Ukraine morgenbrief 29. april: Biden sender støtte for svimlende 233 milliarder kroner. Er eskalering uundgåeligt?

29.04.2022


RÆSONs Ukraine Morgenbrief udkommer hver anden morgen i hverdagene med et overblik over de vigtigste begivenheder det seneste døgn i forbindelse med invasionen af Ukraine.


Godmorgen og velkommen til ugens sidste briefing fra krigen i Ukraine. I dag kommer til at handle om den langsomme russiske fremgang på slagmarken og et overraskende bombeangreb på Kyiv. 

Den amerikanske præsident Biden har torsdag bedt Kongressen om at godkende yderligere hjælp til Ukraine for hele 33 milliarder dollars. Størstedelen af pengene skal gå til militær hjælp, men pakken indeholder også generel økonomisk hjælp og humanitær bistand. Annonceringen kommer kort efter, at Putin har advaret lande, der blander sig i krigen, om at Rusland vil svare tilbage, og efter at den russiske udenrigsminister Lavrov har talt om en seriøs risiko for atomkrig. Biden langede hårdt ud efter de bemærkninger, og beskyldte Rusland for at afpresse europæiske lande med sin gasforsyning. På trods af det svimlende beløb og de mange våben, Biden vil sende til Ukraine, afviser han, at USA er i en militær konfrontation med Rusland. Biden insisterer på, at det handler om at forsvare Ukraine. Du kan læse mere her.


Et af Tysklands største energiselskaber siger nu, at det er klar til at imødekomme det russiske krav om rubler for gas. Det gør selskabet ved at betale for gas gennem et banksystem, der veksler euro til rubler, sådan som Rusland har krævet. Rusland lukkede onsdag for gashanerne til Polen og Bulgarien, fordi de nægtede at imødekomme kravet, men nu ligner det altså, at Tyskland giver efter for kravet. Det kan du læse mere om her. Financial Times erfarer desuden, at Italien og Østrig er klar til at gøre det samme, og imens er der uenighed om, hvorvidt det egentlig er et brud på EU’s sanktioner at acceptere det russiske krav. Det kan du læse hos BBC her.

 


Rusland lukkede onsdag for gashanerne til Polen og Bulgarien, fordi de nægtede at imødekomme kravet, men nu ligner det, at Tyskland giver efter for kravet
_______


 


Som det fremgår af onsdagens morgenbrief,  besøgte FN’s generalsekretær António Guterres Putin i tirsdags, og torsdag kom turen til Zelenskyj i Kyiv. Tidligere på dagen havde Guterres kaldt krigen absurd efter at have besøgt byen Borodianka, hvor russerne beskyldes for at have begået en massakre på civile. Det kan du læse mere om her. Torsdag aften blev Kyiv ramt af to russiske krydsermissiler, mens Guterres befandt sig i byen. Ben Brown fra BBC skriver, at Guterres er chokeret over bombeangrebet, og Ukraine kalder det et “postkort fra Moskva”. Det kan du læse her

Pentagon har for første gang i nogle dage fortalt om deres opfattelse af situationen på slagmarken i Ukraine. De vurderer fortsat ikke, at Rusland har opnået kontrol med hele Mariupol, men kan se at russiske tropper nu flyttes væk fra byen for at kunne indsættes andre steder. Samtidig fortsætter russisk bombardement i Mariupol, hvilket bevidner om, at de ikke har kontrol med byen endnu. Ved frontlinjen i det østlige Donbas trænger russerne langsomt frem, men der er også steder, hvor ukrainerne har haft held med at skubbe dem tilbage. Det er Pentagons vurdering, at de russiske tropper bevæger sig langsommere fremad for ikke at miste deres forsyningslinjer. Det er en mærkbar ændring i den russiske taktik ift. krigens tidlige fase, hvor forsyningslinjerne udgjorde en akilleshæl. Du kan læse mere fra briefingen i Pentagon her. Denne vurdering deles i øvrigt Institute for the Study of War, og deres seneste opdatering om krigens udvikling, som du kan læse her.


På russisk stats-TV går bølgerne fortsat højt med en skinger retorik, der illustrerer en afgrundsdyb forskel mellem opfattelserne i Vesten og Rusland. I et klip, som du kan se her, forklarer programmets vært, at den nuværende krig er en forlængelse af Anden Verdenskrig, hvor Vesten (ligesom Nazityskland) vil ødelægge Rusland og blot benytter Ukraine for at opnå sit formål. I et klip fra et andet program kan du høre værten sige, at tredje verdenskrig allerede er startet, hvorfor Rusland må lave en “special military operation” for at demilitarisere NATO. Det kan du se her, og så kan du læse en længere analyse af, hvad der foregår i russiske medier her.

Vi er tilbage igen efter weekenden, og indtil da vil vi holde øje med eventuelle reaktioner på bombeangrebet under Guterres’ besøg og med den langsomme russiske fremrykning.

 


På trods af det svimlende beløb og de mange våben, Biden vil sende til Ukraine, afviser han, at USA er i en militær konfrontation med Rusland
_______


 ILLUSTRATION: Joe Biden annoncerer sin hjælpepakke på 33 milliarder dollars, som han vil søge opbakning til i Kongressen, i Det Hvide Hus, 28. april, 2022 [FOTO: Rs/Capital Pictures/Ritzau Scanpix]

For at læse hele artiklen kan du købe adgang her.

Login