Foto: pressefoto]