PREMIERE – Brexit: May I Leave? – Marlene Wind: EU ryster ikke på hånden og det har fået briterne til at ryste i bukserne

PREMIERE – Brexit: May I Leave? – Marlene Wind: EU ryster ikke på hånden og det har fået briterne til at ryste i bukserne

28.01.2017


NY PODCASTSERIE FRA RÆSON: Om Brexit, Europa og EU. Kan Storbritannien tage den hårde vej ud af EU og fører briternes farvel til en union i opløsning eller et stærkere EU? Første episode med professor Marlene Wind og Hans Martens, seniorrådgiver, Tænketanken Europa og fhv. direktør, European Policy Centre

Værter: Rikke Damborg og Niels Byrjalsen

I RÆSONs nye podcastserie – Brexit: May I Leave? – følger vi briternes lange vej ud af EU. Vi spørger en række forskere og iagttagere, hvor Storbritannien og Europa bevæger sig hen i en tid præget af opbrud og store omvæltninger.

Find RÆSON Podcast i iTunes.

Find RÆSON Podcast på Soundcloud.Udvalgte citater fra udsendelsen:

Hans Martens om Storbritannien, USA og EU:

“Hvis man vil være en troværdig partner i fremtiden, så diskuterer man ikke handelsaftaler med USA, før man er blevet skilt fra EU.”

“En handelsaftale mellem Storbritannien og USA kan på ingen måde kompensere for det indre marked.”

Marlene Wind om Theresa Mays planer om et hårdt brexit:

“Både Theresa Mays tale og modtagelsen af den britiske højesterets afgørelse handler i virkeligheden mere om britisk indenrigspolitik end det handler om noget som helst andet.”

“Det er taktik, at hun melder hårdt ud. Nu har hun mulighed for at kravle ned af det træ, hun er kravlet op i, og sige at det er andres skyld, at hun lander et andet sted.”

Marlene Wind om EU’s reaktion på brexit:

“Det er EU, der står med de bedste kort. Jeg er imponeret over, at EU-landene har formået at holde tand for tunge og ikke flyve ud med løfter til briterne. Vi har ikke set en splittelse internt mellem medlemslandene. Vi har et EU, der står skulder ved skulder.”

Hans Martens om Europa i 2017:

“Der er mange store udfordringer nu. 2017 er et skæbneår. Vi skal hverken forvente nogen handling eller noget lederskab, før de her valg i 2017 er overstået.”

“Der er stor risiko for, at populismen vinder i Italien. Og det kan få store konsekvenser, ikke alene for EU, men også for euroen.”

Marlene Wind om de europæiske landes reaktion på brexit:

“Alle forventede en dominoeffekt efter Brexit, hvor alle andre lande også ville have folkeafstemninger om udmeldelse. Der er sket lige det modsatte.”

ILLUSTRATION: Theresa May på besøg hos Donald Trump i Washington (foto: Sachs Ron/CNP/ABACA/polfoto)