Caroline Bessermann om Klimafremskrivningen: Vi er blevet ført ind i et mørke, hvor vi får sværere ved at navigere i den grønne omstilling

03.05.2023


RÆSONS KOMMENTARSERIE er udenfor betalingsmuren – den kan læses af alle. Det er muligt takket være vores abonnenter: RÆSON er totalt uafhængigt og modtager ingen støtte. Et årsabonnement koster blot 250 kr./200 for studerende og pensionister (inkl. 4 trykte magasiner sendt med posten, nye betalingsartikler hver uge, rabatter, fordele og fribilletter) – klik her

Klimaministeriet har fuldstændig frarøvet Klimafremskrivningen sin legitimitet. En kendsgerning, der ikke bare er et slag i maven på den grønne omstilling, men også får tilliden i vores demokrati til at smuldre.

Kommentar af Caroline Bessermann, politisk rådgiver i Klimabevægelsen

I SIDSTE UGE var vi vidne til en af de største klimaskandaler i nyere tid. På dagen for offentliggørelsen af Danmarks vigtigste officielle opgørelse over vores CO2-udledninger, Klimafremskrivningen, blev det afsløret, at der var blevet blandet politik ind i tallene. På baggrund af flere anonyme kilder kunne mediet Zetland afsløre, at Klimaministeriet havde presset fagfolkene i Energistyrelsen til at pynte på tallene, så det lignede, at Danmark var tættere på sine klimamål. Klimaministeriet har fuldstændig frarøvet Klimafremskrivningen sin legitimitet. En kendsgerning, der ikke bare er et slag i maven på den grønne omstilling, men også får tilliden i vores demokrati til at smuldre.

Allerede dagen inden Klimafremskrivningens offentliggørelse havde opgørelsen hidkaldt sig opmærksomhed, der gav grund til begyndende bekymring. Torsdag blev det afsløret, at det fremover ville være departementet i Klimaministeriet fremfor Energistyrelsen, der ville have ansvar for Klimafremskrivningen. Flytningen havde ingen faglig begrundelse. Det virkede helt skørt, at departementet, der hovedsageligt har politisk relaterede opgaver, nu skal sidde med den faglige opgave frem for styrelsen, der arbejder med tilsyn og kontrol og hvor langt de fleste faglige specialister sidder.

Anonyme kilder vidnede om, at der havde været uenigheder mellem departementet og styrelsen om centrale og politisk betændte områder som CCS, cement og affald. Uenigheder der bundede i, at departementet havde mere optimistiske skøn end fagfolkene i Energistyrelsen. Derfor tydede meget på, at der lå en magtdemonstration i fyringen af Energistyrelsen. Det gav indtryk af et departement, der ønsker mere direkte kontrol over klimafremskrivningens antagelser, metoder og resultater, og der derfor kaprede opgørelsen på trods af ringere faglige kompetencer.

 

Tallene har sluppet sit tag i virkeligheden og er blevet gjort til en del af politisk spin
_______

 

DAGEN EFTER BLEV BEKYMRINGERNE så gjort til et fuldbyrdet chok. For med den nye afsløring fredag fremgik det, at den politiske indblanding allerede havde påvirket tallene i dette års klimafremskrivning. Klimaministeriet havde tvunget Energistyrelsen til at ændre antagelser og regnemetoder, der fik nedjusteret de fremskrevne tal med 1,1 millioner ton CO2. Det får det til at ligne, at vi er 17 pct. tættere på vores klimamål end hvad fagfolkene i Energistyrelsens havde udregnet. Det er vanvittige tal. Og nej, der er ikke tale om en god gammeldags faglig uenighed mellem Klimaministeriet og Energistyrelsen her. De regnemetoder som Klimaministeriet har presset styrelsen til at bruge, har både styrelsen og Klimarådet forholdt sig skeptisk til. Og nu er tænketanke som Concito ude og vurdere, at den samlede opgørelse på flere områder er blevet for overoptimistisk i forhold til, hvad de finder fagligt belæg for. Tallene har sluppet sit tag i virkeligheden og er blevet gjort til en del af politisk spin.

