Stine Bosse: At bruge 18 mia. på forsvaret vil betyde en forstærket krise i den danske velfærdsmodel. Men intet er gratis – slet ikke frihed

Stine Bosse: At bruge 18 mia. på forsvaret vil betyde en forstærket krise i den danske velfærdsmodel. Men intet er gratis – slet ikke frihed

10.03.2022

.

Det er sandhedens øjeblik i dansk politik – situationen har vist os, hvem politikerne er.Kommentar af Stine Bosse
Helt renset for den evindelige populisme toner fem partiledere frem på skærmen, herunder statsministeren. Udover at styrke NATO-samarbejdet gennem en markant forøgelse af forsvarsbudgetterne markant, kaldes der nu til folkeafstemning 1. juni 2022 om Danmarks forsvarsforbehold. Danmark skal, hvis det står til S, SF, R, V og K, nu melde sig helt ind ’i hjertet af EU’. Det er godt. Det er helt nødvendigt, da det vil øge trygheden for danskerne og samtidig sende et vigtigt signal til vores nærmeste allierede, som udtrykt af Mette Frederiksen: ”Vi vil forsvare vores europæiske værdier, inkl. menneskerettighederne. Vi vil bekæmpe diktatorer. Og vi ved, at netop det europæiske fællesskab er omdrejningspunktet sammen med NATO for vores tryghed og sikkerhed i Danmark.”

 


Vi kan, som borgere i Danmark i den nuværende truende og ulykkelige situation, ikke finde skygge af tryghed i deres partiprogrammer, der alene er designet til de lette og dumsmarte løsninger

_______

 

Det er så sandelig et historisk øjeblik. Ikke bare løfter vi blikket og træder ind på den internationale scene uden hæmninger, men det er også et vigtigt signal til dem, der har forsøgt at dyrke politisk pop på danskernes sikkerhed. Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige vises i relief. Vi kan, som borgere i Danmark i den nuværende truende og ulykkelige situation, ikke finde skygge af tryghed i deres partiprogrammer, der alene er designet til de lette og dumsmarte løsninger.

Nej, nu, når det virkelig gælder, træder de seriøse partier i karakter. Kender deres ansvar trods deres forskelle. De viser os vejen – via fælleskab i flere dimensioner – til tryghed og indflydelse på vores egen situation.

 


Der findes folk i Danmark, der allerede nu taler om, at det er vesten, der skal trappe ned. Dem må man høfligt men bestemt minde om, at vesten pt. alene har brugt soft power overfor en aggressor, der ikke tøver med at bombe helt uskyldige mennesker

_______

 

Dermed viser vi også tyrannen Putin, at vi vil det sammenhold, han i årevis har forsøgt at splitte. Vi vil Europa, og vi vil de institutioner, hvis oprindelse går tilbage til tiden efter 2. Verdenskrig. Institutioner, der er skabt af europæere for europæere og står for alt andet end hans diktatoriske regime. De institutioner, der værner om demokrati og menneskerettigheder, og om retsstaterne med deres mindretalsbeskyttelse.

Det er det, vi kæmper for. Det er det, vi værner om. Lad os håbe, at fremtiden også vil tillade også mennesker i Ukraine at leve i et frit og demokratisk samfund.

Der findes folk i Danmark, der allerede nu taler om, at det er vesten, der skal trappe ned. Dem må man høfligt men bestemt minde om, at vesten pt. alene har brugt soft power overfor en aggressor, der ikke tøver med at bombe helt uskyldige mennesker. Hvis vores vilje til at forsvare vore værdier – demokrati, menneskerettigheder og retsstaten – så kan disse ikke overleve.

 


Ingen af de tiltag, der pt. er på bordet, er gratis. Alle kan lynhurtigt blive enige om, at 18 mia. om året kunne bruges meget bedre. Men: Vi har intet valg. ”There is no free lunch”

_______

 

Vi er frie lande, så længe vi er villige til at forsvare netop dét. Svækker vi vores forsvar i bredeste forstand (altså alt fra energiuafhængighed til egentlige militære muskler), kan vi bevidne konsekvenserne i situationen, som vi ser den udspille sig nu. Magttomrum fyldes.

Ingen af de tiltag, der pt. er på bordet, er gratis. Alle kan lynhurtigt blive enige om, at 18 mia. om året kunne bruges meget bedre. Men: Vi har intet valg. ”There is no free lunch”. I en verden, der befolkes af mennesker, der som i sidste ende vil kæmpe om ressourcer, er vi nødt til at værne os. At forsvare os bedst muligt. Det gør vi sammen i EU, og det gør EU sammen med NATO. Fjernes forsvarsforbeholdet, får vi mulighed for at deltage både i EU’s fælles øvelser og indkøb – det er mere effektivt og giver mere sikkerhed for pengene.

At bruge de 18 mia. på forsvaret vil betyde en forstærket krise i velfærdsmodellens strukturer som vi kender dem. Ikke alene er vi nødt til at gentænke hele modellen på grund af den demografiske udvikling – når levealderen stiger – men vi bliver også nødt til at justere hele tankesættet. Herunder princippet om, at alle skal modtage velfærdsydelser, for at ville bidrage til at finansiere dem. Det kommer nemlig ikke til at holde.

Så mon ikke der også fremadrettet – og ganske snart – bliver brug for flere stærke kompromisser over midten? Kompromisser, hvor ansvarlige politikere vil præsentere os for noget, der er helt nødvendigt, medens andre politikere vil kaste sig ud i hylekoncerter. Jeg tror flertallet af danskerne er kloge og indser, at intet er gratis – slet ikke frihed.

 

Kompromisser, hvor ansvarlige politikere vil præsentere os for noget, der er helt nødvendigt, medens andre politikere vil kaste sig ud i hylekoncerter. Jeg tror flertallet af danskerne er kloge og indser at intet er gratis – slet ikke frihed.
_______

 


Stine Bosse (f. 1960) er formand for Europabevægelsen og Plan Børnefonden og bl.a. bestyrelsesformand for TelePost Greenland og medlem af COOP ambas bestyrelse. Hun er uddannet cand. jur. ved Københavns Universitet. ILUSTRATION: Stine Bosse, eget pressefoto.