Græsk valg: Kompromis eller kaos

Græsk valg:
Kompromis eller kaos

04.05.2012

.

Vælgerne strømmede ud på fløjene og efterlod et græsk parlament i kaos ved valget den 6. maj. I går fik så eksperterne ret i deres spådomme. Grækerne skal til stemmeurnerne igen. RÆSON dækker valget gennem en række analyser og interviews.

Af Vibeke Krag Skov Petersen, RÆSONs Europaredaktør


Kaczyński: EU lader ikke græsk tragedie sprede sig
”Hvis ustabiliteten forsætter i Grækenland, vil EU isolere landet, så den politiske og økonomiske usikkerhed ikke spreder sig. Isolationen vil også inkludere en mulig græsk exit fra euroen.” Det vurderer Piotr Maciej Kaczyński, leder af den politiske afdeling i tænketanken CEPS (Center of European Policy Studies).


Nyt folkestyre kan forværre krisen
Uanset hvem grækerne vælger ind i parlamentet i dag, kan en ny regering næppe lede Grækenland ud af krisen. Nøglen ligger hos de to store partier, der er skyld i Grækenlands nuværende situation.


Udsigter til et splittet parlament
En fjerdedel af de græske vælgere har endnu ikke besluttet sig for, hvor krydset skal sættes, når der er valg på søndag. Meningsmålinger tyder på, at et rekord stort antal partier på begge sider af midten bliver valgt ind. Alligevel vurderer en ekspert, at de store partier Nyt Demokrati og PASOK i sidste ende vil danne regering.


Ekstremismen slår igennem på søndag
De politiske yderfløje kommer til at stjæler billedet, når grækerne går til valg på søndag, vurderer eksperter. Især højreekstremismen har vundet indpas hos vælgerne i kølvandet på den økonomiske krise.


Det nye parlament kommer ikke til at sidde længe
Den økonomiske krise står øverst på dagsordenen, når grækerne går til valg på søndag. Udenrigspolitiske satsninger, der kunne sætte Grækenland i førersædet i EU og på Balkan, kommer derfor til at vente. Det vurderer Loukas Tsoukalis, leder af den udenrigspolitiske tænketank ELIAMEP, der samtidig ser store muligheder i et udvidet græsk samarbejde med Rusland og Kina.


Anastasakis: EU’s indgreb har medført massiv arbejdsløshed i Grækenland
EU’s ensidige fokus på nøjsomhed har kostet utallige græske arbejdspladser, og de i forvejen trængte familier har kun fået det værre. Væksten skal tilbage i Grækenland, hvis landet skal overleve. Det siger leder af Sydeuropæiske Studier ved Oxford Universitet, Dr. Othon Anastasakis til RÆSON.


Vibeke Krag Skov Petersen (f. 1985) er RÆSONs Europaredaktør. Hun er cand.scient.pol med tillægsuddannelse i journalistik fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Har studeret på Freie Universität i Berlin og været praktikant på DR2 Udland.