Tim Whyte: Hvis Biden vil forsone USA, må han erkende, at Trump sagde noget sandt iblandt alle løgnene

Tim Whyte: Hvis Biden vil forsone USA, må han erkende, at Trump sagde noget sandt iblandt alle løgnene

21.12.2020

.Blandt de tusindvis af løgne Trump har fortalt, har han også fortalt en dybere sandhed om den politiske elites svigt af almindelige amerikanere. Det, der forener mange Republikanere og Demokrater, er, at de ikke har set skyggen af den vækst, som har fordoblet USA’s økonomi de sidste 40 år. Hvis Biden skal forsone et dybt polariseret land, skal han erkende, at han selv har været med til skabe den udvikling. Han skal sige undskyld.

Af Tim Whyte, amerikansk statsborger og generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke

USA EFTER VALGET fremstår ekstremt polariseret og nærmest uregerligt. Selvom Trump har tabt, har han stadig godt fat i de 70 mio. amerikanere, der har stemt på ham. Trump selv og en stor del af Republikanerne og hans vælgere anerkender ikke valgresultatet og USA bevæger sig ind i demokratisk krise, som kan trække dybe sår og tage år at hele.

Derfor taler både den kommende præsident Biden og mange iagttagere – inklusiv mig selv som amerikansk statsborger og vælger – om behovet for forsoning. Men i et land, der er så hermetisk opdelt i sikre valgkredse, alternative medievirkeligheder og filterbobler på nettet, er det nødvendigt at være mere præcis om, hvad amerikanerne egentlig skal mødes om.

Handler forsoning om, at amerikanerne skal blive enige om Trumps eftermæle, så er det en stort set umulig opgave. Valget var en folkeafstemning for eller imod ham, og befolkningen er delt i dybt polariserede lejre, hvor den ene halvdel hader ham, og den anden elsker ham. Handler forsoning om de konkrete politikområder, der splitter amerikanerne mest, så er det også nærmest utænkeligt, at Biden vil kunne skabe national enighed.

 

[Den] sandfærdige fortælling, som landet kan samles om, er, at den politiske elite – både Republikanere og Demokrater – har svigtet fattige, arbejderklassen og store dele af middelklassen i årtier
_______

 

På områder som klimaomstilling, kvinders ret til abort, flygtninge og migranters ret til beskyttelse eller reform af politiet, er Bidens erklærede mål og hans koalitions krav milevidt fra de folk, han gerne vil have i tale. Her må han levere resultater, så godt han kan med dekreter og snævre kompromiser til de mange millioner, der kæmpede for at få ham til magten. På et dybere plan er der dog faktisk en fælles fortælling og et politisk projekt, som kunne samle store dele af Trumps koalition og Bidens egen. Hvis han tør.

DEN OPLAGTE OG GRUNDLÆGGENDE sandfærdige fortælling, som landet kan samles om, er, at den politiske elite – både Republikanere og Demokrater – har svigtet fattige, arbejderklassen og store dele af middelklassen i årtier. Det gælder for så vidt både den hvide arbejderklasse i Tennessee – de såkaldte hvide mænd uden længere uddannelse, som støtter Trump i stor stil – og de afroamerikanske vælgere i de store byer, der har tildelt Biden sejren. Ingen af de befolkningsgrupper har set skyggen af den vækst, som har fordoblet USA’s økonomi de sidste 40 år. Og begge grupper stemte som aldrig før ved det seneste valg.

Trump kom til magten for fire år siden ved at lyve som aldrig før. Men blandt de tusindvis af løgne har han også fortalt en dybere sandhed om den politiske elites svigt af disse vælgere, hvilket vandt ham store dele af den hvide arbejderklasses kærlighed. Trump lovede et opgør med det svigt og har været i en højlydt – og mere eller mindre konstant -konflikt med det etablerede system og den politiske elite.

Og selv om han har tabt en stor del af de kampe, han lovede at vinde for folk, og nu har tabt selve præsidentembedet, så har hans vrede og ublu opgør mod normerne alligevel været stand-in for millioner af almindelige amerikaners vrede mod eliten.

