14 citater fra weekendens interview med Per Stig Møller:

14 citater fra weekendens interview med Per Stig Møller:

22.07.2014

.

Læs interviewet uforkortet her.

1. Om Vesten og Assad: “Vesten har fejlet ved med det samme at sige at ’Assad skal gå’. Den eneste vej frem er at få de moderate syrere og Assad til at indgå en aftale. Ellers vil islamisterne sammen med de moderate vinde over Assad, derefter vil islamisterne slagte de moderate, og så vil man få en islamistisk stat”

2. Om Syrien: “Vil Saudi-Arabien se på at sunnierne bliver banket af shiiterne og iranerne? Nej, det vil de nok ikke, og så vil de øge våbenhjælpen til sunnierne (ligesom Qatar gør) – og så har du endnu mere uro”

3. Om Qatar og Saudi-Arabien i Syrien: “Det var jo flot at man gik ind der og forlangte demokrati i Syrien, men det praktiserede de jo ikke selv i Qatar og Saudi-Arabien”

4. Om Irak: “De lokale sunni-sheiker er blevet skuffet, fordi shiiterne i Irak har holdt dem ude. Derfor har de bare ladet ISIS løbe igennem”

5. Om vesten og Mellemøsten i 00erne: “Stort set alle undervurderede den religiøse konflikt, der lå nedenunder”

6. RÆSON: Kan man ikke som Søren Pind har åbnet for, sige at vi trak os for tidligt ud af Irak? Per Stig Møller: “Jo, det tror jeg godt man kan sige, og det er måske også hvad vi kommer til at se i Afghanistan. Men jeg mener ikke at vi kunne gøre andet. I efteråret 2006 sagde Maliki til mig: ”tak for hjælpen, vi behøver jer ikke mere”. Og så kan man jo ikke blive længere”

7. RÆSON: Lars Erslev Andersen udtalte 6. juli til RÆSON, at ”amerikanerne ikke har nogen strategi for Mellemøsten”. Er du enig i det? Per Stig Møller: “Jeg tror også de har opgivet”

8. RÆSON: Har EU en strategi? Per Stig Møller: “Nej, det synes jeg ikke man kan sige vi har”

9. Om Jordan og Libanon: “Man skal øge samarbejdet med Jordan og man skal give Libanon nogle garantier for at man kommer og hjælper hvis de kalder”

10. Om Iran og USA: “I Iran kan de ikke være særlig glade for et sunni-kalifat, og det er amerikanerne heller ikke. Så der kan godt pludselig komme det ud af det i morgen, at du vil se at USA og Iran er kommet til en forståelse omkring atomproblematikken – og så kan de jo også komme til en forståelse omkring Irak og ISIS”

11. Om Israel: “Det er svært at have tillid til Hamas, når de agerer som de gør. Men derfor burde israelerne hjælpe Abbas meget mere, så man virkelig kunne se fordelen ved freden med israelerne. De kunne hæve deres vejspærringer. De kunne indskrænke deres bosættelser”

12. Om Putin: “Jeg ville gerne have gået hårdere til Putin. De sanktioner, man laver, trækker russerne jo på skulderen af”

13. RÆSON: Bør man stille Ukraine et EU-medlemskab i sigte? Per Stig Møller: “Ja, det har jeg altid gået ind for. Jeg mener det farligste, man kan have på et landkort, er gråzoner”

14. Om USA: “Europa må se i øjnene, at Amerika interesserer sig mindre og mindre for Europa, i hvert fald magtpolitisk”

Læs interviewet uforkortet her.