Formand for KU: En DAB-kanal er ikke godt nok. Radio 24syv skal ikke slagtes med konservative mandater i ryggen

Formand for KU: En DAB-kanal er ikke godt nok. Radio 24syv skal ikke slagtes med konservative mandater i ryggen

11.04.2019

.


Radio 24syv er en radiokanal, der er født af konservativ mediepolitik. Et fremragende eksempel på, at konservativ kulturpolitik kan vise vejen for inddragelse af private udbydere i dansk public service. En DAB-løsning kan ikke gøre det. Det skal ikke blive på konservative mandater, at kanalen må lukke.

Kommentar af Anders Storgaard, formand for Konservativ Ungdom

Radio 24syv er den største mediesucces i Danmark i dette årti. Kanalen har åbnet øjnene for radio som moderne medie for en hel generation af unge lyttere som jeg selv. Den har revolutioneret medielandskabet og bevist, at private udbydere kan rykke niveauet af public service til nye højder. Alligevel har et politisk flertal nu de facto lukket kanalen i udflytningernes hellige navn. Nu må De Konservative træde i karakter og meddele, at nok er nok.

Det er meget få gange, at en idé, som virkede god på papiret, blev en endnu større succes i den virkelige verden. Men det kan man sige om Radio 24syv. Kanalen, der oprindeligt blev udtænkt af Per Stig Møller og sat i søen for at udfordre de statslige radioer, har på få år formået at efterlade et massivt aftryk på den danske debat og medieverdenen. Man kan ikke forestille sig et bedre eksempel på, at borgerlig kulturpolitik virker, hvor private udbyder får lov til at give statsmonopolet konkurrence. Vi borgerlige tror nemlig ikke på, at public service og det private marked er hinandens modsætninger – vi tror på, at private aktører kan udfordre, udvikle og udklække fremtidens public service, der kan gøre både Danmarks Radio og danskere klogere.

Derfor undrer det mig, at en regering med konservativ deltagelse vil slagte en udpræget konservativ succeshistorie som Radio 24syv. Det virker som om, at man er så bange for Dansk Folkeparti her op til valget, at ingen kamel er for stor at sluge, og ingenting er for småt til, at DF får lov til minutiøst at diktere vilkårene. For lad os være ærlige: Det er ikke de 93 millioner, Radio 24syv får som privatudbyder, der rykker noget afgørende på licensprovenuet på over 4,4 milliarder kroner. Når Dansk Folkeparti har udset sig, at det netop er denne kanal, der skal udflyttes, så er det destruktiv symbolpolitik af værste skuffe.

Argumentet fra Kristian Thulesen Dahl og hans medsammensvorne er, at god radio også kan laves i Jylland. Jeg har selv boet i Aarhus det meste af mit liv, og jeg ser mig selv som en stolt jyde, så det kan jeg kun give ham ret i – men hvorfor skal man ødelægge en velfungerende kanal for at opnå det? Når man sparer 20 pct. på mediegiganten DR, så kunne man jo have fundet pengene der. Eller man kunne have sat en af DR’s radiokanaler i udbud, når nu 24syv er så godt et eksempel på, hvor velfungerende privat konkurrence kan være.

 

Man kunne have lært af det præmieeksempel, som Radio 24syv har været på, at private udbydere meget dygtigt kan løfte opgaven med public service, og derfor udbudt flere kanaler
_______

 

For virkeligheden er, at hele den del af Radio 24syvs journalistik, der er tæt forbundet med Christiansborg og København, ikke kan laves hvor som helst. For de personer, man gerne vil tiltrække til disse programmer, bor og har deres daglige gang i hovedstaden. Når PeoplesGroup, som driver Radio 24syv i dag, har valgt ikke at byde ind på opgaven, så handler det ikke om københavneri, men om en anerkendelse af, at man ikke kan udbyde det samme produkt som hidtil under de vilkår. Derfor kan man dække det nok så meget ind under parolerne om udflytning, men der er ingen flytning, kun en lukning, i horisonten.

Regeringen kunne også have valgt en anden strategi. Man kunne have lært af det præmieeksempel, som Radio 24syv har været på, at private udbydere meget dygtigt kan løfte opgaven med public service, og derfor udbudt flere kanaler, så vi udover 24syv fik noget mere jysk produceret radio. At man ikke har valgt den vej, er der selvfølgelig en åbenlys grund til: For DF handler det ikke om at få mere jysk radio – det handler om at lukke de nævenyttige uromagere i 24syv.

Jeg skal ikke forsvare Radio 24syvs journalistiske stil til enhver tid, da den i nogle af deres programmer minder mere om tabloid revolverjournalistik – men det fantastiske ved 24syv er, at kanalen formår at komme hele paletten rundt. Den formår at skabe satireprogrammer som Den Korte Radioavis, der fanger en hel ungdomsgeneration og giver dem en større interesse for politik. Dagen efter kan de fx lave et helt program om problematikkerne ved overvågningssamfundet, og næste udsendelse er Ghetto Fitness, der omhandler styrketræning. Den diversitet er svær at finde andre steder end hos 24syv, og den har gjort kanalen til et samlingspunkt for vidt forskellige interesser.

Med sin seneste melding om at åbne op for, at Radio24syv kan blive en DAB-kanal, har Dansk Folkeparti erkendt, at deres mediepolitiske bluff er blevet afsløret. Men en DAB-kanal vil ikke kunne udfylde det tomrum, som danskerne vil få med kanalens lukning. En sådan løsning er simpelthen ikke god nok, da mange danskere ikke har adgang til DAB-radio.

For mig at se er det på tide, at K træder i karakter og siger fra ved at gribe det momentum, der ligger i DF’s retræte. Vi kan ikke acceptere, at en konservativ succes som 24syv bliver slagtet, fordi DF har et horn i siden på kanalen. Hvis de virkelig ikke er lydhøre overfor det beskedne krav i mediepolitikken, at Radio 24syv skal reddes, så synes jeg, at man fra Konservativ side skal gøre regnebrættet op og vurdere, om ikke det er på tide at forlade forliget. Radio 24syv skal ikke slagtes med konservative mandater i ryggen. ■

 

Hvis [DF] virkelig ikke er lydhøre overfor det beskedne krav i mediepolitikken, at Radio 24syv skal reddes, så synes jeg, at man fra Konservativ side skal gøre regnebrættet op og vurdere, om ikke det er på tide at forlade forliget
_______

 



Anders Storgaard (f. 1994) er Landsformand for Konservativ Ungdom. ILLUSTRATION: Skilt fra Radio 24syvs kontor [foto: Jens Dresling/Scanpix]