RÆSON:  Føler du dig overbevist om, at V på DF’s nåde vil føre en mere blå politik end Thorning?Jarlov: Overhovedet ikke

RÆSON: Føler du dig overbevist om, at V på DF’s nåde vil føre en mere blå politik end Thorning?
Jarlov: Overhovedet ikke

20.06.2015

.

STATUS. Af RÆSONs chefredaktion

1) Af iagttagere udlægges valget som et oprør mod de politiske partier. Har de ret? Hvis ja, hvad er moralen?
Et fuldtonet oprør kan det vist ikke kaldes. Men Alternativet kan tillægge en meget stor del af sin succes til generel politikerlede og et ønske om noget nyt, uanset hvor urealistisk det er, bare det trækker væk fra det kedelige kendte politik.

2) Hvad var det mest overraskende ved valgkampen?
At der overhovedet ikke blev talt om substans. Der var ingen (som i slet ingen) diskussion om, hvordan det reelt går i Danmark, og om vi klarer os godt nok i forhold til vores nabolande, som buldrer derudad, mens vi jubler over en mikroskopisk fremgang i økonomien og straks tror, vi er verdensmestre.

3) Hvad er det mest overraskende ved resultatet?
Socialdemokraternes fremgang. De har virkelig timet deres formkurve efter at have været nede hele valgperioden.

4) Hvad er den største udfordring ved at samle de borgerlige partier bag én regering?
Den økonomiske politik. Dansk Folkeparti ligger til venstre for socialdemokraterne på hvor mange velfærdsgaver, de vil dele ud. Det er det stik modsatte af, hvad K og LA står for.

5) Begge statsministerkandidater talte i valgkampens sidste fase om behovet for bredt samarbejde over midten. Har de ret? Eller vil I hellere foretrække en politik, der er tættere på jeres idealer – også selvom den gennemføres alene med den ene side af folketingssalen?
På udvalgte områder kan vi godt lave brede forlig. Det er der store fordele ved. Men når det kommer til økonomien, står midten i dansk politik for en dybt uansvarlig gavebod. Der må nogen være de voksne og sige stop selvom det vil medføre det sædvanlige hylekor fra venstrefløjen, som vil kalde det blokpolitik.

6) Hvad bliver de Konservatives rolle i det nye folketing?
At sikre at den nye borgelige regering fører borgerlig politik.

7) Føler du dig overbevist om, at en V-regering på DF’s nåde vil føre en mere blå politik end Thorning?
Overhovedet ikke. Desværre. De partier, der ønsker at holde de offentlige udgifter bare nogenlunde i ro, er gået markant tilbage ved valget. Det lover rigtig dårligt for skattetrykket og konkurrenceevnen.

ILLUSTRATION: Officielt pressefoto