Forskningsleder Shadi Hamid: Mere magt til Broderskabet vil ikke betyde det store

Forskningsleder Shadi Hamid: Mere magt til Broderskabet vil ikke betyde det store

04.02.2011

.

”Broderskabet vil ikke lede nogen egyptisk regering i den nærmeste fremtid, men det er helt sikkert, at det vil spille en rolle i regeringen. Broderskabet er pragmatisk. Det kommer heller ikke til at skabe problemer for Ægypten på det udenrigspolitiske område, fordi de ved, at dette ville skabe vrede i det internationale samfund.”

Interview med Shadi Hamid – Director of Research at the Brookings Doha Center and Fellow at the Saban Center for Middle East Policy at the Brookings Institution

Af Waleed Safi


Hvem er Det Muslimske Broderskab? Den største oppositionsgruppe i Egypten og den eneste ”masse-medlemskabs-organisation” i landet. Det er en organisation som er udset til at spille en større rolle i tiden efter Mubarak. Men det Broderskab vi så i går, ligner ikke det Broderskab vi ser i dag. Sagt på en anden måde, så ændrer de sig over tid. De udvikler sig, og bevægelsen er i dag blevet mere moderat. Mange bekymrer sig for deres syn på kvinderettigheder og minoritetens rettigheder (fx de kristne koptere), men med hensyn til deres syn på demokrati, pluralisme og valgdeltagelse, så har Broderskabet forpligtet sig til den demokratiske proces, og det har givet afkald på vold for mange år siden.

Hvad vil de? En masse mennesker – og jeg siger ikke dig – men en masse mennesker i især Washington burde lære mere om organisationen, før de udtaler sig om den. Men lad os vende tilbage til sagen. Selv siger Broderskabet, at de ønsker en demokratisk stat. Det er deres officielle linje nu, og de snakker aldrig om “det islamiske stat” mere. Men om det betyder, at de ikke ønsker en islamisk stat, kan jeg ikke vide. Hvad en ”demokratisk stat” betyder i praksis ved vi ikke rigtigt med sikkerhed. Og jeg er heller ikke engang sikker på, at de SELV er klar over det.

Kan du fortælle os lidt om deres mål? Har de kortsigtede og langsigtede mål? Det kortsigtede mål er at genopbygge organisationen. Det er deres vigtigste prioritet i den kommende fase. De vil især fokusere på at genopbygge deres infrastruktur; de vil udvide deres medlemskreds, engagere sig i sociale aktiviteter offentligt uden at blive chikaneret af regeringen. Du er nødt til tænke på, at Broderskabet har oplevet omfattende undertrykkelse – den værste undertrykkelse siden 1960’erne. De har lidt. Den organisatoriske struktur har lidt under presset. Så nu er de nødt at bruge politiske og demokratiske åbninger til at genopbygge deres organisation.

Lad os forestille os, at Det Muslimske Broderskab får mere magt i den næste egyptiske regering. Hvordan vil denne udvikling påvirke regionen?
Det vil ikke betyde det store. Mere magt til Broderskabet vil ikke betyde det store. Det er ikke første gang – Broderskabet har tidligere fået mere magt i Jordan. Ved ”mere magt”, mener jeg, at de kommer til at spille en rolle i regeringen. Der er nemlig en forskel på at lede en regering og blive en del af en regering. Broderskabet vil ikke lede nogen egyptisk regering i den nærmeste fremtid, så det er rent hypotetisk, men det er helt sikkert, at Broderskabet vil spille en større rolle i regeringen. Men det kommer ikke til at være exceptionelt. Broderskabet er pragmatisk. De kommer heller ikke til at skabe problemer for Ægypten på det udenrigspolitiske område, fordi de ved, at dette ville skabe vrede i det internationale samfund. Så jeg tror ikke, at mere magt til Broderskabet vil have en stor betydning for regionen.

Kan du sammenligne dem med andre islamister i regionen? Jeg vil sige, at broderskabet er mainstream og som organisation er de forholdsvis moderate, i hvert fald sammenlignet med andre islamister i Mellemøsten. Broderskabet er IKKE al-Qaeda, Broderskabet er ikke Hamas eller Hizbollah. De er relativt moderate.

BILLEDTEKST: Demonstration i Alexandria, hvor over 1 mio. mennesker synger Ægyptens nationalsang. (Foto: Al Jazeera English)