Ukraine morgenbrief 27. maj: Ukraine erkender, at de er pressede af de russiske angreb i øst

27.05.2022


Det er fredag, og her er ugens sidste briefing med det vigtigste fra krigen i Ukraine. I onsdags nævnte vi den succes, som den russiske offensiv begynder at få i det østligste Ukraine. Det er også det store tema i dag, hvor Ukraine selv erkender, at de er pressede af angrebene:

Den maksimale intensitet er nået for kampene i Donbas, siger den ukrainske viceforsvarsminister, Hanna Maliar. Russerne stormer lige nu de ukrainske positioner på samme tid flere steder. Hun nævner derudover også, at situationen er svær, at den eskalerer, og at Rusland bruger alle ressourcer på at omringe de ukrainske styrker og erobre territorie. Det er derfor en lang og svær del af krigen, der foregår lige nu. Det kan du læse mere om her. Samtidig er den store østlige by, Kharkiv, igen blevet ramt af bombardementer, efter at det ukrainske modangreb ellers havde skubbet de russiske tropper væk fra byen. Det kan du læse om her.   

Det nu kun 5 pct. af Luhansk, der er under ukrainsk kontrol ifølge guvernøren for regionen, Serhiy Haidai,. For bare en uge siden var det 10 pct. Efter sigende er byen Lyman blevet indtaget og samtidig rykker de russiske tropper tættere på tre andre byer: Severedonetsk, Bakhmut and Avdiivka. Han siger også, at ukrainske tropper trækker sig tilbage fra nogle positioner, men at de gør det for at forsvare sig fra et bedre og mere befæstet sted. Det handler ifølge guvernøren om at vinde hele krigen – ikke bare slaget. Det er meget svære kampe, der er i gang ved Severedonetsk, som er blevet Ruslands primære mål i kampen om det østlige Ukraine. Det kan du læse her.

Russerne gør fremskridt, og de har blandt andet indtaget Lyman i går, skriver Institute for The study of War. ISW vurderer også, at russerne stadig vinder frem omkring Severedonetsk, og at de formentlig vil forsøge at omringe byen fuldstændigt i løbet af de kommende dage. I det sydlige Ukraine styrker Rusland sit forsvar, og det er formentlig for at kunne imødegå eventuelle ukrainske modangreb. Du kan se kort over, hvor kampene foregår her.

Den succes Rusland nu oplever ved fronten i det østlige Ukraine kommer dog ikke uden store tab. Pentagon vurderer nu, at russerne har mistet næsten 1.000 kampvogne, 350 stykker artilleri, ca. 36 bombefly og mere end 50 helikoptere under krigen i Ukraine. På trods af de bemærkelsesværdigt store tab af materiel, er det stadig Rusland, der har flest våben og soldater i krigen. Det kan du læse her.

ISW har lavet et godt grafisk billede af udviklingen i krigens første 90 dage. En af de pointer man kan tage med fra animationen er, at det på trods af den seneste tids russiske erobringer, er nogle relativt beskedne resultater i forhold til, hvor stor en del af Ukraine, der blev angrebet i første omgang. Hele den nordlige front er væk, og det område, hvor russerne nu gør fremskridt, er et lille stykke af den østlige front. Du kan selv udviklingen her.

Artilleri spiller en meget stor rolle i den kampe, der i øjeblikket udkæmpes i det østlige Ukraine. Michael A Horowitz, der er sikkerhedspolitisk analytiker, skriver, at det formentlig er en udvikling, der vil fortsætte efterhånden, som begge parter i krigen får færre og færre fodsoldater til rådighed til at foretage større angreb. Det er derfor, der i Vestens våbenstøtte har været meget fokus på artilleri. Horowitz deler også et billede, der i den grad illustrerer hans pointe med en slagmark, der ligner et billede fra Første Verdenskrig. Det kan du se lige her.

Tyskland er blevet kritiseret for at være fodslæbende og vægelsindet i sin opbakning til Ukraine, men Scholz insisterer på, at de alligevel er til at regne med. Scholz udtrykker, at der ikke kan blive tale om en fred, der er dikteret af russisk imperialisme. Det vil hverken Ukraine eller Tyskland acceptere. Scholz tror fuldt og fast på, at Putin taber krigen, og han understreger, at Tyskland arbejder i døgndrift på at gøre sig uafhængig af russisk olie og gas. Det kan du læse mere om her.

Vi er tilbage igen på den anden side af weekenden, og indtil da holder fortsat øje med, om den intense russiske offensiv fortsætter med at vinde frem, eller om det lykkes de ukrainske tropper at stoppe dem.


ILLUSTRATION: En lokal borger undersøger skaderne på en beboelsesejendom, efter at nye bombeangreb hærger i Kharkiv, Ukraine, 26. maj 2022. [FOTO: Ivan Alvarado/Reuters/Ritzau Scanpix]

For at læse hele artiklen kan du købe adgang her.

Login