Marie Krarup: Vestens politik har ført til utallige krige i verden – Kosovo, Irak, Libyen og nu Ukraine

28.02.2022


På det overordnede plan har Vesten ført en idealistisk og til tider neokonservativ politik, der mest har været optaget af værdier og demokratiudbredelse i stedet for geopolitik, styrkeforhold og nationale og kulturelle forhold. Den politik har ført til utallige krige i verden – Kosovo, Irak, Libyen og nu Ukraine.Kommentar af Marie Krarup (MF)

Den russiske invasion i Ukraine er en forbrydelse. Og invasionen er Putins ansvar. Men at vi er nået frem til en situation, hvor den beslutning kan synes rationel og nødvendig i en russisk autokrats hoved, er ikke kun Putins skyld. Det er også Vestens skyld, herunder Danmarks.

På det overordnede plan har Vesten ført en idealistisk og til tider neokonservativ politik, der mest har været optaget af værdier og demokratiudbredelse i stedet for geopolitik, styrkeforhold og nationale og kulturelle forhold. Den politik har ført til utallige krige i verden – Kosovo, Irak, Libyen og nu Ukraine. Hvis Vesten ikke havde været så forblændet af sin egen ideologi, havde man ikke bare udvidet NATO igen og igen og slet ikke forsøgt at trække Ukraine og Georgien ind i NATO – noget som selvfølgelig ville være uacceptabelt for Rusland, der dermed fik en alliance, som de anser for fjendtlig, lige ind i baghaven.

I stedet kunne man have forsøgt at opbygge en ny sikkerhedsarkitektur i Europa efter Den Kolde Krig, hvor man også havde inddraget Rusland. Ligesom man inddrog Tyskland i en ny fredsorden efter Anden Verdenskrig. Man havde af 1918 og Versaillesfreden lært, hvor galt det kan gå, hvis man lader egoisme og hævn regere efter en stor krig. Men den lektion var glemt i 1990’erne, hvor man i stedet fokuserede på udvikling af demokrati og ikke kunne forestille sig et afspændt forhold til et ikke-demokratisk land. Desværre. For havde vi haft det, var Ukraine-krisen måske slet ikke opstået.

 

I Rusland har man fulgt med i østukrainernes lidelser og ikke kunnet forstå, hvorfor man ikke gjorde noget for at stoppe det. Og samtidig dæmoniserede man i Vesten Rusland
_______

 

Vi har i Vesten ikke interesseret os for Ukraines interne forhold. Vi har dermed heller ikke forsøgt at lægge pres på Ukraine for at overholde Minsk-aftalen, der skulle forsøge at stoppe den borgerkrig, der har raset i Østukraine siden 2014, og som har kostet 14.000 mennesker livet. Vi i Danmark har støttet den ukrainske regering, og der er blevet sendt våben, så Ukraine kunne sætte hårdere ind imod deres egne borgere i øst.

Ukraine er et delt land, som Samuel Huntington allerede i 90’erne fastslog i sin store bog om civilisationernes sammenstød. Øst og vest mødes i Ukraine, der har to sprog og to religioner, men alligevel også har haft en fælles identitet. I årene efter selvstændigheden skiftede magten ved hvert præsidentvalg mellem øst og vest. Og der kunne dermed opretholdes en vis form for balance. Det gik galt i 2013 og 2014 pga. vestlig indblanding. Vesten støttede – mere eller mindre direkte – et kup imod en præsident, der var blevet valgt med de fleste af sine stemmer i øst. Konsekvensen var store demonstrationer østpå – at  Rusland tog Krim tilbage, og Østukraine gjorde oprør. Den nye – illegitime – regering i Kiev kaldte østukrainerne for terrorister og satte militæret ind imod civile østukrainere. Østukrainerne fik hjælp fra Rusland, mens Ukraines regering fik hjælp fra vest. Dermed var en borgerkrig med international deltagelse i gang.

De aftaler, Minsk-aftalerne, der blev indgået for at stoppe krigshandlingerne, indeholdt blandt andet et krav om, at der skulle gives en grad af autonomi til Østukraine, så området kunne blive en del af Ukraine igen, men for eksempel give russisk sprog mere plads. Men i Vesten har vi ikke presset på for, at Ukraine skulle overholde Minsk-aftalerne. Krigshandlingerne er dermed fortsat og fortsat. I Rusland har man fulgt med i østukrainernes lidelser og ikke kunnet forstå, hvorfor man ikke gjorde noget for at stoppe det. Og samtidig dæmoniserede man i Vesten Rusland.

Det er svært på så kort plads at gøre rede for denne komplicerede historie. Især fordi vi i Danmark slet ikke kender historien. Hvor mange indslag har vi set i TV-Avisen om, hvad konflikten i Østukraine har betydet for uskyldige børn? I Kiev sad – og sidder – en regering, som Danmark støtter på alle måder. Som får våben fra Vesten. Her ligger et meget stort svigt.

På grund af vores ideologiske forblindelse og på grund af vores manglende interesse for østukrainernes lidelser, har vi i Vesten desværre et medansvar for den forfærdelige krig, som vi ser i dag.

Putin har gjort sig selv til en forbryder ved at invadere Ukraine. Men vi i Vesten burde have forsøgt at løse konflikten, lang tid før det gik så galt. For der har været så mange muligheder for at undgå krigen. Nu må vi bede til, at den kan stoppes og Ukraine på et tidspunkt kan heles igen. ■

 

På grund af vores ideologiske forblindelse og på grund af vores manglende interesse for østukrainernes lidelser, har vi i Vesten desværre et medansvar for den forfærdelige krig, som vi ser i dag
_______

 Marie Krarup (f. 1965) er MF og tidl. Medlem af Dansk Folkeparti. Foto: Nikolai Linares/Scanpix