Lars Aslan Rasmussen (S): VM i Qatar er den mest kvalmende begivenhed siden OL i Nazityskland. Historien vil dømme os hårdt, hvis vi ikke siger fra

Lars Aslan Rasmussen (S): VM i Qatar er den mest kvalmende begivenhed siden OL i Nazityskland. Historien vil dømme os hårdt, hvis vi ikke siger fra

26.01.2022

.

I det hele taget er Qatar et af de mest ulækre regimer på jordkloden. Sydafrika blev faktisk sportsligt boykottet under deres apartheidsystem, mens man vælger at belønne en anden apartheidstat, nemlig Qatar med et fodbold-VM. Hvor absurd er det lige?Kommentar af Lars Aslan Rasmussen, indfødsretsordfører, LGBT-ordfører og ligestillingsordfører for Socialdemokratiet

Når man ser gamle billeder og klip fra OL i Nazityskland i 1936, kan man virkelig undre sig over, at der ikke var nogen lande eller topatleter, der sagde fra. For der var nok at protestere imod. Legene fandt sted tre et halvt år efter, at Hitler havde kuppet sig til magten.

De første koncentrationslejre var allerede etableret og med dem den systematiske udrensning af enhver form for opposition, der allerede kort efter magtovertagelsen kostede tusindvis af mennesker livet.
I 1935 kom Nürnberglovene, der fratog landets jødiske befolkning alle deres borgerrettigheder.
Alle de her forbrydelser kendte verden udmærket godt til. Man kan diskutere om dansk presse gjorde nok ud af at fortælle om nazisternes forbrydelser fra start af, men at man vidste, hvad der forgik i Hitlers Tyskland, er en ufravigelig kendsgerning.

Nu står man så her 86 år senere og kan spørge sig selv, hvorfor i alverden ingen siger fra overfor VM i Qatar, der på mange måder er et af de lande, der kommer tættest på at minde om datidens Nazi-Tyskland.

Ét er, at Qatar overhovedet ikke er en fodboldnation, at VM skal rykkes pga. varmen, og at landet har svindlet sig til at blive værtsland pga. massiv bestikkelse.

 

Hvordan kan man overhovedet søge værtskab for FIFAS VM, når et andet medlem af FIFA, nemlig Israel, ikke vil kunne have fans med, hvis de havde kvalificeret sig, da Qatar nægter israelere at indrejse i landet? Dét er ren apartheidpolitik
_______

 

Noget andet er, at Qatar jo aldrig nogensinde skulle have haft lov til overhovedet at søge. Hvordan kan man overhovedet søge værtskab for FIFAS VM, når et andet medlem af FIFA, nemlig Israel, ikke vil kunne have fans med, hvis de havde kvalificeret sig, da Qatar nægter israelere at indrejse i landet? Dét er ren apartheidpolitik, som burde have gjort, at Qatar slet ikke kunne søge.

I det hele taget er Qatar et af de mest ulækre regimer på jordkloden. Qatar sponserer international, islamisk terrorisme, så som Hamas, Al Nusra, Al Qada og ISIS, som i Vesten bruger milliarder på at bekæmpe, samtidig med at vi ved at deltage i VM i Qatar er med til at promovere en af verdens største terrorsponsorer.

Qatar har dødsstraf for homoseksualitet og dødsstraf for at forlade islam. De her ting hænger overhovedet ikke sammen med værdier om lighed og mangfoldighed, som rigtige mange fodboldforbund i verden lægger stor vægt på – også DBU.

Qatar behandler kvinder som andenrangs borgere, som pga. landets sharialovgivning ikke har samme rettigheder som mændene. Altså endnu et tydeligt tegn på apartheid. Sydafrika blev faktisk sportsligt boykottet under deres apartheidsystem, mens man vælger at belønne en anden apartheidstat, nemlig Qatar med et fodbold-VM. Hvor absurd er det lige?

Danmark har i øvrigt er særlig historie med Qatar, som er værd at huske. Det var landets hofprædikant Yusuf Al Qaradawi, der opfordrede til en boykot af Danmark pga. Muhammedtegningerne, der som bekendt fik store konsekvenser.  Samme prædikant der øvrigt udtalte, at holocaust var Guds straf til jøderne. Virkelig et gennemført usympatisk menneske.

Når man oplister de her ting om Qatar, vil nogle måske sige: ”Ja ja, men der er jo så mange andre regimer, der er forfærdelige og alligevel har været værter for store sportsbegivenheder.”. Det er også rigtigt.

Selv om jeg synes, det er svært at slå Qatar i modbydeligheder, så er det da bestemt værd at diskutere, hvorfor lande som Kina eller Rusland skal have lov til at være værter for fx OL og VM. Men VM i Qatar adskiller sig helt afgørende fra sportsturneringer i andre diktaturstater. Nemlig ved det faktum, at man bogstaveligt talt spiller fodbold ovenpå en stor massegrav.

Det lyder både makabert og bizart, men er ikke desto mindre sandheden. Tusindvis af gæstearbejdere i Qatar er døde under slavelignende forhold, mens de skulle bygge nye kæmpestadioner. Alle ved det, men ingen siger for alvor fra. Tænk om nogle af de store stjerner, der tjener milliarder, sagde fra én gang for alle. Hvis nogle landshold kollektivt sagde fra. Hvis nogle sponsorer sagde fra. Hvis bare nogle få melder fra til dette propagandashow i Qatar, vil det gøre en forskel.

Håber der sker noget, for det kan nås endnu. Og til dem, der mener, at sport og politik ikke skal blandes sammen, er der bare at sige: Det har altid været blandet sammen, og uanset hvad kan man ikke forsvare at spille VM på en massegrav af udenlandske slavearbejder. Historien vil dømme os hårdt, hvis vi ikke siger fra nu. ■

 

Tænk om nogle af de store stjerner, der tjener milliarder, sagde fra én gang for alle. Hvis nogle landshold kollektivt sagde fra. Hvis nogle sponsorer sagde fra. Hvis bare nogle få melder fra til dette propagandashow i Qatar, vil det gøre en forskel
_______

 Lars Aslan Rasmussen (f.1978). Uddannet speciallærer. Medlem af Borgerrepræsentationen fra 2005-2016 og valgt til Folketinget i 2016, hvor han er ligestillings, LGBT- og indfødsretsordfører. [FOTO: pressefoto]