Naser Khader: Mueller-rapportens konklusion kan sikre Trump genvalg

Naser Khader: Mueller-rapportens konklusion kan sikre Trump genvalg

25.03.2019Håbet om en rigsretssag, foranlediget af Mueller-rapporten, er blevet slukket. Det må give anledning til selvransagelse blandt medier og USA-kommentatorer – også i Danmark.

Kommentar af Naser Khader

SÅ KOM MUELLER-RAPPORTEN, der skulle vise, om Trump, eller nogen fra hans kampagnestab, under valgkampen skulle have samarbejdet med russerne om at påvirke valget i 2016. Den omfattende rapport, der har været under udarbejdelse i knap to år, konkluderer, ifølge resuméet fra justitsminister Barr, at der ikke findes beviser for, at det skulle være tilfældet. Der er selvsagt jubel i Trump-lejren. Og alle andre står med en lang næse.

Håbet om en rigsretssag, foranlediget af Mueller-rapporten, er blevet slukket. Trump kan nu, med en uafhængig rapport i hånden, fortælle historien om, at hans modstandere lyver om ham. Og den vil gå rent ind hos mange vælgere.

Demokraterne kræver nu at se den fulde rapport, der baserer sig på en hær af jurister og FBI-efterforskeres arbejde igennem knap to år. Og spørgsmålet om, hvorvidt Trump har forsøgt at forhindre Muellers og efterforskernes arbejde, er der ikke fuld og uafviselig klarhed omkring. Men jeg tror ikke, det får den store betydning for Trump; det vil komme til at blegne i forhold til vælgerne. Rapportens konklusion vil blive gentaget i det uendelige og Trump vil gang på gang afvise beskyldninger med, at hans modstandere lyver om ham – “se blot på Mueller-rapporten!”

Trumps kritikere kan glemme alt om at betvivle rapporten. Robert Mueller, der har stået i spidsen for efterforskningen af Trump er uangribelig. Hans kompetence og integritet tør ingen betvivle. Trump selv har igennem hele forløbet kaldt Muellers efterforskning for en heksejagt, men nu har Muellers rapport altså frikendt Trump og hans folk for den værste anklage om sammensværgelse med russere – collusion – under valgkampen.

Hvad mener de amerikanske vælgere? Der er mange amerikanere, der er trætte af ”nr. 45”, som de mest indædte Trump-hadere nøjes med at kalde ham. Men Trump har opfyldt mange valgløfter, især i forhold til økonomi og beskæftigelse; dér taler resultaterne for sig selv – det går faktisk meget godt. Mange amerikanere oplever, at Trump gør det, han siger: Han sætter USA først – eksempelvis også i forhold til USA’s deltagelse, eller udtræden, af diverse internationale aftaler. Trump har stadig mange støtter – og de er ikke tumper alle sammen. Og med Mueller-rapporten står Trump nu med ét meget stærkere.

Vores Trump-aversioner er ligegyldige. Der var på et tidspunkt en medarbejder på den amerikanske ambassade, der takkede mig for at forsvare deres præsident. “Jeg forsvarer ham ikke, jeg forsøger at forklare ham,” svarede jeg. Jeg er også dødtræt af præsidentens stupide ageren på Twitter, som ikke er et præsidentembede værdig. Og jeg kan komme i tanke om mange andre republikanere, jeg hellere så som præsident. Men sagen er bare: At det er fuldstændig ligegyldigt, hvad jeg og andre her i Europa må mene om Donald Trump.

Barrs resumé af Mueller-rappporten efterlader mange med håret i postkassen. Ikke mindst Demokraterne i USA, der nu vælger at fokusere på den usikkerhed, der er omkring Trumps indblanding i efterforskningen. Den sag tror jeg ikke, de kommer langt med. Men så sandelig også mange mediefolk, både i USA og her i Danmark, står nu lidt tilbage og forsøger at finde en grimasse, der kan passe – det er alle dem, som har grinet af Trump og godtet sig ved udsigten til en rigsretssag mod præsidenten.

Mueller-rapporten må give anledning til selvransagelse blandt medier og USA-kommentatorer. Det hele har bygget på håb og ikke på facts. Jeg ville ønske, at diverse analytikere ville lægge deres personlige aversion mod manden til side, og i stedet begynder at bidrage med reelle analyser af det politiske landskab i USA. Og det bliver meget spændende at følge i den kommende tid, hvor valgkampen frem mod præsidentvalget i 2020 er skudt i gang. Mit bud er, at vi kommer til at høre Trump sige “frifundet” mange gange. ■

 

Mueller-rapporten må give anledning til selvransagelse blandt medier og USA-kommentatorer. Det hele har bygget på håb og ikke på facts
_______

 Naser Khader (f. 1963) er medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti. Udover sit politiske virke er Naser Khader seniorforsker ved den konservative tænketank Hudson Institute (Washington D.C.). ILLUSTRATION: Cirka 300 tilhængere af præsidenten fejrer afslutningen af Mueller-undersøgelsen foran Trump Tower, 23. marts [foto: Michael Nigro/Sipa USA/Scanpix