Geopol med Mikkel Vedby og Lars Bangert Struwe: Polen – på vej mod stormagtsstatus?

Geopol med Mikkel Vedby og Lars Bangert Struwe: Polen – på vej mod stormagtsstatus?

25.04.2024

.

I RÆSONs podcastserie Geopol stiller professor Mikkel Vedby Rasmussen og ph.d. Lars Bangert Struwe skarpt på tidens største geopolitiske udfordringer.

Geopolitik handler om, hvordan statsledere, virksomheder og helt almindelige mennesker forholder sig til de begrænsninger og muligheder, som fordelingen af magt og – afmagt – over hele kloden giver.

I denne udgave diskuterer Mikkel Vedby Rasmussen og Lars Bangert Struwe vores nabo mod sydøst, Polen, og dets nylige indkøb af militært isenkram, der til sammenligning får den danske oprustning til at virke mikroskopisk. Opfattelsen af trusselbilledet fra øst er tydeligvis anderledes i Polen end den er i Danmark. 

Polen forhandler i øjeblikket med USA om tilladelse til at udstyre landets kommende F-35 fly med udstyr, der kan transportere atomvåben. Men er det en god idé? Og har krigen i Ukraine og Polens betydelige oprustning gjort landet til en nøglespiller indenfor sikkerhed og det europæiske samarbejde generelt?Find Geopol på SoundcloudSpotify og Apple Music.

Tidligere episoder:

#8: Polen – på vej mod stormagtsstatus? (Klik her for at lytte)

#7: Kan Modi transformere Indien til Asiens førende supermagt? (Klik her for at lytte)

#6: Krig mellem Iran og Israel? (Klik her for at lytte)

#5: Tyskland kan stadig ikke finde sin plads i den nye verden (Klik her for at lytte)

#4: Sverige kan blive den nordiske stemme i NATO (Klik her for at lytte)

#3: Nu skal Danmarks forsvar gøres klar til en ny virkelighed (Klik her for at lytte)

#2: Vil Europa betale for Ukrainekrigen? (Klik her for at lytte)

#1: USA’s svaghed udstilles i Det Røde Hav (Klik her for at lytte)

Mikkel Vedby Rasmussen (f. 1973) er professor i statskundskab på Københavns Universitet. Han er bestyrelses- leder i INVI – Institut for vilde problemer. I 2014-15 var han leder af Forsvarsministeriets Udviklingssekretariat. Han er tidligere leder af Center for Militære Studier ved Københavns Universitet og Dansk Institut for Militære Studier. Udgav sidste år ‚Tilbage til krigen: Danmark i en ny sikkerhedsorden’ på RÆSONs forlag.

Lars Bangert Struwe (f. 1968) er generalsekretær i den sikkerhedspolitiske tænketank Atlantsammenslutningen. Han er ph.d. og har bl.a. været forsker og fungerende kontorchef i Forsvarsministeriet.

ILLUSTRATION: Eget pressefoto (FOTO: Tommy Frost for RÆSON)