Ukraine morgenbrief 2. maj: Evakueringen af civile fra stålværket i Mariupol er i gang

02.05.2022


RÆSONs Ukraine Morgenbrief udkommer hver anden morgen i hverdagene med et overblik over de vigtigste begivenheder det seneste døgn i forbindelse med invasionen af Ukraine.

Godmorgen og velkommen til ugens første briefing fra krigen i Ukraine. Vi samler op på det vigtigste begivenheder og analyser fra weekenden, og starter i havnebyen Mariupol. 

Både FN og Røde Kors fortæller, at evakueringen af civile fra den ødelagte havneby er i gang. Det gælder navnlig civile fra det belejrede stålværk Azovstal, hvor de sidste ukrainske soldater i byen holder stand mod russerne, og hvorfra den ukrainske præsident Zelenskyj fortæller, at 100 civile foreløbigt er blevet evakuerede. En af dem kan du se se et kort interview med her, hvor hun bl.a. fortæller, hvordan det er at sidde i et beskyttelsesrum, når bomberne rammer, og at hun har levet to måneder i mørke. De civile er både blevet fragtet til russiske og ukrainske områder, og nogle af billederne her kommer fra det russiske forsvarsministerium. De er stadig hundrede af civile tilbage i den ukrainske fæstning, og de tilbageværende tropper har ikke i sinde at overgive sig, selvom der nu er en evakuering i gang. Du kan læse mere om historien her

Det virker mere og mere usandsynligt, at de russiske tropper formår at gøre store fremskridt i det østlige Ukraine. Til gengæld skal vi måske forvente, at de ukrainske tropper vil forsøge sig med modangreb i de kommende dage. Sådan lyder vurderingen fra Institute for the Study of War (ISW), som du kan læse her. Det britiske forsvarsministerium skriver, at russerne forsøger at forbedre deres militære indsats ved at koncentrere deres styrker og holde kortere forsyningslinjer. Men de lider stadig af store udfordringer, hvor fx reployeringen af russerne fra fejlslagne kampe ved Kyiv stadig spiller en afgørende rolle. Det kan du læse mere om her.

 


De er stadig hundrede af civile tilbage i den ukrainske fæstning, og de tilbageværende tropper har ikke i sinde at overgive sig, selvom der nu er en evakuering i gang

_______


 

I de nye områder som Rusland har erobret i det sydlige Ukraine begynder de, at ændre forholdene, så de kan få permanent kontrol med dem. Det gælder fx den større havneby Kherson og den omsluttende oblast, hvor det siden i går er blevet indført, at man kan betale med rubler. ISW vurderer at den slags tiltag indikerer, at Putin har ønsker om at fastholde kontrollen med de områder, og du kan læse hele analysen her.

Dr. Mike Martin fra Kings College i London giver på Twitter sin analyse af den militære situation, som den ser ud efter det russiske forsøg på en ny offensiv i det østlige Ukraine. Han vurderer, at russerne har forspildt deres chance for at presse ukrainerne, og at de ikke har den nødvendige offensive kapacitet. Ukrainerne har gjort det helt rigtige i at forskanse sig og trække sig langsomt og kontrolleret tilbage, mens de sørger for, at russerne stadig lider tab. Derfor vil vi se den nye russiske offensiv toppe i løbet af de næste 2-4 uger. Der vil russerne løbe tør for tropper, og derefter vil Ukraine forsøge sig med modangreb. Han fremhæver også den væsentlige udvikling at både USA og Storbritannien klart har signaleret, at de vil gå meget langt i støtten til Ukraine, og at målet er at presse russerne ud. Du kan læse hele analysen her.

En anden analyse af ukrainernes mulighed for modangreb kan du finde hos Mick Ryan her. Han skriver, at det kræver noget helt andet af en militær organisation, når man skal angribe i stedet for “bare” at forsvare sig. Derfor står Ukraine overfor store opgaver, hvis et evt. modangreb skal lykkes, og de ikke skal risikere at komme til at begå fejl, der kan koste dem dyrt. Sidst men ikke mindst skal de gøre sig klart, hvad målene egentlig er, og stoppe en evt. fremgang på det tidspunkt, der er bedst for Ukraine og ikke presser Putin til at både kemiske våben eller atomvåben. Det spørgsmål kan du læse mere om i et interview med Mick Ryan her på RÆSON.

Vi er tilbage igen på onsdag, og indtil da holder vi øje med om flere civile bliver evakueret fra stålværket i Mariupol, og hvad der sker med de russiske angreb der, hvis det lykkes at evakuere alle. Vi holder også øje med, om den russiske offensiv bliver ved med ikke at give de store resultater og om der er flere ukrainske modangreb på vej. ■

 


I de nye områder som Rusland har erobret i det sydlige Ukraine begynder de, at ændre forholdene, så de kan få permanent kontrol med dem

_______


 


ILLUSTRATION: En kvinde bærer sine tasker som led i evakueringen fra Azovstal-stålværket i Mariupol, mens en russisk soldat ser på. Bezimenne, Donetsk-regionen, 1. maj, 2022 [FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix].

For at læse hele artiklen kan du købe adgang her.

Login