Betina Strøm Rohde: Kære Jakob Ellemann. Sig nej tak til Mette Frederiksen – en SV-regering vil skade både demokratiet og økonomien

09.11.2022


RÆSONS KOMMENTARSERIE er gratis – takket være vores abonnenter: Magasinet er totalt uafhængigt og modtager ingen støtte. Klik her for at tegne abonnement: 12 måneder koster blot 250 kr./200 for studerende og pensionister

Hvis Venstre går i regering med Socialdemokratiet, cementerer vi for evigt laveste fællesnævner og bliver overladt til overfladisk kampagne-kommunikation uden substans.

Kommentar af Betina Strøm Rohde

Det danske absurdteater må stoppe, så vi kan få rigtig politik og det saglige argument tilbage.

I strømmen af anbefalinger – kommentatorer, lokalpolitikere, virksomhedsledere, selv Børsen og Dansk Industri (D) – der beder Venstre gå i regering med Socialdemokratiet, vil jeg gerne appellere til at Jakob Ellemann-Jensen tænker sig rigtig godt om. På sine skuldre bærer han et stort ansvar for demokratiet.

Det bekymrer mig, når så mange tænker så kortsigtet. Man begrunder ønsket om en SV-regeringen med, at Danmark har brug for store strukturelle reformer. De har ret i, at behovet er uomgængeligt. Det samme ved alle på Christiansborg – spørgsmålet er så, hvorfor føler alle sig så ikke forpligtet til at fortælle om det i en valgkamp, så vælgerne kan sætte deres kryds på et oplyst grundlag? Dialogen er reduceret til spin – en altid overfladisk kommunikation, der skal tække tryghedsvælgerne. På den lange bane er det meget farligt for den politiske debat og for samfundets generelle dannelse. Og så er vi tilbage ved udgangspunktet: Hvis Venstre går i regering med Socialdemokratiet cementerer de denne tendens.

De må spørge sig selv: Hvorfor skal de borgerlige være Mette Frederiksens håndlangere til at gennemføre den politik, som de selv er for fine og for strategiske til at nævne i en valgkamp?

 

Hvorfor skal de borgerlige være Mette Frederiksens håndlangere til at gennemføre den politik, som de selv er for fine og for strategiske til at nævne i en valgkamp?
_______

 

Udover de demokratiske udfordringer vil Venstre blive elimineret og opslugt i socialdemokratisme og evigt spin, med Claus Hjort-doktrinen – om at konkurrere med S om velfærden – som ledestjerne, hvor den vigtige nuance fortabes, at velfærden finansieres af en konkurrencedygtig økonomi, en økonomi, som skabes hvert minut, hver eneste dag. Økonomi er ikke en statisk beholder, som blot skal fordeles. Det handler også om, hvordan vi sikrer det økonomiske fundament for velfærden i fremtiden. Danskerne bliver taberne, og de bliver det med bind for øjnene. Hvis ikke det kan blive en centrum-borgerlig-regering, der kan gennemføre de nødvendige reformer, så må de røde få magt, som de har agt. De HAR flertal, så de kan gennemføre alt det, de har talt om til valget. Så er der to muligheder: Enten at danskerne mærker politikken slå fejl – eller at de pludselig må høre de røde politikere stå og tale om skattelettelser og strukturreformer.

Det kan lyde barskt, men alternativet er værre: At vi aldrig får den saglige debat tilbage.

Socialdemokratiets valgmaskine kører fuldstændig som planlagt. De vil bruge et partnerskab til at give Venstre skylden. Men det er en falsk indpakning af det uomgængelige – for de VED godt, at den politik, de borgerlige har på hylderne, er det, landet har brug for. Det er virkelig tragisk, at denne falskhed understøttes af medierne – og at danskerne accepterer det.

Uenigheden mellem V og K er et udtryk for den samme tendens. I virkeligheden handler det grundlæggende om, hvorvidt man tror på – og inderligt ønsker at forklare danskerne – at fornuftig økonomisk politik giver vælgerne den størst tænkelige tryghed, fordi det også er måden at bevare velfærdsydelserne på. Borgerlige på midten er berøringsangste for denne dialog og historisk dårlige til at kommunikere om det, men hver eneste gang, man opgiver – og i stedet plæderer for laveste fællesnævner i en svag kopi af Socialdemokratiet – graver man sin egen grav til næste valg. Med mindre det i virkeligheden ER det man ønsker – at være en borgerlig udgave af Socialdemokratiet? Sådan går det, hvis Venstre følger Claus Hjort Frederiksen. Hvad vil den midtersøgende Jakob Ellemann-Jensen? Søren Pape stod i valgkampens begyndelse endelig fast på en fornuftig borgerlig økonomisk politik, og fastholder, at borgerne skal beholde flere af deres egne penge, så det kan betale sig at arbejde, så vi kan få hænder til omsorg og vindmøller. At bibeholde denne tilgang er en langsigtet og vedholdende indsats. Det er bare uhyggelig svært i et land, hvor vi fra barnsben er indoktrineret til at tænke socialdemokratisk. Men jeg er ikke i tvivl om, at det ER det rigtige og nødvendige for de Konservative og ikke mindst for danskerne. Det tager bare tid. Så jeg håber inderligt, at de Konservative for engangs skyld holder fast i det lange seje træk, når det gælder den politiske retning.

Hvilken regering er ellers mulig, hvis ikke den skal være rød? Hvis vi udelukkende ser på politikken har De Radikale meget tilfælles med Moderaterne – for Løkke vil ligesom de Radikale fx ikke have en asyllejr i Rwanda og er åben for udenlandsk arbejdskraft. Når det gælder den grønne omstilling, er der langt større mulighed for de rigtige og fine målsætninger kan gennemføres med en centrum-borgerlig regering end med en rød – for vi får ikke bygget vindmøller uden arbejdskraft. Her er det kun borgerlige partier, der sammen med De Radikale har seriøse reformløsninger.

Men det vigtigste i et oplysnings- og faktabaseret samfund er minkskandalen og FE-sagen. Danmark vil for altid have et åbent sår og en splittet befolkning, hvis ikke de to sager behandles med respekt. Det kan ikke bero på dine eller mine holdninger – dertil er sagerne for alvorlige. Dem skal retten afgøre på et oplyst grundlag.

Derfor skal vi gå efter en borgerlig regering – ledet af Lars Løkke Rasmussen, Jakob Ellemann-Jensen eller en anden borgerlig leder – ellers også foretrækker jeg en ren rød regering, med de konsekvenser det vil få og den samfundslæring der er heri. En samlingsregering over midten vil være dødsstødet for både den politiske debat og den saglige integritet.

Jakob, jeg kan orientere dig om, at Mette Frederiksen aldrig havde ladet sig styre af andre – hverken af dig, medierne eller Dansk Industri. Har du styrken til at gøre det, der er rigtigt for Danmark på den lange bane? Vil du stå på sandhedens, oplysningens og den vidensbaserede debats side? Eller vil du hensynke i populisme og ekspertvælde? Det er op til dig. ■

 

En samlingsregering over midten vil være dødsstødet for både den politiske debat og den saglige integritet
_______

 

Betina Strøm Rohde arbejder i erhvervslivet.ILLUSTRATION: Marienborg, 4. november 2022: Jakob Ellemann-Jensen og Troels Lund Poulsen forud for møder forhandlingerne om en ny regering [FOTO: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix]