Ukrainebrief 12. april: Russernes momentum skaber frygt for kollaps

11.04.2024


Ifølge Zelenskyjs nære rådgiver Andrij Yermak har russerne Kharkiv, Ukraines andenstørste by, i kikkerten. Han advarer om, at en ny offensiv kan være på vej allerede i næste måned.

RÆSONs Ukrainebrief udkommer hver anden uge med et overblik over de vigtigste nyhedsanalyser fra og om krigen i Ukraine. 

Er en stor, russisk sommeroffensiv på vej? Som russerne har fået overhånd på slagmarken, diskuteres det i disse dage, hvor russerne vil sætte ind. Den danske militæranalytiker fra Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen diskuterer i sin seneste video udgivet på sin YouTube-kanal scenarierne for en ny russisk offensiv. Russerne tager allerede territorium i øst, og russerne føler nu, at de har momentum. I videoen skitserer Puck tre scenarier for en sommeroffensiv i juni: et angreb fra syd mod Zaporizjzja, et intensiveret angreb i Donbas, hvor russerne er mest aktive, og et større angreb fra nord mod Kharkiv. Puck forventer dog ikke, russerne har kapacitet eller villighed til så stort et angreb mod Ukraines andenstørste by. I stedet ser Puck for sig, at russerne vil intensivere deres operationer i Donbas-området, hvor russerne hidtil har opnået de største resultater – ved erobringen af Bakhmut og senest Avdijivka tidligere i år.

Zelenskyjs rådgiver: Russerne vil angribe Kharkiv igen. Men spørger man Andrij Yermak, Zelenskyjs nære rådgiver, har russerne Kharkiv i kikkerten – og en sådan offensiv kan være på vej allerede i næste måned. Yermak forklarer, at russerne i de seneste måneder har forsøgt at ‘blødgøre’ Kharkiv med deres mange luftangreb. Desuden mener Zelenskyjs rådgiver at vide, at russerne med en ny mobilisering vil forsøge at øge deres styrker for et nyt angreb, og han betoner også, hvordan “Ukraine nærmer sig et kritisk punkt” for, hvor meget de kan forsvare sig uden fornyet støtte fra USA. Det kan du læse om i denne artikel fra Kyiv Independent.

Et kollaps af de ukrainske linjer? Et element, der også diskuteres i Pucks førnævnte analyse, og som bekymrer mange vestlige iagttagere, er risikoen for et regulært kollaps af de ukrainske frontlinjer. Af Puck vurderes dette dog som usandsynligt, så længe russerne bl.a. ikke har viljen til at mobilisere yderligere, men ifølge denne artikel fra Politico, der har talt med både Zelenskyj og ukrainske officerer, skal man ikke affeje risikoen for et kollaps. Officererne, som har udtalt sig anonymt til mediet, maler et dystert billede af situationen og påpeger, at uden tilstrækkelig støtte – særligt fra Washington – samt yderligere mobilisering kan ukrainerne ikke modstå presset. Derfor vil et gennembrud af den ukrainske front være sandsynligt.

 

Officererne, som har udtalt sig anonymt til mediet, maler et dystert billede af situationen og påpeger, at uden tilstrækkelig støtte – særligt fra Washington – samt yderligere mobilisering kan ukrainerne ikke modstå presset
_______

 

Russerne har lært af deres fejl. At russerne blot blindt kaster deres tropper ind i kampen for at gøre fremskridt, er ifølge officererne en sandhed med modifikationer: “Russerne lærer hele tiden, og de giver os aldrig en chance til – det har de stor succes med”, og den anonyme ukrainske officer tilføjer: “De udnytter selvfølgelig deres overtal i mandskab, men de lærer og forfiner også”. Den samme pointe har den britiske journalist, David Knowles, i The Telegraphs forsvarsserie Defense in Depth. Knowles mener, at et der på tyde, at punktere myten om, at Ruslands hær ikke er i stand til at lære af sine fejl. Nok sker det langsommeligt, men russerne har siden krigens start taget væsentlige skridt, og er nu en lang mere effektiv hær. Og det burde bekymre Vesten.