 

Joe Biden skal erkende, at den vrede, der er mod eliten både i Tennessee og New Yorks fattige kvarterer, ikke er irrationel, men faktisk bunder i et reelt og mangeårigt svigt fra politikerne
_______

 

DET INTERESSANTE ER, at den samme vrede mod eliten og deres eget parti er at finde hos mange af Demokraternes vælgere. Præsidentkandidaterne Bernie Sanders og Elizabeth Warren og fremadstormende politikere som Alexandria Ocasio-Cortez har mobiliseret millioner af amerikanere til dramatiske opgør mod etablerede politikere inden for deres eget parti. Netop spørgsmålet om, hvordan Joe Biden nu kan tilfredsstille disse progressive vælgere samtidig med, at han forsøger at række ud til midten, har været et af de mest omdiskuterede spørgsmål, siden han vandt valget.

Men i virkeligheden er en del af nøglen til at vinde begge målgrupper måske den samme. Joe Biden skal erkende, at den vrede, der er mod eliten både i Tennessee og New Yorks fattige kvarterer, ikke er irrationel, men faktisk bunder i et reelt og mangeårigt svigt fra politikerne. Folk føler sig overset, fordi de er blevet overset.

Nogen vil måske indvende, at Biden ikke på troværdig vis kan stå i spidsen for denne erkendelse. Det er over 40 år siden, han først kom i Senatet, han har været vicepræsident i otte år og siddet med i stort set alle de centrale forhandlinger og afstemninger, der har efterladt så mange på perronen. Men på den anden side har drengen fra Scranton, Pennsylvania, lige præcis derfor en chance for at vende hjem og sige undskyld. At lytte til den frustration og vrede, der er på begge sider af det politiske system og åbent erkende, at den politiske elite har svigtet dem.

 

Hvis Biden vil rykke nogle vælgere og genopbygge tilliden til demokratiet, vil det også kræve, at han adskiller sig fra Trump ved rent faktisk at levere reelle politiske forandringer
_______

 

MEN DET ER IKKE nok med en undskyldning. Hvis Biden vil rykke nogle vælgere og genopbygge tilliden til demokratiet, vil det også kræve, at han adskiller sig fra Trump ved rent faktisk at levere reelle politiske forandringer oven på den erkendelse. For på trods af, at Trump har været oplevet som ”vores mand” af mange hvide arbejderklasse-vælgere, så har han ikke leveret mange forbedringer til deres liv.

På trods af al larmen har Trump i vid udstrækning fortsat og forstærket dette svigt. De rigeste i landet har fået langt størstedelen af den økonomiske fremgang under Trump gennem skattelettelser, deregulering og stigninger på aktiemarkedet. Uligheden er steget til det højeste niveau, siden man begyndte at måle den i USA. I dag ejer 1 pct. af befolkningen en tredjedel af den samlede rigdom, mens den fattigste halvdel af borgerne klarer sig med 1.2 pct. af rigdommen. Den lovede genoprejsning af kulindustrijobs kom aldrig, og selvom der har været fremgang i beskæftigelsen, er reallønnen for mellem- og lavtlønsarbejdere i USA faldet.

Bidens grønne genopretningsplan kunne være en del af svaret, hvis den kan oversættes til mærkbare forbedringer i folks liv. Men det vil også kræve et opgør med den udvikling, der har forgyldt de absolut rigeste i USA gennem årtier og kvalt den amerikanske drøm for mange almindelige amerikanere.

Biden har selv været med på hele den rejse som politiker. Hvis han nu kan erkende fejlene og sige undskyld, så kan han tage tilbage til Scranton og reelt begynde forsoningen. For reelt handler den forsoning lige så meget om forsoning mellem politikere og befolkning, som den gør om forsoning mellem befolkningsgrupper. ■

 

Reelt handler den forsoning lige så meget om forsoning mellem politikere og befolkning, som den gør om forsoning mellem befolkningsgrupper
_______

 Tim Whyte (f. 1974) er generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke og tidligere vicedirektør for Save the Children, Bangladesh. Han har en grad i kolonihistorie fra Wesleyan University i USA og er uddannet fagjournalist fra Danmarks Journalisthøjskole. ILLUSTRATION: Trump og Biden til den sidste præsidentkandidatsdebat inden valget d. 3. november, 22. oktober 2020 [Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix]