Foredrag, debat og undervisning: Lav et arrangement med RÆSON

Foredrag, debat og undervisning: Lav et arrangement med RÆSON

07.01.2015

.

RÆSONs redaktører er eksperter i arrangementer – og vi står bag et stort og voksende antal begivenheder, der spænder vidt. Fra meget store events – med 1.000 tilhørere – til foredrag og debat på ganske små budgetter. På fast basis står vi hvert år bag bl.a. “Vidensfestival” (i samarbejde med Dansk Magisterforening og Det Kongelige Bibliotek), “Røddingdøgnet” (med Rødding Højskole) og konferencedagen om Globalt Medborgerskab på Rysensteen Gymnasium i København. Vi laver andre heldagskonferencer på gymnasier med skiftende temaer og vi står for foredrag, workshops og debatarrangementer i samarbejde med en række andre aktører. Arrangementerne planlægges typisk i en tæt dialog med en eller flere med-arrangører – så vi kan skræddersy både form og indhold til de givne rammer.

I 2014 har vi bl.a. stået for:
__________________________________


DEMOKRATIDAG PÅ RIBE KATEDRALSKOLE
24. OKTOBER 2014
– Heldagskonference for alle gymnasiets elever
– Varighed: 4 timer
– Arrangør: RÆSON og Ribe Katedralskole

Fredag d.24/10 stod RÆSON og Ribe Katedralskole for første gang sammen bag en Demokratidag fra kl.9.45-14, bygget op i 4 punkter. Først mødtes Kristian Jensen (næstformand, V) og Troels Ravn (MF, S) i en duel, der var nøje struktureret af en række spørgsmål, som klasserne havde forberedt i ugerne op til dagen. Duellen foregik over 2 x 45 minutter med Clement Kjersgaard som ordstyrer. Derefter blev Kristian Jensen interviewet af Clement Kjersgaard om fremtiden for Venstre og om det forestående folketingsvalg. Efter 30 minutters frokostpause var Clement alene på scenen, hvor han holdt foredrag om verdenssituationen nu – med god tid til elevernes spørgsmål, der handlede om alt fra USA’s Mellemøstpolitk til Kinas udfordringer. Dagens sidste punkt var et foredrag: Hvem snyder vælgerne? spurgte Asmus Leth Olsen og Frederik Hjorth, der er mændene bag bogen “Poligak”, og begge ph.d.-studerende ved Københavns Universitet.

På Ribe.nu skrev de: “Intens debat i dag på Ribe Katedralskole. Med Clement Kjærsgaard som ordstyrer, og en sal med særdeles engagerede og spørgelystne elever, dystede Kristian Jensen (V) og Troels Ravn (S) i en politisk debat omhandlende, SU, social ulighed, Danmarks forhold til USA, asylpolitik, islamistiske krigere, landdistriktsudfordringer og meget mere” [se omtalen her].
__________________________________


RØDDINGDØGNET 2014: TID TIL VISIONER
– Demokratibegivenhed for unge
– Varighed: 40 timer
– Arrangør: RÆSON og Rødding Højskole

Hvert år i oktober samler Rødding Højskole og RÆSON gymnasieelever fra hele landet til Røddingdøgnet, hvor de fra fredag til søndag – over 40 timer – finder løsninger på Danmarks største udfordringer. De studerende skulle i år bl.a. besvare fire opgaver, som de blev stillet af de fire debattører ved åbningsarrangementet (se nedenfor) og mødte i løbet af weekenden en række udfordrere, efterhånden som arbejdet skred frem.

TV-Syd bragte fredag d.24/10 en længere reportage om arrangementerne i Ribe og på Rødding. “Unge har svaret på fremtidens verden”, skrev JyskeVestkysten 26/10 i en reportage om om Røddingdøgnet. “Det var helt fantastisk. Jeg vil virkelig anbefale andre ungdomsråd at tage afsted til lignende arrangementer”, fortæller Jakob Lundbye fra Thisted Kommunes Ungeråd (TKU), der tog med til arrangementet.__________________________________


RØDDINGDØGNETS ÅBNINGSDEBAT: KOMMER VÆKSTEN TILBAGE?
– Debataften i forsamlingshusformat; åben for alle
– Varighed: 3 timer
– Arrangør: RÆSON og Rødding Højskole

Som noget nyt indledte vi i 2014 Røddingdøgnet med et stort debatarrangement, der fandt sted fredag aften og var åbent for offentligheden. Titlen lød: Kommer væksten tilbage? og på scenen mødtes 4 af landets mest markante debattører, der fra kl.19-22 fremlagde deres visioner og diskuterede med salen: fhv. kulturminister og partistifter Uffe Elbæk (Alternativet), chefen for tænketanken CEPOS Martin Ågerup, folketingskandidat for S Peter Hummelgaard-Thomsen og den liberale blogger Rasmus Brygger (tidl. fmd. for Liberal Alliances Ungdom).

__________________________________


GLOBAL CITIZENSHIPDAG FOR DE STUDERENDE PÅ RYSENSTEEN
– Heldagskonference
– Varighed: 4,5 timer
– Arrangør: Rysensteen Gymnasium og RÆSON

Igen i år var RÆSON med, da Rysensteen Gymnasium samlede alle sine elever – op mod 1.000 – i en af DGI-Byens største haller i hjertet af København. Som en del af gymnasiets Global Citizenship-program samler vi hvert år eksperter og politikere på scenen for at diskutere en række spørgsmål med global rækkevidde. Dagen var struktureret af en serie film, som klasserne har lavet på deres rejser verden rundt og som én for én introducerede de temaer og dilemmaer, der efterfølgende blev diskuteret på scenen. Det første punkt på dagsprogrammet var – som sidste år – en duel mellem fhv. udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) og fhv. udviklingsminister, udenrigspolitisk ordfører Søren Pind (V) med Clement Kjersgaard (udgiver af RÆSON) som ordstyrer. Herefter fulgte oplæg og paneldebatter – alle struktureret af elevernes film samt af spørgsmål fra salen.


__________________________________

Kontakt os for en oversigt over mulighederne – skriv til ansv. chefredaktør Sarah Borger på borger@raeson.dk

ILLUSTRATION: Framegrab fra TV-Syd oktober 2014 [foto: TV-Syd]