Tidligere ansat i den russiske centralbank: Derfor har Ruslands økonomi klaret sig så godt. Den tyske avis Der Spiegel har talt med den russiske økonom Alexandra Propenko, der efter Ruslands invasion af Ukraine valgte at forlade sin stilling ved den russiske centralbank. I interviewet forklarer Propenko, hvorfor Putins økonomiske plan har været så succesfuld – og hvorfor Vestens sanktioner indtil videre ikke rigtig har bidt sig fast. Putins økonomiske håndtering er ifølge økonomen – modsat stort set alle andre af den russiske præsidents politiske programmer – ikke-ideologisk. Det vil sige, at den økonomiske styring er overlagt trygt og uden videre indblanding til eksperterne. Og selvom mange vestlige iagttagere og politikere har påpeget, at de russiske væksttal skal tages med et gran salt, mener Propenko, at de nogenlunde korresponderer med virkeligheden: “Den økonomiske situation er ikke god (“great”), men heller ikke forfærdelig”, udtaler hun og påpeger, at Ruslands økonomi voksede betragteligt i 2023. Ser man fremad, er der dog ifølge Propenko en betydelig risiko for overophedning. Du kan læse hele interviewet her, der også berører, hvorfor de eksperter, der arbejder i den russiske centralbank, og hvor modstanden mod krigen i Ukraine er betydelig, ikke har fulgt samme vej som Propenko og forladt Rusland.

Zelenskyj: Rusland har infiltreret amerikansk politik. I et interview til Politico fortæller den ukrainske præsident, at russerne har opnået en indflydelse på, hvordan krigen – og navnlig dens udfald – diskuteres i USA. Zelenskyj afviser, at krigen kan afsluttes ved at afgive territorier i en forhandling, som bl.a. Trump-lejren ifølge det amerikanske medie Washington Post pønser på, og mener, at ideens indtog i amerikansk politik er et udtryk for russiske påvirkningskampagner. Planen, som Trump ifølge mediet planlægger, går ud på at tilbyde russerne Donbas-regionen og Krim i bytte for fred. Zelenskyjs kommentar faldt, da journalisten fra Politico spurgte ind til udtalelser fra republikanske kongresmedlemmer om, at pro-russisk propaganda har infiltreret nogle af deres partikollegers tænkning. I interviewet fortæller Zelenskyj også om, at han har sendt en invitation til den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump om at besøge Ukraine, men at der foreløbigt ikke er nogen konkrete aftaler derom. Den ukrainske præsident bliver i interviewet også spurgt, om han stadig er optimistisk angående den udeblevne amerikansk våbenstøtte: “Ja, selvfølgelig. Det bliver jeg nødt til”.

Russerne gør fremskridt med et særligt våben & Ukraine mobiliserer. Russerne gør som beskrevet fremskridt på slagmarken, hvor de ifølge Insitute for the Study of War har erobret en håndfuld mindre landsbyer, efter Avdijivka faldt tidligere i år. Og de militære fremskridt skyldes i høj grad, at russerne benytter Guided Bomb Units (GBU) – en præcisionsbombe, der kastes fra luften og overvælder de ukrainske frontlinjer og luftforsvar. The Guardian beretter således om, at over 500 GBU-bomber bliver anvendt ugentligt af de russiske styrker, der også påpeger, at bl.a. kinesisk teknologi indgår i Ruslands produktion af bomberne. Endelig skal det her i briefen nævnes, at de ukrainske folkevalgte har stemt mobiliseringsloven igennem (11. april), hvilket nu betyder, at alderen for militærtjeneste nedsættes fra 27 til 25. Det præcise antal af nye hvervede soldater fremgår ikke, men det forventes, at antallet bliver under 500.000 mand. Du kan læse mere om den nyhed her i The Guardian. ■

 

Den ukrainske præsident bliver i interviewet også spurgt, om han stadig er optimistisk angående den udeblevne amerikansk våbenstøtte: “Ja, selvfølgelig. Det bliver jeg nødt til”
_______

 

Af Niels Koch-Rasmussen og Gustav Thyrri.


For at læse hele artiklen kan du købe adgang her.

Login