Marie Krarup: Folkekirkens opgave i dag burde bestå i at genkristne Danmark. I Rusland har de bevist, at det kan lade sig gøre

Marie Krarup: Folkekirkens opgave i dag burde bestå i at genkristne Danmark. I Rusland har de bevist, at det kan lade sig gøre

08.12.2019I dag, hvor du nærmest selv skal bestemme, om du har lyst til at være dreng, pige, trans eller alt muligt mærkeligt, kunne det være rigtig godt at få at vide, at mennesket er skabt af Vorherre – som mand og kvinde. Der er noget, der står fast. Og vi kan ikke skabe os selv.

Kommentar af Marie Krarup

Man kan godt blive mismodig, når man ser kristendommens status i Danmark. Folkekirken ser i mange tilfælde ud til at tro, at de er til for at lokke kunder i butikken med tivolisering og spaghetti, og at de derudover skal samarbejde med islam i stedet for at tage afstand fra den falske tro. Dertil kommer, at den almindelige børnelærdom er væk, og almindelige mennesker blander alskens mystik, mindfulness og selvoptagelse sammen til en klæg grød, som nogle så påstår, er kristendom.

Så kristendommen har det indholdsmæssigt skidt, selvom kirken medlemsmæssigt faktisk stadig kører ganske godt.

Folkekirkens opgave i dag burde bestå i at genkristne Danmark. Den skal genkristne danskerne i den forstand, at man er nødt til at genfortælle det kristne kernebudskab. Genoplive den kristne børnelærdom. Der skal kort sagt mission til – overfor egne medlemmer og overfor de tilvandrede muslimer.

I stedet for at lokke med rockkoncerter, dans og spaghetti skulle præsterne tro på det, de forkynder, og koncentrere sig om netop forkyndelsen. Ligegyldigt om det er populært eller ej. Guds ord er jo det, der står fast, når tiderne skifter. Det burde det i hvert fald være. Men sådan er det desværre ikke i dag. Og det får nogle medlemmer af folkekirken til at give op.

 

I stedet for at lokke med rockkoncerter, dans og spaghetti skulle præsterne tro på det, de forkynder, og koncentrere sig om netop forkyndelsen. Ligegyldigt om det er populært eller ej
_______

 

Jeg har nogle bekendte, der ikke vil kirken mere. Ikke fordi de ikke anser sig selv for kristne, men fordi de synes, folkekirken er til grin. Der er al for megen leflen for tidsånden. Homovielser og samarbejde med islam accepteres af folkekirken, og det fine ved tvivl – ikke tro – understreges. Det bestående drages i tvivl, og mennesket skal defineres af sig selv. Det burde folkekirken ikke hoppe med på.

I dag, hvor du nærmest selv skal bestemme, om du har lyst til at være dreng, pige, trans eller alt muligt mærkeligt, kunne det være rigtig godt at få at vide, at mennesket er skabt af Vorherre – som mand og kvinde. Der er noget, der står fast. Og vi kan ikke skabe os selv. Tænk, hvis kirken gad fortælle alle de forvirrede unge, der pludselig mener, de har et behov for en kønsskifteoperation, at de er skabt af noget større end dem selv, og at der derfor oftest er nogle givne vilkår og forudsætninger. Og at det nogle gange ikke er lige let at bære. Til gengæld er der også velsignelse, trøst og tilgivelse.

Jeg savner en folkekirke, der påtager sig disse opgaver. I højere grad. For der er heldigvis allerede præster, der gør det. Og tak for det. Men de er oppe imod stærke kræfter.

Derfor ville jeg ønske, der kunne ske det i Danmark, som der skete i Rusland fra 1988 og frem. Her genopstod kirken efter 70 års undertrykkelse og forfølgelse. Folk tørstede efter at høre Guds ord og forstå sig selv på den måde, som deres forfædre før 1917 havde forstået sig selv. I dag regner knap 80 pct. af den russiske befolkning sig som kristne. Og det efter 70 år, hvor der ikke blev undervist i kristendom, og det var farligt at komme i de få tilbageværende fungerende kirker.

I dag er kirken i Rusland meget synlig og åndeligt indflydelsesrig, selvom det må stå hen i det uvisse, hvor meget det betyder for den enkelte, og hvor varig omskiftelsen egentlig er. Men de kristne værdier anses af stadig flere for vigtige. Kirkens politiske indflydelse er til gengæld en del mindre end mange vestlige analytikere, der har set sig meget gal på den russiske kirke, påstår.

Den begyndende genetablering af ånden i samfundet, som kristendommens genfødsel i Rusland har medført, kunne jeg godt tænke mig at se i Danmark. Jeg håber, det kan ske. ■

 

Den begyndende genetablering af ånden i samfundet, som kristendommens genfødsel i Rusland har medført, kunne jeg godt tænke mig at se i Danmark. Jeg håber, det kan ske
_______

 Marie Krarup (f. 1965) er MF for Dansk Folkeparti og bl.a. kirkeordfører for partiet. ILLUSTRATION: Marie Krarup [foto: Nikolai Linares/Scanpix]