Ambassadelukning i Amman: Enden på Det Arabiske Initiativ?

Ambassadelukning i Amman: Enden på Det Arabiske Initiativ?

01.09.2010

.

Danmark lukker sin ambassade i Jordan og beholder kun én embedsmand i landet som tovholder på Det Arabiske Initiativ. Et nødvendigt sparetiltag eller første skridt imod en afvikling af Det Arabiske Initiativ?

Af Jakob Jessen

”Ingen ambassadør ønsker at være den person, der skal lukke en ambassade ned. Alle vil gerne være med til at åbne en ambassade. Jeg har fået lov at prøve begge dele – endda på den samme post.”

Thomas Lund Sørensen lægger ikke skjul på sin skuffelse i sit sidste blogindlæg som danskambassadør i Jordan. For tre år siden var det ham, der slog dørene op til den nye danske ambassade, som – ifølge daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) – skulle bidrage til at ”fastholde det positive danske engagement” i regionen. Nu forlader Thomas Lund Sørensen Jordan.

Hvorfor lige Jordan?
”I 2007 var det nødvendigt at oprette en ambassade i Amman,” forklarer Naser Khader, udenrigspolitisk ordfører for De Konservative. Han fortsætter: ”Det var lige efter Muhammedkrisen, og der var virkelig behov for, at der blev fortalt om Danmark og Danmarks syn på ytringsfrihed.”

I dag, onsdag d. 1. september er ambassaden i Amman fortid. Det samme gælder ambassaden i Algeriet. I 2011 lukkes også ambassaden i Bosnien, mens der åbnes en ny ambassade i De Forenede Arabiske Emirater, hvor Danmark kan få ”virkelig god valuta for pengene,” som udenrigsminister Lene Espersen (K) forklarede i april.

Ambassadelukningerne er altså en del af en overordnet spareplan.

Men hvorfor det lige netop blev Thomas Lund Sørensen og hans ambassade i Jordan, der måtte stå forskud, er der tilsyneladende ingen, der ved.

”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ikke var lutter fortaler for at lukke ambassaderne, men jeg anerkender, at Lene Espersen skulle finde penge et eller andet sted på budgettet, og at vi derfor var nødt til at lukke nogle ambassader,” forklarer Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen. Naser Khader peger på, at ”ifølge de informationer de danske myndigheder får dernede fra, så er de [Muhammed-tegningerne red.] kommet i baggrunden”, og ambassaden er derfor ikke bydende nødvendig længere, forstås. Søren Espersen (DF) synes ligesom resten af de udenrigspolitiske ordførere, at ”det er vigtigt at være med alle steder, ”men tilføjer, at ”det kan vi af gode grunde ikke. Og at man så lukkeren ambassade i Jordan… altså det ved jeg ikke… Jeg kan ikke rigtigt vurdere de enkelte lukninger. Det, synes jeg, er meget svært…”

Det Arabiske Initiativ en succes
Hos oppositionspartierne forstår man heller ikke, hvorfor ambassaden i Jordan skulle lukkes. I stedet konstaterer Frank Aaen (EL), at ”Jordan har været et knudepunkt i forhold til vores indsats i Mellemøsten, og derfor var vi også flere, der protesterede i Udenrigspolitisk Nævn.”

En rapport fra Udenrigsministeriet konkluderede i juli 2009, at Det Arabiske Initiativ – et tiltag, som regeringen søsatte i 2003 for ”fremme af dialog, demokratiske bevægelser, respekt for menneskerettigheder, kvinders ligestilling, god regeringsførelse, civilsamfundets rolle, uddannelse og udvikling af frie medier” i Mellemøsten – var en ”relativ succes”, der opfylder ”de kriterier, som forskere gang på gang understreger som vigtige, når man arbejder for at fremme reformprocesser i Mellemøsten og Nordafrika.” I Jordan er initiativet bl.a. mundet ud i oprettelsen af en jordansk ombudsmand.

