Stine Bosse: Med ’paradigmeskiftet’ skulle fokus flyttes fra inklusion til hjemsendelse. Nu ser vi fortsættelsen

Stine Bosse: Med ’paradigmeskiftet’ skulle fokus flyttes fra inklusion til hjemsendelse. Nu ser vi fortsættelsen

02.05.2019Hvor stiller Stram Kurs’ opstillingsberettigelse gode borgerlige vælgere med et stærkt værdikompas og et ønske om at overholde Grundloven? Løkke, Pape og Samuelsen: Forbered jer på dén diskussion. Og forbered jer godt. Ingen af os havde set dette komme, men det er her, og I har én chance for ikke at svigte nationen.

Kommentar af Stine Bosse

Siden vi i 1980’erne for første gang efter Anden Verdenskrig for alvor igen hørte fremmedfjendsk tale, har parolen lydt: Ti det ihjel. Vend ryggen til Glistrup, når han i vrede kritiserer “muhamedanere”.

Siden har vi oplevet et sandt jordskred i, hvordan vi omgås hadsk tale. De børn, der vokser op i dag, er vidner til hån, spot og ikke mindst falske påstande om en bestemt gruppe mennesker. Det er præcis, som vi så det i 30’ernes Tyskland. Der ér ingen forskel, og det har der ikke været længe.

Mere vil have mere. Den indre svinehund er ikke mæt. Den vil have pølse. Og når den har spist den, vil den have en større pølse. Der er intet nyt under solen. Et paradigmeskifte, hvor inklusion opgives til fordel for konsekvent hjemsendelse, afløses nu af dem, der vil sende hundredtusinder af mennesker ud.

Vi har bildt os selv ind, at lidt pølse ville få hunden til at falde til ro. Men det sker ikke. Vejen er blind. Efter at grundlæggeren af Stram Kurs har råbt op foran skoler og på SoMe-kanalen YouTube, erklæres han nu snart klar til opstilling til Folketinget. Man forstår statsministerens tristhed, og hans erklæring om at ville “bekæmpe” er mere end kærkommen (og på tide).

Uhyggen breder sig, når vi for vores indre udspiller en partilederdebat, der inkluderer de tre partier DF, NB og SK. SK lægger for med et regnestykke, der “udsender” alle muslimer på overførselsindkomst. Hvad siger de andre til det? Når DF på et tidspunkt sidst i valgkampen, gentager at ville opgive konventionerne, “fordi verden nu er en helt anden og læren fra Anden Verdenskrig er helt uaktuel”, så bifalder lederen af Stram Kurs og strammer yderligere til ved at tilføje, at dette vil bane vejen for hans “løsninger”.

 

Vi har bildt os selv ind, at lidt pølse ville få [den indre svinehund] til at falde til ro. Men det sker ikke. Vejen er blind
_______

 

Hvor stiller dette gode borgerlige vælgere med et stærkt værdikompas og et ønske om at overholde de væsentlige og grundlæggende rammer for vores land, som de er formuleret i Grundloven? Der skal et godt bryst til, Løkke, Pape og Samuelsen. Forbered jer på dén diskussion. Og forbered jer godt. Ingen af os havde set dette komme, men nu er det her, og I har én chance for ikke at svigte nationen.

At skyde skylden på de “autonome” på Nørrebro er ikke nok. Gør I det, vil den ekstreme højrefløj være klar med alt fra vandkanoner til det, der er meget værre. Det kommer heller ikke til at være nok at skyde skylden på folk som mig, der insisterer på en omgangsform med respekt for mennesker og på løsninger, der ligger indenfor vores Grundlov og andre konstitutionelle bindinger. For hvilke værdier vil I stå fast på, hvis ikke netop dem?

Mediernes rolle kan I som ansvarlige politikere ikke bruge som forklaring på noget som helst. Hvis ingen vil forsvare vores værdier og ståsteder, så falder de. Ikke på grund af medierne, men som i Storbritannien, fordi ingen kunne eller turde forsvare hele fundamentet.

 

Mediernes rolle kan I som ansvarlige politikere ikke bruge som forklaring på noget som helst. Hvis ingen vil forsvare vores værdier og ståsteder, så falder de
_______

 

Kære politikere. Jeres vælgere vil tale om klima, om migration og om finansiering af velfærden. Ikke med angst som drivmiddel, men med fornuft og rationale. Alle ved, at disse spørgsmål ikke kan kobles fra vores deltagelse i den Europæiske Union. Klima, fordi CO2-udledning om noget krydser grænser. Migration, fordi vi HAR oplevet, at de ydre grænser blev porøse. Og finansiering af velfærd, fordi det hænger sammen med åbne markeder – ikke blot for varer men for arbejdskraft.

Derfor bliver det helt afgørende, at I holder tungen lige i munden og forklarer og forsvarer vores grundlæggende værdier. Og at I ikke skyr at gå i flæsket på dem, der vil demontere vores samfund.

Dansk Folkeparti bør I spørge: Hvordan kan man foreslå at forlade konventionerne, når disse er en forudsætning for medlemskab af EU, som I nu synes at være tilhængere af? Vil jeres nye gruppe i Parlamentet – med Le Pen og Salvini – forsvare Lissabontraktatens artikel 2, der handler om vore friheder? Nye Borgerlige må svare på: Hvem skal aftage danske varer, når I har meldt os ud af EU? Hvor i verden skal arbejdskraften komme fra, når vi ikke længere er en del af det fælles arbejdsmarked? Stram Kurs må fortælle: Hvem skal hente de hundredtusinder af mennesker, I vil udvise af Danmark? Hvor skal de hen?

Ligesom unge utilpassede med indvandrerbaggrund må holdes op på alle de gode tilbud, dette land repræsenterer, så må det ekstreme højre holdes op på selv samme logik. På intet tidspunkt i historien har mennesker i Danmark haft så mange muligheder. Hold op med at forsumpe i hadet, men grib mulighederne. ■

 

Stram Kurs må fortælle: Hvem skal hente de hundredtusinder af mennesker, I vil udvise af Danmark? Hvor skal de hen?
_______

 Stine Bosse (f. 1960) er formand for Europabevægelsen og Plan Børnefonden og bestyrelsesformand for BankNordik og TelePost Greenland. Hun er uddannet cand.jur. ved Københavns Universitet. ILLUSTRATION: officielt pressefoto