Naser Khader: Hvorfor forsvarer så mange danskere Hizbollah?

Naser Khader: Hvorfor forsvarer så mange danskere Hizbollah?

06.08.2020

.

Hizbollahbevægelsen er færdig, og det skal vi alle være glade for. Katastrofen i går vil kun bestyrke det flertal i Libanon, der ikke vil mere krig, død og ødelæggelse. De ønsker sig tilbage til tiden før borgerkrigen accelererede i 1980erne – dengang, Beirut blev kaldt Mellemøstens Paris. De vil frigøres fra Irans og andre regionale magters indflydelse. Og de vil tilbage til tiden før Hizbollah.

Kommentar af Naser Khader

Efter eksplosionen beskrev jeg på Twitter, hvordan Israel gennem de senere år flere gange har advaret mod Hizbollahs hemmelige våbenlagre. Officielt – skrev jeg – var det ikke et af Hizbollahs hemmelige våbenlagre, der eksploderede. Men jeg nævnte at flere eksperter, der har optrådt på diverse arabiske nyhedskanaler fx Al-Hadath, mener tirsdagens katastrofe lugter langt væk af Hizbollah.

Sådan skrev jeg på Twitter efter eksplosionen. Det skulle jeg ikke have gjort – og af hensyn til min nattesøvn slettede jeg mit Tweet igen.

MEN JEG KAN ikke lade være med at tænke på, hvorfor så mange danskere har travlt med at forsvare Hizbollah?

Hizbollah er en shiitisk muslimsk militant gruppe, der af USA betegnes som en terrororganisation. Den blev dannet i 1982, finansieres af Iran og har base i Libanon, hvor dets omfattende sikkerhedsapparat, politiske organisation og sociale netværk er blevet en stat i staten. Den kontrollerer også havnen i Beirut og er med i regeringen – med to ministerposter: For sundhed og industri.

Uanset hvad, der førte til eksplosionen, spørger libaneserne med rette sig selv i dag, hvorfor man har eksplosivt materiale liggende på et lager på havnen?

Jeg forudser, at libaneserne har fået nok. De var på vej til normale tilstande efter den opslidende borgerkrig og mordet på den folkevalgte, populære ministerpræsident Rifiq Hariri. Hans død blev først tilskrevet Syrien, der betragter Libanon som syrisk provins, og ikke ønsker at Libanon udvikler sig til et fredeligt demokrati. Men mange mistænker Hizbollah. Dommen i sagen falder i øvrigt om få dage.

Eksplosionen vil dermed få betydelige konsekvenser for, hvordan Hizbollah opererer i Libanon, men også for den politiske kamp, der nu hersker i landet. Modsat Hizbollahs venner i Danmark ved libaneserne godt, at bevægelsen både har både baser og våbenlagre placeret rundt omkring i Libanon og dermed er klar til kamp. Vil man acceptere dét efter ulykken i går?

HIZBOLLAH VIL med djævlens vold og magt modsætte sig den uundgåelige nedrustning, som er svaret på den nødvendige politiske diskussion. For Hizbollah lever nemlig af død og ulykke og ikke kan overleve uden “modstandskampen”, som de kalder den.

Problemet for Hizbollah er, at libaneserne er trætte af netop modstandskampen. De vil ikke mere krig, død og ødelæggelse. De vil fred, demokrati og sammenhold. De vil af med de korrupte politikere. De ønsker sig tilbage til tiden før borgerkrigen accelererede i 1980erne – dengang, Beirut blev kaldt Mellemøstens Paris. De vil frigøres fra Irans og andre regionale magters indflydelse. De vil tilbage til tiden før Hizbollah. ■

 

De ønsker sig tilbage til tiden før borgerkrigen accelererede i 1980erne – dengang, Beirut blev kaldt Mellemøstens Paris
_______

 

Naser Khader (f. 1963) er medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti, hvor han bl.a. er udenrigsordfører. Udover sit politiske virke er Naser Khader seniorforsker ved den konservative tænketank Hudson Institute (Washington D.C.). ILLUSTRATION: Preessefoto