Aaen mistænker ambassadelukningen for at være det første skridt i nedtrapning af Det Arabiske Initiativ og ser desuden ambassadelukningen som et udtryk for, at ”man vægter de økonomiske interesserer højere, end interessen for hvor det er politisk vigtigt at være. Altså fra Mellemøsten og ned til den arabiske golf”. Og den bekymring er Aaen ikke alene med.

”Jeg tror der er den sammenhæng, at Dansk Folkeparti tidligere har syntes, at Det Arabiske Initiativ fylder for meget på budgettet. Og når man fjerner en ambassade, kan det i hvert fald læses som et signal på, at man ikke prioriterer det helt så højt, som man har gjort før. Og det er mærkeligt, synes jeg. Jordan er jo faktisk et af de lande, hvor der har været en del aktivitet netop som en del af Det Arabiske Initiativ. Så jeg synes, det er rigtig ærgerligt,” fortæller Trine Pertou Mach, der er Formand for Mellemfolkeligt Samvirke og folketingskandidat for SF.

Både Naser Khader og Michael Aastrup Jensen understreger imidlertid, at ambassadelukningen og Det Arabiske Initiativ intet har med hinanden at gøre. Gerd Elmark, der tidligere var ansvarlig for Det Arabiske Initiativ på ambassaden i Amman, bliver i Jordan som repræsentant for Det Arabiske Initiativ. ”Men samtidig også for at beholde en god kontakt til den jordanske regering,” tilføjer Michael Aastrup Jensen.

Også Søren Espersen og Dansk Folkeparti afviser, at ambassadelukningen har noget med Det Arabiske Initiativ at gøre. Alligevel tilføjer han: ”Men det håber jeg. Altså; vi er meget modstandere af Det Arabiske Initiativ. Vi synes, det var forfejlet fra starten. Hvis man virkelige ville noget i Mellemøsten, så skulle man have Israel med. At lave et initiativ, der har til formål at fedte for araberne, forstår jeg simpelthen ikke.”

Per Stigs Projekt

Venstres Michael Aastrup Jensen var i maj ude og kritisere dele af Det Arabiske Initiativ. Det kostede ham en skideballe fra udenrigsminister Lene Espersen, der kaldte kritikken “på kanten af det naive”. Men Aastrup er stadig ikke nogen glødende fortaler for initiativet:

”Jeg synes, der er mange gode elementer ved Det Arabiske Initiativ. Men når det er sagt så vil jeg da også godt sige, at der er nogle elementer, jeg ikke er så tilfreds med. Vi er ikke gode nok til at sige, når vi mener, at et land ikke er gode nok til ytringsfrihed og demokrati. ”

Søren Espersen bekræfter, at Dansk Folkeparti vil tage kravet om en afvikling af Det Arabiske Initiativ med til de kommende finanslovsforhandlinger og tilføjer, at Det Arabiske Initiativ ”meget var Per Stigs projekt”. Espersen forklarer: ”Nu hvor han ikke er der længere, anser vi muligheden for at få Det Arabiske Initiativ væk for større end tidligere, for han lagde meget vægt på det i sin tid som udenrigsminister”.

Men Lene Espersens tro væbner og vogter Naser Khader afviser, at Det Arabiske Initiativ står foran en afvikling og slår fast, at ”et flertal i Folketinget mener, at vi skal beholde Det Arabiske Initiativ”.

”Det her er faktisk en hjertesag både for mig og Det Konservative Folkeparti og for Per Stig Møller.”

Er det også en hjertesag for Lene Espersen?

”Ja, det er det, ja. Det er partiets hjertesag”

Uanset perspektiverne på Det Arabiske Initiativs effekt står det klart, at Den Kongelige Danske Ambassade i Amman lukker i dag.

Jakob Jessen studerer Dansk ved Københavns Universitet og læser i øjeblikket tilvalgsstudier ved American Univeristy, Washington, D.C. Han har tidligere bidraget til RÆSON med interviewartikler og kommentarer og har desuden en fortid som praktikant ved netavisen Altingets Christiansborg-redaktion.