Hongkong: Tusindvis af studerende boykotter undervisningen i kamp for demokrati



Hongkong: Tusindvis af studerende boykotter undervisningen i kamp for demokrati



24.09.2014

.

Op mod 13.000 studerende indledte mandag en ugelang strejke i protest mod en kontroversiel reform, der har betydning for valget af Hongkongs kommende leder. Politisk kaos lurer, mens demokratibevægelsen Occupy Central i næste uge ventes at besætte byens ikoniske finansdistrikt.


AKTUALITET af Sofie Buch Hoyer

Sveden pibler ned ad ansigterne på de tætsiddende studerende. De ser lige op, lytter koncentreret efter, hvad der bliver sagt, og rykker sig knap nok ud af stedet – som var det en kæmpe, kollektiv eftersidning. Men intet kunne være mere forkert.

Tusinder af studerende skød mandag eftermiddag en ugelang strejke i gang i kamp for demokratiet i Hongkong. Mellem taler fra studenterorganisationer og elever kaldte op mod 13.000 unge på selvbestemmelse og ’frihed fra kinesisk kolonisering’ til det, der markerer den første store protest mod en valgreform, som det kinesiske styre har vedtaget.

”Hvordan kan få hundrede mennesker få lov til at bestemme over Hongkongs fremtid? Hvorfor ikke lade Hongkongs syv millioner indbyggere gøre det?”, spurgte Alex Chow Yong Kang, formanden for Hong Kong Federation of Students.

Beijing vil screene kandidater
Valgreformen, som de studerende tager afstand fra, blev vedtaget af den kinesiske centralregering i slutningen af august. Den betyder, at kandidater til det næste valg af Hongkongs regeringschef i 2017 først skal godkendes af en 1.200 mand høj valgkomité bestående af fortrinsvist pro-Beijing medlemmer.
Dermed er indbyggerne i Hongkong frie til at afgive deres stemme – men kun på en af de to eller tre kandidater, som på forhånd har fået det kommunistiske styres accept.

”Kina forsøger at kolonisere os for anden gang i vores historie. Det må vi ikke lade ske”, sagde Alex Chow Yong Kang til flokken, der var stimlet sammen foran The Chinese University of Hong Kong.

Sender stærkt signal til Kina
Studerende fra over 20 universiteter og videregående uddannelser var repræsenteret på strejkens første dag, mens det er uvist, hvor mange studerende der har tænkt sig at deltage hele ugen. På fredag slutter en række af byens gymnasier sig til boycotten, ligesom næsten 400 undervisere offentligt har erklæret deres ’uforbeholdne støtte og beskyttelse’ til de strejkende elever.

For 22-årige Fiona Wong, der havde sat sig på forreste række ved mandagens stormøde, er det nu eller aldrig. For i fremtiden vil Kina måske spille endnu mere med musklerne, og så vil den politiske påvirkning fra det kommunistiske styre, efter hendes mening, være umulig at rette op på.

”Vi er nødt til at sende et stærkt signal til den kinesiske regering. Som Hongkongs næste generation må vi gøre noget for at blive hørt: Vi vil ikke acceptere en falsk universal stemmeret som den, der netop er blevet fremlagt”, lød det fra Fiona Wong, som til daglig læser jura på The University of Hong Kong.

Kæmpeblokade på vej
Hongkong var indtil 1997 en britisk koloni. Byen har i dag status som særlig administrativ region under Kina og nyder godt af basale frihedsrettigheder, uafhængige domstole samt et kapitalistisk marked under parolen ’et land, to systemer’. Men i de senere år har politiske konfrontationer omkring graden af demokrati bølget frem og tilbage mellem Kina og Hongkong.

Frontlinjen af protesterne udgøres for tiden af demokratibevægelsen Occupy Central, som for nylig igangsatte en ’æra af civil ulydighed’. Den ventes at kulminere på Hongkongs nationaldag den 1. oktober – dagen, hvor Folkerepublikken Kina blev til i 1949.

I en stor, koordineret aktion vil Occupy Central besætte byens centrale finansdistrikt, så al handel lammes. Organisationens håb er, at over 100.000 indbyggere vil deltage for at presse det kinesiske styre til at trække valgreformen tilbage – hvilket dog anses som usandsynligt.

Befolkningen pessimistisk
Ikke desto mindre ønsker halvdelen af indbyggerne i Hongkong, at byens lovgivende forsamling – populært kaldet Legco – nedlægger veto mod Beijings plan, når reformen sendes til afstemning i begyndelsen af 2015.

48 pct. svarer i en rundspørge blandt 1.000 personer gennemført for den engelsksprogede avis South China Morning Post, at Legco bør afvise Kinas krav.

Legcos 27 pan-demokratiske medlemmer har lovet at boykotte afstemningen, hvilket vil forhindre en opbakning på to tredjedel i den lovgivende forsamling. Men samtidig tror halvdelen af befolkningen – 55 pct. – i Hongkong ikke på, at Beijings reform bliver ændret, selv hvis den ikke vedtages formelt i Legco, viser rundspørgen.

Hongkong i fare for at miste internationalt ry

Mens de studerendes strejke og planerne om en kæmpeblokade i centrum tager fart, lufter flere finansielle aktører deres bekymring for, at vedvarende protester risikerer at skade Hongkongs position som internationalt handelscentrum.

Senest var det amerikanske kreditvurderingsbureau Moody’s ude med et varsel om, at en længerevarende periode med demonstrationer sandsynligvis vil have en negativ effekt på den økonomiske vækst i den asiatiske metropol.

Kinas præsident, Xi Jinping, tager dog angiveligt let på disse meldinger. Da han i sidste uge mødtes med en delegation af Hongkongs mest magtfulde – og lige for tiden utrygge – rigmænd, stod han ifølge Xinhua, det statsejede nyhedsbureau i Kina, fast på styrets beslutning.
Regeringens standpunkt omkring Hongkong ”har ikke ændret sig og vil heller ikke gøre det”, sagde han.


Sofie Buch Hoyer (f. 1990) er journaliststuderende ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun var i 2013-14 praktikant på Dagbladet Politiken og studerer for tiden international politik i Asien ved The University of Hong Kong. [Foto: Lise Blekastad]