Morten Helveg i RÆSONs Kommentarserie: Thulesen Dahl ydmyger Løkke over EU

Morten Helveg i RÆSONs Kommentarserie: Thulesen Dahl ydmyger Løkke over EU

23.06.2015

.

Hvor er Venstres tro på Europa? Har Venstre opgivet at tale DF midt imod?

RÆSONKOMMENTAR Af Morten Helveg, MEP (R)

VALGRESULTATET har rykket på en væsentlig skillelinje i dansk politik. Hvor Dansk Folkeparti før valget reelt var uden magt på EU-området er de nu godt i gang med at køre Lars Løkke og Venstre rundt i ringen. Til skade for danske interesser og til skade for EU-samarbejdet.

Den sandsynlige statsminister sidder med et meget svagt mandat. Det har allerede under valgkampen resulteret i, at Venstre har smidt deres Europa-venlighed over bord, og har indgået aftaler med de andre partier i blå blok, der ville få tidligere Venstre-høvdinge som Uffe Ellemann og Henning Christophersen til at græmme sig.

Jeg håber Løkke vil tage mod til sig og sige fra. For en af de fejl, der puster til EU-skepsis er, at store partier over hele Europa ikke tør forsvare og forklare, hvor vigtigt EU er for vores velstand og velfærd.

 

De fire partier, der har drevet Danmark de sidste 100 år står efter valget tilbage som tabere, mens en kortsigtet bekvemmelighedspopulisme har vundet frem over hele landet
____________________

 

DE FIRE PARTIER, der har drevet Danmark de sidste 100 år står efter valget tilbage som tabere, mens en kortsigtet bekvemmelighedspopulisme har vundet frem over hele landet. Det er naturligvis noget, vi som politikere skal tage alvorligt. Det er noget, vi skal kæmpe imod. Men i stedet virker det som om at Venstre opgiver at tale Dansk Folkeparti imod.

Jeg frygter for principperne hos partiet, der engang gik med EU-sokker, men nu er parate til at tage englandsbåden ud af Europasamarbejdet. Kursen er ukendt, og konsekvenserne kan være katastrofale.

Venstres anstrengte forhold til deres egne principper kan have vidtfavnende konsekvenser for dansk velfærd, dansk vækst og Danmarks placering i det europæiske samarbejde. I takt med at Venstre og Dansk Folkeparti finder fælles grundlag på Europapolitikken har de sat en kurs, som ingen ved hvor fører hen. Hvis vi skuer over kanalen til David Camerons konservative, bliver det tindrende klart, at ikke engang han ved, hvad det reelt set betyder, at briterne skal til afstemning om deres medlemskab af EU. Det, vi til gengæld ved er, at Dansk Folkeparti er klar til at skibe os ind i det britiske projekt uden at vide hvad det går ud på. Hvad sker der hvis Cameron beslutter sig for en folkeafstemning om ja/nej til EU? Skal vi så også have sådan én i Danmark?

 

Hvis vi skuer over kanalen til David Camerons konservative, bliver det tindrende klart, at ikke engang han ved, hvad det reelt set betyder, at briterne skal til afstemning om deres medlemskab af EU. Det, vi til gengæld ved er, at Dansk Folkeparti er klar til at skibe os ind i det britiske projekt uden at vide hvad det går ud på
____________________

 


DANSK FOLKEPARTIS valgsejr er ikke bare Venstres hovedpine. For os, der stadig tror på Europa, giver det også anledning til mere end almindelige dybe panderynker. Danmarks EU-negative partier forsøger at skabe et utopisk billede af, at Danmark kan klare sig selv. At det ikke betyder noget hvordan vi agerer ift. vores gode naboer i syd men bare insisterer på grænsekontrol.

Jeg frygter en regeringsperiode, der kan have vidtrækkende konsekvenser for Danmarks anseelse i verden og i Europa. Når danske vognmænd skal holde i kø for at fragte vores industrieksport over landegrænsen til Tyskland; når tyske turister skal kontrolleres inden de tager til sommerhusene i Jylland og vi andre skal holde i alenlange køer for at ”vise billet” når vi kører til Tyskland, kan vi allerede have bevæget os så langt væk fra indflydelse i Europa, at vi kan sejle vores egen sø. Forleden udtalte Peter Skaarup at grænsekontrollen skulle svare til at gå i biografen. Sidst jeg var i biografen stod en venlig mand og checkede min billet, rev en snip af papirlappen hvorefter vi kunne gå ind i mørket. Hvis det overføres til den tyske grænse bliver køen af lastbiler med danske eksportvarer hurtigt lang – og køerne vil også vente på os, der bare krydser grænsen for en kort tur til Tyskland.

DE EUROPA-VENLIGE partier er udfordrede i disse år. Det er mig en kilde til konstant undren, hvor stor en skepsis der er over for det samarbejdende Europa. Men jeg opfordrer alligevel til, at vi står fast og står sammen, i stedet for at løbe efter den folkestemning, Dansk Folkeparti har opildnet. Vi er trods alt stadig et stort flertal – i partierne såvel som i befolkningen – der er tilhængere af det europæiske samarbejde. Derfor forstår jeg ikke Venstres manglende forsvar for deres egne europæiske værdier. Vi vil ødsle årtiers hårdt arbejde for dansk indflydelse bort, hvis ikke de europæiske kræfter i det gamle parti træder i karakter, og skifter kurs. ★

ILLUSTRATION: Thulesen Dahl til Dronningerunde [foto: Jens Dresling/Polfoto]