Leila Stockmarr (EL): Muligvis kommer det til at tage tid at afsløre den kommende regerings klimanøl, men tag ikke fejl

13.12.2022


RÆSONS KOMMENTARSERIE er gratis – takket være vores abonnenter: Magasinet er totalt uafhængigt og modtager ingen støtte. Klik her for at tegne abonnement: 12 måneder koster blot 250 kr./200 for studerende og pensionister

Tilmeld dig RÆSONs gratis nyhedsbrev her (udsendes kun, når vi bringer nye artikler)

Skal man tro de hemmelige optagelser fra hovedbestyrelsesmødet i Venstre i går, er prisen for at droppe en advokatundersøgelse af Mette Frederiksen bl.a. at holde Enhedslisten og Alternativet langt væk fra klimapolitikken – og dermed sænke klimaambitionerne. En politisk studehandel af værste skuffe, hvor prisen for magten ser ud til at blive et klimasvigt overfor fremtidige generationer.

Kommentar af Leila Stockmarr, medlem af Folketinget for Enhedslisten

HVIS DET NU IKKE faktisk var optaget og dokumenteret, kunne man blive beskyldt for at være paranoid. Men den er, hvis man skal tro de hemmelige optagelser fra hovedbestyrelsesmødet i Venstre i går, god nok: Prisen for at droppe en advokatundersøgelse af Mette Frederiksen er bl.a. at holde Enhedslisten og Alternativet langt væk fra klimapolitikken – og dermed sænke klimaambitionerne. En politisk studehandel af værste skuffe, hvor fx planen om at sikre en CO2-afgift på landbruget ofres for magtens skyld.

Kære forhandlere, hvis I sælger ud, så er det ikke os på venstrefløjen, som I svigter og fornærmer: Det er vores børns fremtid. Det er alle de mennesker, som I har givet håb ved at kalde valget et klimavalg. Men nu ser det ud til, at I er klar til at sælge ud på klima for at realisere jeres fælles magtprojekt.

Venstre, det er jeres egne vælgere, som I har løjet for, når I kalder jer for et liberalt klimaparti ved at tale om at kunne se jeres børn i øjnene. Som Jakob Ellemann-Jensen tidligere har udtalt: ”Jeg har gjort mig klart, at mine børn, aldrig må spørge mig, hvorfor jeg ikke tog den grønne omstilling alvorligt”. Men altså åbenbart ikke så alvorligt, at det ikke kan sælges for ministerbiler.

Socialdemokratiet, det er alle de vælgere, I nu reelt har løjet for, når I talerom at være grøn før rød, og når I taler om at være grøn stormagt og ved at påpege vores forpligtelser i henhold til Paris-aftalen. Ved at takke Alternativet for at trække jer i en grøn retning øjensynligt blot for ikke at miste jeres flertal, som i så alligevel har vendt ryggen for at lave regering med de blå.

Det vil nu med stor sandsynlighed vise sig, at det er konkrete grønne løgne, I har serveret til de uendeligt mange debatter, jeg har deltaget i med jeres kandidater i valgkampen.

Muligvis kommer det til at tage tid at afsløre den nye regerings klimanøl. Vi vil se et regeringsgrundlag med en masse kommerciel ‘klimapolitik’, som samtidig får erhvervslivet til at klappe i hænderne. Måske endda også højere ambitioner fx i form af en 80 pct. målsætning. Men det, der vil glimte ved sit fravær, bliver det, der virkelig batter, og hvor prisen for udledningerne skal betales: Reelle reduktionstiltag. Herunder det nødvendige livtag med landbruget i Venstres bagland, transportsektoren, den tunge fossile industri særligt Aalborg Portland og de milliarddyre sorte infrastrukturprojekter, som plastrer vores land og natur til med mere beton.

Kære fossile elite, meget tyder på, at I med en regering hen over midten, trygt kan svine videre. ■

 

Kære fossile elite, meget tyder på, at I med en regering hen over midten, trygt kan svine videre
_______

 

Leila Stockmarr (f. 1982) er Ph.d., udenrigspolitisk rådgiver og medlem af Folketinget for Enhedslisten.

Kommentaren er opdateret, efter at De Radikale forlod regeringsforhandlingerne [kl. 16:32, 13.12.22].ILLUSTRATION: Partilederdebat hos Ældre Sagen med Statsminister Mette Frederiksen (S) og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen (V), 29. september 2022 [FOTO: Jens Dresling/Ritzau Scanpix]