Hvis verden kunne vælge: Romney eller Obama?

Hvis verden kunne vælge: Romney eller Obama?

16.10.2012

.

USA’s præsident er verdens mægtigste mand. Derfor er det ikke kun amerikanerne, der går op i, hvem der vinder kampen om det Det Hvide Hus. Det gør alle. RÆSON spørger: Hvem ville verden vælge?

OVERBLIK af Casper Hindse, Lasse Marker og Villads AndersenHvis Rusland skulle vælge: Romney for at kunne dæmonisere ham
”Putin vil få det langt nemmere, hvis Romney vinder, end hvis Obama får fire år mere. Selvom Obama har sagt til Medvedev, at tingene vil blive mere fleksible, hvis han bliver genvalgt, ville Putin nok stemme på Romney. Ham kan han dæmonisere.” Det siger forfatter Alexander Cooley, der har skrevet flere bøger om geopolitiske relationer og er aktuel med bogen Great games, local rules.Hvis Kina skulle vælge: Obama, fordi de ved, hvor de har ham
”I Beijing har man en opfattelse af, at Obama har taget Kina mere til sig, end Romney vil være interesseret i at gøre. Kina aner ikke, hvad de får med Romney, og det bryder de sig ikke om.” Sådan siger professor ved Asienstudier ved Duke University Rebecca Karl til RÆSON.


Hvis Israel skulle vælge: Obama og Romney gør det samme, så det kan være det samme
“Romneys retorik vil være skarpere og mere pro-israelsk end Obamas, men jeg tror ikke, at der vil være nogen betydelig forskel, når det kommer til realpolitikken,” siger Ron Zweig, som er professor i israelske studier ved New York University.Hvis Tyskland skulle vælge: Romney for at få lettere ved at holde fast i sparekursen
Merkels sparepolitik er under pres. IMF, Frankrig, SPD og De Grønne vil have den tyske kansler til føre en mere ekspansiv finanspolitik. Men hvis Romney vinder i USA, vil hun kunne pege over Atlanten og sige, at amerikanerne er på samme sparekurs som hende selv. Det vil gøre det lettere at stå imod.


Casper Hindse er samfunds- og kulturjournalist med speciale i større interviews og længere udredende artikler. Endvidere anmelder han film. For tiden er Casper bosat i New York, hvor han følger det amerikanske præsidentvalg tæt.

Lasse Marker (f. 1986) er medlem af RÆSONs chefredaktion. Han er bachelor i Dansk og i Statskundskab og kandidatstuderende på Statskundskab og Historie. Han har skrevet analyser til og været researcher på Politiken.

Villads Andersen (f. 1988) er RÆSONs daglige redaktør og medlem af chefredaktionen. Desuden praktikant på P1 Dokumentar, DR’s ugentlige radiomagasin med og om undersøgende journalistik og dokumentarisme. Kandidatstuderende i analytisk journalistik ved Aarhus Universitet og Journalisthøjskolen. BA i medievidenskab og retorik.