Martin Vinæs Larsen: Det er ikke Joe Bidens alder, der er problemet

06.03.2024


RÆSONS KOMMENTARSERIE er udenfor betalingsmuren – den kan læses af alle. Det er muligt takket være vores abonnenter: RÆSON er totalt uafhængigt og modtager ingen støtte. Et årsabonnement koster blot 250 kr./200 for studerende og pensionister (inkl. 4 trykte magasiner sendt med posten, nye betalingsartikler hver uge, rabatter, fordele og fribilletter) – klik her

Joe Biden står ikke godt i den valgkamp mod Trump, der venter forude. Men det er ikke alderen, der trykker. Det er noget andet. Måske noget mere strukturelt.

Kommentar af Martin Vinæs Larsen

Han er alt for gammel. Det er noget nær det eneste, man hører, når man taler om Joe Biden, der skal genvælges for Demokraterne til det amerikanske præsidentvalg. Men hvorfor egentlig? Det er rigtigt, at Joe Biden objektivt set er ældre end nogen anden præsidentkandidat, men hvorfor diskvalificerer det ham til præsidentembedet?

Et argument man ofte hører er, at Joe Biden ikke har de mentale eller fysiske evner til at være præsident. Dette præsenteres ofte uden nogen form for evidens, men i nogle tilfælde peger folk på at Biden taler langsommere og til tider bruger forkerte ord. Imidlertid er det næppe en kernekompetence for en præsident at tale hurtigt eller aldrig at bytte om på to navne i en tale. Derimod er en kernekompetence at føre en fornuftig udenrigs- og indenrigspolitik.

Folk kan imidlertid ikke pege på at hans alder har ført til, at Biden har ført en forkert eller mangelfuld politik. De kan ikke pege på et vigtigt møde eller andet, som Biden missede, fordi han ikke er mental skarp nok. Samtidig er der aldrig historier i medierne om politisk allierede, der problematiserer Joe Bidens mentale evner. Noget vi så igen og igen med Donald Trump, der ofte blev beskrevet som et lille barn af sin stab. Og i et vist omfang med Ronald Reagan, der fik konstateret Alzheimers få år efter han forlod præsidentembedet, men hvis stab så tegn på, at han var mentalt fraværende allerede som præsident. Det er heller ikke, fordi der aldrig er læk eller protester fra Bidens stab. Men det er ikke deres chefs alder, de brokker sig over; men tværtimod den førte politik i fx Mellemøsten.

Et andet argument er, at Joe Biden ville være en bedre præsident, hvis han var yngre. Det er svært at falsificere, men omvendt argumenterer journalisten Franklin Foer overbevisende for i sin artikel ”The Last Politician”, at Bidens erfaringer med de andre gamlinge i senatet netop gjorde, at han fik gennemført flere af sine politiske programmer – herunder den omfattende The Inflation Reduction Act. Foer argumenterer også for, at Biden i kraft af sin erfaring insisterede på at trække USA ud af Afghanistan. Således blev de væsentligt mindre erfarne præsidenter Donald Trump og Barack Obama overtalt af forsvaret og udenrigstjenesten til at blive i Afghanistan.

Et tredje argument er, at Joe Bidens alder er et politisk problem. Det har jeg til gengæld noget sympati for. Vi ved, at borgere i vælgeradfærdseksperimenter foretrækker yngre politikere. Mon ikke en yngre Joe Biden alt andet lige havde været en stærkere kandidat. Men alt andet er ikke lige, for det er ikke muligt at udskifte Joe Biden med en yngre version. Og vicepræsident Kamala Harris, hans umiddelbare efterfølger, klarer sig dårligere i meningsmålinger mod Trump end Joe Biden. Faktisk er det svært at finde en politiker, der konsistent klarer sig bedre end Biden. Den eneste, der klarer sig bedre i meningsmålinger er Joe Manchin – den relativt højreorienterede demokratiske senator fra West Virginia. Men han ville aldrig kunne blive valgt i det demokratiske parti, hvor store dele af partiet har lagt ham for had.

Nej, Joe Biden står ganske vist ikke godt i den valgkamp mod Trump, der venter forude. Alt kan ske, men det ser ret skidt ud. Pointen er snarere, at det ikke primært er alderen, der trykker. Det er noget andet – måske noget mere strukturelt. Vi kan i hvert fald se, at andre politiske ledere i Nordamerika og Europa heller ikke er vildt populære lige nu. Alle kæmper de med efterdønningerne efter corona og den høje inflation, der bl.a. har sat sig i en overraskende lav forbrugertillid. Dette gør, at så forskellige ledere som Emmanuel Macron i Frankrig og Justin Trudeau i Canada er meget upopulære. Det gælder desuden også vores egen regering her i Danmark. Men måske er Mette Frederiksen også bare for gammel? ■

 

Faktisk er det svært at finde en politiker, der konsistent klarer sig bedre i meningsmålingerne end Biden
_______

 

Martin Vinæs Larsen (f. 1989) er lektor i Statskundskab på Aarhus Universitet og forsker i holdningsdannelse og vælgeradfærd. Han er bredt set interesseret i forholdet mellem økonomi og vælgeradfærd, herunder særligt boligmarkedet.

ILLUSTRATION: Boston, 12. september 2022: Joe Biden tager en selfie efter en tale på John F. Kennedy Presidential Library and Museum [FOTO: Adam Schulz/Det Hvide Hus]