Det er virkelig alvorligt. For det gør det umuligt at få et indblik i den reelle udvikling i Danmarks udledninger, og vurdere om regeringens klimatiltag virker eller ej. Desuden får tallene det også til at ligne, at Danmark nu har brug for færre klimatiltag for at nå vores klimamål end hvad, der egentlig gør sig gældende. Det påvirker al fremtidig klimapolitik. Med denne politisk redigerede fremskrivning bliver vi ført ind i et mørke, hvor vi får sværere ved at navigere i den grønne omstilling. Hvor vi ikke ved, hvilke tal vi kan stole på. Hvor vi langsomt begynder at tale ud fra forskellige virkeligheder.

Talfusk i offentlige opgørelser burde ikke ske i Danmark. Vi bilder os selv ind, at vi både er demokratiske og ordentlige. Misinformation og korruption finder sjældent sted i vores offentlige instanser. Men med afsløringerne fra sidste uge bliver det svært at tro på, at Klimaministeriet og Energistyrelsen er politisk uafhængige, og at fagligheden sejrer i embedsværket. Og det gør det umuligt at have tillid til tallene i de officielle opgørelser.

DET BØR HAVE KONSEKVENSER. De ansvarlige kan ikke blive siddende på deres poster. I den lignende talfusksag ’gyllegate’ fra 2016, var der ingen tvivl. Eva Kjer Hansen mistede sin ministerpost, efter det kom frem at tallene bag landbrugspakken var blevet sminket grønnere. Også tidligere transportminister Benny Engelbrecht måtte gå efter de skjulte klimatallene bag infrastrukturplanen fra 2021. Viser det sig, at nuværende klimaminister, Lars Aagaard, har været impliceret i denne skandale, kan han ligeledes ikke blive siddende. . Det samme gør sig gældende for departementschef i Klimaministeriet, Lars Frelle. At ty til at pynte på tallene i Danmarks offentlige klimaopgørelser er utilgiveligt.

Men alene at afskedige de ansvarlige bag skandalen ville være utilstrækkeligt. Vi bliver nødt til at gøre alvor af mønsteret med disse talfusk-sager og det generelle opråb, vi hører fra embedsværket. I Dybvadrapporten fra marts i år gav halvdelen af embedsfolk udtryk for, at det var svært at servicere ministrene og samtidig holde fast i sin faglighed. Det er de her tendenser, der skaber skandaler, som fjerner vores grundlæggende tillid til staten. Som skifter åbenhed ud med mørke. Dialog ud med pres og tvang. Faglighed ud med politik. Det bør blive belyst, hvad der ulmer i embedsværket. For hvordan kan det være, at man lige nu man slippe afsted med at rive hele Klimafremskrivningens legitimitet midtover? At det skal være anonyme kilder, der selv går til pressen og risikerer deres job for at afsløre, at politik nu trumfer faglighed i Klimaministeriet?

Vi kan godt være politisk uenige om den grønne omstilling, men vi kan aldrig tillade, at faglighed og fakta bliver fordrejet, som det sker lige nu. Regeringen og Folketinget må hanke op i sig selv og få trukket alle de politiske tentakler ud af embedsværkets faglige rapporter og opgørelser. Departementet og Energistyrelsen må knuge kodeks syv tættere til sig, skubbe politikerne ud i armslængde igen, få ryddet op i Klimafremskrivningen og rykke fremskrivningen tilbage til de faglige kontorer. Demokratiet skælver under os alle sammen lige nu. Og sker der intet, er skandalen ikke ovre, men først lige startet. ■

 

Eva Kjer Hansen mistede sin ministerpost, efter det kom frem at tallene bag landbrugspakken var blevet sminket grønnere. Også tidligere transportminister Benny Engelbrecht måtte gå efter de skjulte klimatallene bag infrastrukturplanen fra 2021. Viser det sig, at nuværende klimaminister, Lars Aagaard, har været impliceret i denne skandale, kan han ligeledes ikke blive siddende
_______

 

Caroline Bessermann (f. 1997) er Politisk Rådgiver i Klimabevægelsen i Danmark. Hun er BA i international business and politics på Copenhagen Business School.

ILLUSTRATION: Christiansborg, tirsdag 25. april 2023: Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) forlader mødet med spørgetime i Spejlsalen [FOTO: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix]