Rasmus Stoklund (S): Vi er nærområde for de ukrainske flygtninge

Rasmus Stoklund (S): Vi er nærområde for de ukrainske flygtninge

11.03.2022

.

Med de ukrainske flygtninge er sagen meget klar: Deres land er blevet invaderet af en vanvittig diktator. I årevis har vi sagt, at flygtninge skal hjælpes i deres nærområde. Hvis vi prøvede at undslå os nu, hvor et af vores nabolande er blevet invaderet af Putin, så ville man med rette kunne anklage os for hykleri. Derfor er særlove nødvendigt.Af Rasmus Stoklund, udlændinge- og integrationsordfører (S)

Despoten Putin har på brutal og utilgivelig vis invaderet Ukraine og bragt krig til Europa. I skrivende stund er mere end to millioner ukrainere flygtet fra deres hjemland. Ukrainere der, indtil for få uger siden, levede helt normale liv. Nu er ukrainske kvinder og børn drevet på flugt, mens mændene bliver tilbage og kæmper mod de russiske styrker i en kamp, der kan minde om Davids kamp mod Goliat. Fra dansk side skal vi gøre, hvad vi kan for at hjælpe ukrainerne. Dels ved at sanktionere den russiske økonomi og Putins rige lakajer. Dels ved at stå sammen i Vesten over for Putins uacceptable adfærd. Og dels ved at tage imod ukrainere på flugt.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om, at ukrainere skal kunne komme i arbejde hurtigst muligt, når de kommer til Danmark, hvilket bakkes op af et bredt flertal i Folketinget. Det samme flertal har indgået en aftale, der giver ukrainerne opholdstilladelse, så deres børn kan komme i skole med det samme og få adgang til sundhedsydelser. Nogen undrer sig over, at vi har lavet en særlov for ukrainske flygtninge, når vi i forvejen har et asylsystem, der sikrer beskyttelse, hvis man har behov for det. Over halvdelen af dem, der søger spontan asyl i Danmark, har ikke et beskyttelsesbehov, hvorfor konsekvensen bliver, at sagsbehandlingstiden er lang for dem, der har krav på beskyttelse. Det betyder, at de må vente på asylcentre i månedsvis.

Med ukrainerne er sagen meget klar: Deres land er blevet invaderet af en vanvittig diktator, og de flygter fra en få uger gammel krig. Vi havde ikke vedtaget en særlov, hvis det kun var nogle få tusinde ukrainere, som var på flugt i Europa. Men antallet skal snarere tælles i millioner. De europæiske landes asylsystemer ville risikere at bryde sammen, hvis man skulle behandle alle individuelt. Derfor giver vi – som resten af EU – ukrainerne mulighed for et toårigt opholdsgrundlag uden om asylsystemet. I 1999 gjorde vi tilsvarende for at hjælpe muslimske kosovoalbanere, som var på flugt fra Serbiens Slobodan Milošević.

I årevis har vi sagt, at flygtninge skal hjælpes i deres nærområde. Hvis vi prøvede at undslå os nu, hvor et af vores nabolande er blevet invaderet af Putin, så ville man med rette kunne anklage os for hykleri. Når vi siger, at flygtninge fra Mellemøsten bør hjælpes i deres nærområder i Mellemøsten, så bør vi naturligvis også hjælpe flygtninge fra vores eget nærområde i Europa.

 

Når vi siger, at flygtninge fra Mellemøsten bør hjælpes i deres nærområder i Mellemøsten, så bør vi naturligvis også hjælpe flygtninge fra vores eget nærområde i Europa
_______

 

Rasmus Stoklund (f. 1984) er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og partiets udlændinge- og integrationsordfører.

ILLUSTRATION: Rasmus Stoklund [FOTO: Marius Renner/Ritzau Scanpix]