Naser Khader om optøjerne ved Kongressen: USA’s demokrati står styrket tilbage

Naser Khader om optøjerne ved Kongressen: USA’s demokrati står styrket tilbage

08.01.2021

.



Den amerikanske præsident Donald Trumps opførsel efter valget og især i talen til hans tilhængere onsdag, som han holdt i Washington DC, er forræderi mod hans regering og tilhængere. Men det var ikke et forsøgt statskup, og der kommer ikke borgerkrig i USA. Politikere forgår, de demokratiske institutioner består.

Kommentar af Naser Khader

VERDENS FØRSTE DEMOKRATI vil gå styrket ud af krisen, og jeg er sikker på, at Joe Biden bliver præsident helt som traditionen byder den 20. januar.

Det voldelige, antidemokratiske angreb på den amerikanske kongres, der for mange af os, der elsker USA og følger vores allieret tæt, er demokratiets helligste tempel, passer ikke til den tekniske definition af et statskup. Derfor er det forkert at kalde optøjerne for et forsøgt statskup, selvom præsidenten tilskyndede og opmuntrede til optøjerne i talen onsdag.

Et statskup, eller coup d’etat, kræver forskellige, meget specifikke handlinger. Et kup er et ulovligt forsøg på at tage magten gennem magtanvendelse eller trussel om magtanvendelse, der normalt involverer som minimum en fraktion af militæret eller nationens sikkerhedsstyrker. Derudover er det som regel støttet af paramilitære grupper eller andre væbnede grupper. Det var ikke det, der skete i Washington DC onsdag aften dansk tid.

 

Derfor var det ikke et forsøgt statskup, uanset hvad danske og udenlandske medier skriver i disse dage
_______

 

Pointen er, at selvom nogle af de bøller, der stormede Kongressen, var bevæbnede, var de ikke organiseret i en form for militær- eller oprørsorganisation, men derimod kun oprørte tosser og bøller, der for første gang i deres voksne liv føler, at USA er ledet af en præsident, der lytter til dem, og tager deres bekymringer for fremtiden alvorligt.

DER ER INGEN TVIVL OM, at den amerikanske præsident Donald Trump opmuntrede dem til at gå amok, men han forsøgte ikke at få nationalgarden, militæret eller andre sikkerhedsstyrker til at hjælpe dem eller på anden måde bruge præsidentembedets formelle beføjelser til at hjælpe dem. Derfor var det ikke et forsøgt statskup, uanset hvad danske og udenlandske medier skriver i disse dage, ligesom de sociale medier er fulde af sådanne påstande.

Jeg kan ikke vurdere, om Trumps ageren onsdag inden optøjerne, er nok til at vælte ham inden den 20. januar. Som jeg forstår sektion 4 i det 25. tillæg til forfatningen, kan tillægget kun iværksættes, når præsidenten er fysisk ude af stand til at regere. Det er jo ikke tilfældet. Hans fysik fejler tilsyneladende intet.

 

Der er ingen tvivl om, at den amerikanske præsident Donald Trump opmuntrede dem til at gå amok, men han forsøgte ikke at få nationalgarden, militæret eller andre sikkerhedsstyrker til at hjælpe dem
_______

 

Det var heller ikke et statskup, da Trump på pinligste vis forsøgte at få gentalt stemmerne i staten Georgia.

Georgia er vigtig, især for en Republikansk præsidentkandidat. Men selv hvis Trump havde haft succes med at få genoptalt stemmerne, og det viste sig – hvilket intet tyder på – at han havde vundet Georgia, havde han ikke vundet præsidentvalget. Derfor var der heller ikke tale om forsøg på statskup med denne manøvre. Jeg kan godt komme med et gæt på, hvorfor det var vigtigt at vinde Georgia, men jeg vil undlade at spekulere over, hvordan Trump tænker. Det er efterhånden helt umuligt.

Tidligere justitsminister William Barr, der allerede trak sig tilbage i december, ramte plet, da han torsdag udtalte, at Trumps opførsel onsdag var et ”forræderi mod hans regering og tilhængere.” Jeg mener, det var uværdigt af præsidenten ikke at erkende nederlaget. Demokrati er også at erkende nederlag, og desværre videregav medierne Trumps vilde udmeldinger. Det gav et falsk håb til hans tilhængere. Et falsk håb.

 

Overgangen til Joe Biden og hans kommende regering har været i fuld gang, siden Biden vandt valget, uanset hvad Trump har sagt og skrevet. Det burde medierne i det mindste have tilføjet, når de skrev, Trump ikke anerkendte præsidentvalget
_______

 

Som jeg tidligere har opfordret til, skal medierne passe på ikke kun at følge amerikansk politik på Twitter, men også lægge mærke til den førte politik. Overgangen til Joe Biden og hans kommende regering har været i fuld gang, siden Biden vandt valget, uanset hvad Trump har sagt og skrevet. Det burde medierne i det mindste have tilføjet, når de skrev, Trump ikke anerkendte præsidentvalget.

UANSET DE SENESTE to måneders vilde udmeldinger og chokerende begivenheder, mener jeg, at USA’s demokrati står styrket tilbage. Vi må aldrig tage demokrati for givet, men USA har vist, hvorfor hele den frie verden så mod USA under den Kolde Krig, da vores demokratier første gang blev udfordret, og hvorfor vi fortsat kan se mod USA, når antidemokrater udfordrer den frie verden.

Samfundets bærende institutionerne er stærkere end en enkelt mand eller kvinde, flygtige folkestemninger, bøller og venstreorienterede nyhedsmedier. Politikere forgår, de demokratiske institutioner består. ■

 

USA har vist, hvorfor hele den frie verden så mod USA under den Kolde Krig, da vores demokratier første gang blev udfordret, og hvorfor vi fortsat kan se mod USA, når antidemokrater udfordrer den frie verden
_______

 



Naser Khader (f. 1963) er medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti, hvor han bl.a. er udenrigsordfører. Udover sit politiske virke har Naser Khader været seniorforsker ved den konservative tænketank Hudson Institute (Washington D.C.), hvor han stadig er tilknyttet. ILLUSTRATION: Naser Khader [Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix]

Teksten er opdateret d. 10. januar